Cazuri pozitive cu sibutramină: o handbalistă de la Rulmentul a evitat suspendarea

Handbalista de la Rulmentul Braşov, Simona Vintilă, a fost depistată pozitiv cu sibutramină, în 18 mai 2009, după manşa tur a finalei Cupei Cupelor, cu Larvik, dar a scăpat de suspendare după ce a dovedit că substanţa provenea dintr-un medicament de slăbit pe care scria că este natural.

27 afișări
Imaginea articolului Cazuri pozitive cu sibutramină: o handbalistă de la Rulmentul a evitat suspendarea

Adrian Mutu a fost depistat cu sibutramină (Imagine: Constantin Vlădescu/Mediafax Foto)

Vintilă a fost depistată pozitiv de către agenţia antidoping din Norvegia la substanţa sibutramină în probele recoltate la 18 mai. Comisia de audiere a jucătoarei a avut loc la 30 septembrie, iar în 3 octombrie jucătoarea a primit doar o mustrare, fără aplicarea sancţiunii de suspendare, şi a avut dreptul de a se legitima şi juca, pentru că pe prospectul medicamentului nu era trecută substanţa respectivă, ceea ce dovedeşte faptul că sportiva nu a avut intenţia de a se dopa.

"În momentul în care am aflat că am fost depistată pozitiv, am cerut analiza pastilei pentru slăbit, pentru că era singurul medicament pe care îl luam şi din care putea proveni substanţa aceea. Am fost întrebată de cei de la comisie dacă îmi asum acest risc, pentru că dacă sibutramina nu era găsită în «Capsula de slăbit» pe care o luam eu, riscam să primesc o suspendare de doi ani. Am fost dispusă chiar să plătesc din propriul buzunar o analiză a pastilei, care a fost trimisă la un laborator din Cehia, pentru că ştiam că sunt nevinovată, fapt care s-a şi dovedit ulterior", a spus Simona Vintilă, în 4 decembrie 2009.

În 2006, sportiva lituaniană Edita Daniute a fost depistată pozitiv cu substanţa sibutramină, la Open-ul Germaniei la dans sportiv, unde, împreună cu partenerul ei Arunas Bizokas, ocupase locul doi la secţiunea dansuri standard. Perechea lituaniană, care a fost descalificată la Open-ul Germaniei, era vicecampioană europeană şi ocupă locul trei în clasamentul mondial.

Ciclistul italian Lorenzo Bernucci şi atletul eston Jaanus Uudmae au fost, de asemenea, depistaţi pozitiv cu sibutramină, ambele cazuri fiind consemnate în 2007. Uudmae a fost avertizat de IAAF, în timp ce Bernucci a fost dat afară de echipa T-Mobile, după ce a fost suspendat un an de UCI.

Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv cu sibutramină în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI). Partida Fiorentina - Bari s-a disputat la 10 ianuarie şi s-a încheiat cu scorul de 2-1, pentru echipa gazdă. Mutu a fost titular în acel meci şi a marcat în minutul 38, aducând egalarea pentru Fiorentina.

Sibutramina, substanţă folosită în tratamentul obezităţii, figurează pe lista produselor interzise de către Agentia Mondială Antidoping. Sibutramina este un derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare.

Amfetamina este o amină, sub formă de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine.

Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială, frisoane, greaţă şi vomă).

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut, săptămâna trecută, suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, deoarece această substanţă poate provoca accidente cardio-vasculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici