Cazul de rasism de la derby-ul Steaua - Rapid - Preşedintele CNCD: Nimeni nu a recunoscut la audieri că a greşit

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, marţi, la finalul audierilor părţilor implicate în cazul de rasism de la derbiul Steaua-Rapid, că nici managerul general al grupării steliste, Mihai Stoica, şi nici fostul crainic al stadionului Gabriel Safta nu au recunoscut că ar fi greşit.

230 afișări
Imaginea articolului Cazul de rasism de la derby-ul Steaua - Rapid - Preşedintele CNCD: Nimeni nu a recunoscut la audieri că a greşit

Cazul de rasism de la derby-ul Steaua - Rapid - Preşedintele CNCD: Nimeni nu a recunoscut la audieri că a greşit (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

"Astăzi au avut loc audieri. Apreciez faptul că s-au prezentat persoanele citate în afară de clubul Steaua şi LPF. Am dat cuvântul tuturor părţilor să prezinte acuzaţiile şi să se apere. Am administrat probe, înregistrări, articole de presă şi poze. După acest moment se va întocmi un raport care va fi supus dezbaterii Colegiului Director într-un timp rezonabil, săptămâna aceasta sau cea viitoare. Nu a recunoscut nimeni că a greşit. Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF au puterea de a interveni drastic, să suspende terenul sau să oprească meciul în astfel de situaţii şi să sancţioneze mult mai drastic cluburile. Şi desigur UEFA, pentru că ei patronează acest sport. Noi informăm UEFA cu orice faptă de discriminare care apare în domeniul fotbalului. Avem şi raspuns de la dânşii şi vă pot spune că România şi cluburile din România sunt mult mai aspru monitorizate pe acest palier", a declarat Asztalos.

Preşedintele CNCD a menţionat faptul că maximul amenzii pe care o poate primi Steaua este de 8.000 de lei: "Toate cluburile de fotbal şi toate galeriile trebuie să facă un efort pentru a impune o schimbare pentru că altfel nu putem să ducem copiii la stadion. Audierile au fost liniştite, cu înţepăturile de rigoare între două cluburi rivale. Am făcut apel la respect şi am arătat faptul că gestionează un sport destul de vizibil şi au o responsabilitate în acest domeniu. Ceea ce s-ar putea interpreta ca fiind o glumă, alţi cetăţeni ar putea considera că a fost la modul serios şi se poate ajunge la drame. Amenda maximă în cazul în care se va dovedi că e o faptă de discriminare este de 8.000 de lei".

În ceea ce îl priveşte pe finanţatorul clubului Steaua, Gigi Becali, Asztalos şi-a exprimat opinia că e posibil să apară plângeri împotriva acestuia după conferinţa de presă susţinută luni: "Domnul Becali nu a fost citat în acest caz, nu este în culpă, dar din păcate, după conferinţa de ieri, am aşa o presimţire că vor sosi câteva plângeri împotriva dânsului".

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a susţinut luni o conferinţă de presă alături de deputatul Mădălin Voicu şi de şeful "staborurilor" din etnia romă, Florin Motoi, pentru a aduce argumente împotriva acuzelor de rasism, însă a precizat că nu va angaja niciodată un homosexual sau un "pocăit".

"Discriminarea înseamnă ură, iar la noi nu a existat ură, şi o voi spune de o sută de ori pentru a înţelege şi cei de la CNCD. Nu pot avea ură ţigani contra ţigani, pentru că în galeria Stelei sunt cei mai mulţi ţigani. Este vorba de duşmănie, o rivalitate între galerii. Se cânta împotriva galeriei, nu împotriva ţiganilor. Treaba e nasoală pentru că la CNCD e un ungur. Toţi sunt unguri şi spun că Steaua discriminează. CFR îi pune. La CNCD toţi sunt unguri şi îmi dau mie amenzi. Eu am aceeaşi dragoste şi pentru homosexuali şi pentru ceilalţi. Dar trebuie să înţeleagă lumea că un homosexual nu poate să joace într-o echipă de fotbal. Fac baie dezbrăcaţi, cutare, nu le mai arde la ăia să dea gol. Eu îi iubesc pe toţi la fel, dar cum să angajez homosexual fotbalist? Eu îi iubesc, dar nu pot să fie într-o echipă. Echipa aia nu o să câştige niciodată. Unul îi sleieşte pe toţi de putere. Nu iau niciodată nici pocăiţi. Îl iubesc la fel cum îi iubesc pe creştini-ortodocşi. Eu consider că am ghinion cu el. Pocăiţii sunt dintr-o sectă satanică. Eu aleg cu cine lucrez, nu urăsc. Încerc să le salvez sufletul", a declarat Becali.

De asemenea, oficialul stelist a precizat că a intenţionat să-l invite la conferinţa de presă şi pe Regele Cioabă, dar a renunţat la idee pentru că acesta nu e ortodox.

Clubul Steaua, Liga Profesionistă de Fotbal, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, şi fostul crainic al stadionului Gabriel Safta, au fost citaţi marţi la audieri la sediul CNCD în legătură cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I. La audieri au participat doar Gabriel Safta şi Mihai Stoica, care nu au dorit să facă declaraţii, precum şi, ca petenţi, Constantin Zotta, din partea clubului Rapid, şi membri ai Partidei Romilor.

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) şi Partida Romilor au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici