Brawn GP, pas mare spre titlul mondial la constructori

Piloţii Rubens Barrichello şi Jenson Button au ocupat, duminică, în această ordine, primele două poziţii ale Marelui Premiu de Formula 1 al Italiei şi sunt pe cale să aducă echipei lor titlul mondial la sezonul de debut al acesteia sub titulatura şi managementul Brawn.

16 afișări
Imaginea articolului Brawn GP, pas mare spre titlul mondial la constructori

Rubens Barrichello a câştigat Marele Premiu al Italiei (Imagine: Mediafax Foto)

Barrichello a obţinut, duminică, a zecea victorie din carieră şi a doua în acest sezon, iar Brawn GP a ajuns la a patra dublă în 2009.

Echipa lui Ross Brawn şi-a extins la 40,5 puncte diferenţa faţă de principala rivală din acest sezon, Red Bull, care nu a reuşit decât un singur punct la Monza, prin Sebastian Vettel. Brawn GP a acumulat 146 de puncte, în timp ce Red Bull a strâns 105,5 puncte, iar Ferrari 62 de puncte.

Probabil că şi titlul mondial la piloţi va fi tot o afacere marca Brawn, Jenson Button, 80 de puncte, conducând ierarhia cu 14 puncte avans faţă de coechipierul său Rubens Barrichello, când mai sunt de disputat patru etape până la final. Al treilea pilot în acest clasament este Vettel, cu 54 de puncte.

Etapa a 13 a Campionatului Mondial de Formula 1, desfăşurată în 13 septembrie, a fost una cu noroc pentru piloţii Brawn, care s-au impus la Monza după ce au ocupat locurile 5 şi 6 pe grila de start şi după ce au folosit o strategie cu o singură oprire.

Grila de start l-a avut în prim-plan pe Lewis Hamilton de la McLaren-Mercedes, aflat în pole-position, dar au atras atenţia şi maşinile Force India, care au confirmat locul doi şi primele puncte din istoria echipei, obţinute, în urmă cu două săptămâni, la Spa-Francorchamps.

Acum, Adrian Sutil a ocupat poziţia a doua la start, în faţa lui Kimi Raikkonen (locul 3) şi a lui Heikki Kovalainen (locul 4), în timp ce Vitantonio Liuzzi a fost pe şapte.

Hamilton a plecat pefect în cursă, dar Sutil a piedut locul secund imediat după start, în faţa "kers-ului" lui Raikkonen. Germanul a ţinut strâns de Raikkonen, la fel cum o făcuse Fisichella în Belgia.

Maşinile Brawn au urcat câte o poziţie, graţie unui start slab al lui Kovalainen, şi au "păzit" podiumul până în turul 19, când grupul celor trei piloţi din faţa lor a încheiat trecerile pe la boxe.

Barrichello şi Button au trecut apoi la conducere şi au mai avut benzină pentru încă 9-10 tururi. Hamilton a redevenit lider în turul 29, dar numai pentru cinci tururi, când a trebuit să facă a doua alimentare. Apoi, Raikkonen a condus până în turul 38, când a intrat şi el a doua oară la boxe, iar de aici cursa a trecut în mâinile celor doi piloţi Brawn.

Duminică, numărul 13 a fost cu ghinion pentru Liuzzi, care a abandonat în turul 22 din poziţia a patra, dar şi pentru Lewis Hamilton, care a plecat cu mâna goală de la Monza.

Campionul mondial en-titre a tras tare încercând să-i smulgă lui Button locul al doilea, dar monopostul McLaren-Mercedes şi-a pierdut aderenţa şi a lovit zidul de protecţie chiar în ultimul tur, provocând intrarea Safety Car-ului.

De acest lucru au profitat Raikkonen, Sutil (aflat acum la primele puncte din carieră), Alonso, Kovalainen, Heidfeld şi Vettel, care au urcat câte un loc şi au completat, în acestă ordine, tabloul piloţilor care au acumulat puncte.

Tablou din care lipseşte Giancarlo Fisichella, transferat recent de la Force India la Ferrari, pentru a-i lua locul lui Luca Badoer, cel ce îl înlocuise la rândul său timp de două etape pe Felipe Massa, accidentat la începutul lunii august la Hungaroring.

Acum două săptămâni, Fisichella a reuşit la Marele Premiu al Belgiei să aducă primele puncte din istoria Force India. Italianul a ocupat la Spa locul doi cu un monopost mult mai slab cotat, iar la Monza a trecut linia de sosire al nouălea cu un Ferrari!

După Marele Premiu al Italiei, Formula 1 părăseşte definitv Europa în acest sezon, urmând ca etapa viitoare să aibă loc la Singapore, în nocturnă, pe 27 septembrie.

Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici