Gigi Becali: "În galeria Stelei sunt cei mai mulţi ţigani. Homosexuali şi pocăiţi nu o să am niciodată în echipă"

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a susţinut o conferinţă de presă alături de deputatul Mădălin Voicu şi de şeful "staborurilor" din etnia romă, Florin Motoi, pentru a aduce argumente împotriva acuzelor de rasism, însă a precizat că nu va angaja niciodată un homosexual sau un "pocăit".

3292 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali: "În galeria Stelei sunt cei mai mulţi ţigani. Homosexuali şi pocăiţi nu o să am niciodată în echipă"

Gigi Becali vrea să înregistreze la OSIM scandarea galeriei "vom avea mereu boală pe ţigani". "Homosexuali şi pocăiţi nu o să am niciodată în echipă (Imagine: George Filip / MediafaxFoto)

"Discriminarea înseamnă ură, iar la noi nu a existat ură, şi o voi spune de o sută de ori pentru a înţelege şi cei de la CNCD. Nu pot avea ură ţigani contra ţigani, pentru că în galeria Stelei sunt cei mai mulţi ţigani. Este vorba de duşmănie, o rivalitate între galerii. Se cânta împotriva galeriei, nu împotriva ţiganilor. Treaba e nasoală pentru că la CNCD e un ungur. Toţi sunt unguri şi spun că Steaua discriminează. CFR îi pune. La CNCD toţi sunt unguri şi îmi dau mie amenzi. Eu am aceeaşi dragoste şi pentru homosexuali şi pentru ceilalţi. Dar trebuie să înţeleagă lumea că un homosexual nu poate să joace într-o echipă de fotbal. Fac baie dezbracaţi, cutare, nu le mai arde la ăia să dea gol. Eu îi iubesc pe toţi la fel, dar cum să angajez homosexual fotbalist? Eu îi iubesc, dar nu pot să fie într-o echipă. Echipa aia nu o să câştige niciodată. Unul îi sleieşte pe toţi de putere. Nu iau niciodată nici pocăiţi. Îl iubesc la fel cum îi iubesc pe creştini-ortodocşi. Eu consider că am ghinion cu el. Pocăiţii sunt dintr-o sectă satanică. Eu aleg cu cine lucrez, nu urăsc. Încerc să le salvez sufletul", a declarat Becali.

Oficialul grupării steliste a mai spus că s-a gândit să înregistreze la OSIM o scandare a galeriei, legată de ţigani: "Bă, dar vrei să-ţi zic ceva? Melodia aia a naibii, dacă nu-ţi vine să o cânţi... Aia cu «am avut şi vom avea mereu». Îţi vine să o cânţi, e aşa frumoasă. Eu o cânt. E melodia frumoasă, o cânt singur, îmi pun lacăt la buze să nu o mai cânt, pentru că mă obişnuiec aşa. Melodic îmi place. M-am gândit să mă duc la OSIM şi să înregistrăm melodia. Dar nu ne dă voie textul, dar punem altceva în loc, ceva sinonim, ceva care să semene cu «ţi». Cum să fie discriminare, când noi glumim?"

Gigi Becali s-a întrebat dacă nu cumva este şi patronul FC Rapid, George Copos, de etnie romă. "Auzi, dar tu crezi că George Copos nu e ţigan? Pentru că eu îi spun bulibaşă", l-a întrebat Becali pe Voicu, deputatul răspunzându-i că George Copos şi-a făcut operaţie şi "i-a trecut".

Pentru a preîntâmpina anumite scandări la partida cu CFR Cluj, de duminică, din cadrul etapei a XI-a, Becali a spus că va avea o discuţie cu membrii galeriei steliste: "Pentru meciul cu CFR voi lua măsuri speciale pentru că se va striga probabil aia cu «afară cu ungurii din ţară». O să se strige. Acum o să vorbesc şi la galerie, dar şi la staţie, dacă iubiţi şi divinizaţi şi nu faceţi discriminare, dar aşa e considerată de Asztalos (n.r. - preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos), nebunul ăla. E nebun. O să le zic la staţie suporterilor că Asztalos e nebun, nu ştie multe, nu vă puneţi cu el. Va avea efect pentru că e prea frumos, suntem ca şi campioni".

Oficialul stelist a precizat că a intenţionat să-l invite la conferiniţa de presă şi pe Regele Cioabă, dar a renunţat la idee pentru că acesta nu e ortodox.

Deputatul Mădălin Voicu a declarat că şi în cazul în care ar fi fost suporter al echipei Rapid nu s-ar fi simţit jignit de scandările rasiste ale galeriei steliste: "Mi s-a părut exagerată această formă de manifestare, care nu are însă treabă cu discriminarea şi xenofobia. E o glumă fără sens. Eu dacă aş fi hingher înseamnă că îi discriminez pe dinamovişti? În proporţie de 40 la sută din galeria Stelei este formată din membrii aparţinând acestei etnii şi nu se poate vorbi de o formă de discriminare sau xenofobie. Dacă există persoane care au manifestări ce nu îi onorează, aşa cum a făcut domnul MM Stoica şi Gabi Safta, care au clamat într-un mod aparte faţă de ceea ce a făcut galeria, atunci clubul îi poate sancţiona. Încet-încet ar trebui să dispară din rândul galeriilor aceste manifestări care să aducă prejudicii de imagine clubului. Nu putem amenda clubul, ci ne putem îndrepta atenţia asupra unor persoane care astfel de comportamente. Eu sunt stelist, aşa cum a fost şi tata. Nu toţi rapidiştii sunt ţigani. Ar trebui să eliminăm apelativele astea, ţigan sau cioară, poate ar trebui să facă doar cra-cra. Aş fi venit la conferinţă şi dacă eram rapidist. Eu sunt aici pentru că sunt prieten cu Gigi, nu am venit să vizitez palatul. Trebuie apărat de unii oameni care vor neapărat să-i facă rău, că ar încuraja rasismul şi xenofobia, nici vorbă de aşa ceva".

Deputatul Mădălin Voicu i-a dăruit finanţatorului stelist un inel cu onix şi briliant, o bijuterie de familie, după cum a precizat omul politic. "Dacă nu iei campionatul, te bag în stabor", i-a spus Voicu lui Becali.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi, UNCR, Florin Motoi, fiul fostei ghicitoare supranumite Mama Omida, cel care ocupă şi poziţia de şef al "judecătorilor de pace" din comunităţile de romi, membrii aşa-zisului stabor, consideră că împreună cu finanţatorul stelist ar trebui să discute problema discriminării cu membrii galeriei din Bulevardul Ghencea. "Se creează diversiuni pe tema discriminării faţă de romi. Pe un fond emoţional se mai întâmplă ca unii membri ai galeriei să folosească cuvinte jignitoare la adresa romilor. Nu la nivelul galeriilor are loc acest rasism ci la nivel european, prin acele deportări din Franţa, prin neimplicarea statelor respective în problematica romilor. Etnia noastră a fost ajutată de Gigi Becali şi aduceţi-vă aminte de episodul Ferentari. Ar fi bine să vorbim şi cu cei din galerie pentru a rezolva această problemă pe care amiabilă", a declarat Motoi.

Preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, că membrii consiliului nu au analizat încă incidentele de la finalul partidei Steaua - Rapid, scor 1-0, dar a precizat că toate evenimentele cu caracter rasist şi discriminatoriu ajung la UEFA.

"Mă aştept ca FRF şi LPF să ia măsurile care se impun. Noi, la CNCD, încă nu am luat în discuţie în colegiu aceste incidente. Am cunoştinţă despre aceste evenimente, dar oricum noi toate incidentele rasiste şi discriminatorii le sesizăm mai departe la UEFA", a spus preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos.

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

Echipa Steaua Bucureşti a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici