Cel mai bătrân medaliat francez în viaţă va purta torţa la Paris 2024

Charles Coste nu a apucat să audă "La Marseillaise" atunci când a urcat pe podium la Jocurile de vară din 1948 de la Londra, dar cel mai bătrân medaliat olimpic francez în viaţă va avea parte de un nou moment în lumina reflectoarelor atunci când va purta torţa de la Paris 2024.

336 afișări
Imaginea articolului Cel mai bătrân medaliat francez în viaţă va purta torţa la Paris 2024

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

Coste, care împlineşte joi 100 de ani, a câştigat aurul olimpic la ciclism pe pistă în urmărirea pe echipe alături de Pierre Adam, Serge Blusson şi Fernand Decanali.

În palmaresul său mai figurează şi Marele Premiu al Naţiunilor din 1949, un contratimp de 140 km în care l-a învins pe italianul Fausto Coppi, campion în Turul Franţei şi Giro d'Italia.

Aurul lui Coste este înrămat alături de altele, în special o medalie primită de la preşedintele de atunci Vincent Auriol, într-o cameră din apartamentul său din suburbiile Parisului.

"A fost o mare onoare să primesc medalia de la preşedintele Auriol, dar cea mai valoroasă este medalia olimpică", a declarat Coste pentru Reuters.

Coste, care s-a născut în 1924 - ultima dată când Parisul a găzduit Jocurile Olimpice de vară - are nevoie de un cărucior pentru a se deplasa, dar memoria sa este proaspătă.

"Era un podium mic. Ne-au dat medalia într-o cutie, nu ţi-o puneau în jurul gâtului la vremea respectivă", a spus el.

"Apoi am aşteptat şi, după un timp, ne-au spus 'nu veţi auzi La Marseillaise, nu am putut găsi discul'. Obiectivul nostru era însă să obţinem medalia de aur.

"A fost o poveste de prietenie între oameni. Mama mea mi-a spus că la 12 ani spuneam că voi fi general sau campion olimpic. Am fost cel mai fericit dintre ciclişti în acel moment".

Jocurile, pentru Coste şi pentru alţii, au fost un moment de fericire într-o perioadă în care "încă mai aveam tichete de raţii alimentare" după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Pe atunci nu exista televizor, singurul nostru obiectiv era să obţinem medalia de aur. Eram o echipă bună de tovarăşi şi reprezentam o ţară care tocmai ieşea din cinci ani de ocupaţie (germană)", a spus Coste.

Coste ar fi trebuit să fie decorat cu Legiunea de Onoare - cea mai înaltă distincţie din Franţa -, dar din cauza unei inadvertenţe, a primit-o abia acum doi ani.

De asemenea, este pregătit să poarte torţa olimpică, deşi pare a fi reticent în această privinţă.

"Am dureri de genunchi", a spus el. "Voi încerca să o fac. Este o mare onoare. Pe vremuri, nu erau atât de mulţi reporteri care veneau la mine. Este un cadou frumos de ziua mea. Am vrut să-mi sărbătoresc în linişte cea de-a 100-a aniversare, dar nu se va întâmpla asta", a adăugat el, referindu-se la celebrarea planificată joi de Primăria din Bois-Colombes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici