Blatter: Agenţia Mondială Antidoping a devenit un "organ poliţienesc"

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a criticat, într-un interviu acordat cotidianul german Frankfurter Allgemeinen Zeitung, politica Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA), care a devenit, în opinia sa, un "organism poliţienesc".

27 afișări
Imaginea articolului Blatter: Agenţia Mondială Antidoping a devenit un "organ poliţienesc"

Blatter: Agenţia Mondială Antidoping a devenit un "organ poliţienesc" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sub conducerea primului său preşedinte Richard Pound, AMA a devenit un organism poliţienesc şi asta nu e bine. Nu este deloc bine că la crearea acestei instituţii, o parte din fondatori au venit din lumea sportului şi o alta din cea politică. Sportul ar trebuie să-şi facă singur treaba", a declarat preşedintele forului mondial.

Blatter a criticat de asemenea regula localizării sportivilor impusă de AMA de la 1 ianuarie, potrivit căreia fiecare federaţia sportivă naţională trebuie să stabilească un grup de sportivi, de înalt nivel, ce trebuie să ofere, în fiecare zi, o oră în care sunt disponibili pentru eventuale controale.

"Suntem într-o situaţie în care toată lumea este acuzată şi asta nu corespunde concepţiei mele de drept. Fiecare sportiv este privit de codul AMA ca suspect de doping şi deci acuzat, această regulă nu poate funcţiona în societatea noastră", a explicat Blatter.

Noul cod AMA mai prevede că jucătorii trebuie să completeze un formular în care să anunţe programul zilnic pentru următoarele trei luni. Orice sportiv care a lipsit de la trei teste riscă o suspendare de la 12 la 24 de luni. Un astfel de sistem este deja în vigoare de mai mulţi ani, în mai multe sporturi individuale inclusiv ciclism, atletism sau schi.

Mai mulţi jucători au criticat deja această regulă, printre ei aflându-se şi atacantul german al echipei Chelsea Londra, Michael Ballack. În Anglia, sindicatul fotbaliştilor, respectiv Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti, s-a declarat împotriva acestui program.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici