Cel mai selecţionat rugbist din istoria Ţării Galilor, Gareth Thomas, îşi dezvăluie homosexualitatea

Gareth Thomas, jucătorul de rugby cu cele mai multe selecţii din istoria echipei Ţării Galilor, a decis, la 35 de ani, să-şi dezvăluie homosexualitatea, într-un interviu publicat, sâmbătă, de cotidianul britanic Daily Mail.

26 afișări
Imaginea articolului Cel mai selecţionat rugbist din istoria Ţării Galilor, Gareth Thomas, îşi dezvăluie homosexualitatea

Cel mai selecţionat rugbist din istoria Ţării Galilor, Gareth Thomas, îşi dezvăluie homosexualitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este foarte greu pentru mine să fiu primul jucător de rugby care să spargă acest tabu. Nu vreau să fiu văzut drept un rugbist homosexual. Mai întâi de toate sunt un jucător de rugby", a declarat jucătorul echipei Cardiff Blues, care s-a arătat neliniştit de "reacţia oamenilor".

Gareth Thomas are în palmares 100 de selecţii în naţionala de rugby a Ţării Galilor, dintre care 14 în calitate de căpitan. El devine astfel primul jucător de nivel internaţional care îşi recunoaşte homosexualitatea.

"Am fost convins că nu aş fi fost niciodată acceptat dacă aş fi declarat că sunt gay şi că nu aş mai fi avut o astfel de carieră. Am devenit un maestru în arta subterfugiului şi puteam să mă comport ca un adevărat «macho» pe teren, deoarece nu doream să mi se descopere adevărata natură. Dar, să renunţi atât de mult timp la ceea ce eşti cu adevărat, te aruncă într-un sentiment de ruşine şi solitudine", mărturiseşte Gareth Thomas în interviul acordat publicaţiei britanice.

Gareth Thomas speră ca declaraţiile sale să fie luate drept exemplu de tinerii homosexuali care vor dori să se îndrepte spre rugby: "A fost greu pentru mine să ascund ceea ce sunt şi nu vreau ca tinerii ce doresc să joace rugby să treacă prin ce am trecut eu".

Fost jucător al echipelor Bridgend şi Stade Toulousain, Gareth Thomas spune că şi-a dat seama de orientarea sa sexuală la vârsta de 17-18 ani, la puţin timp după ce a întâlnit-o pe Jemma, cu care s-a căsătorit în 2002.

"M-am rugat adesea, cât de mult am putut, şi l-am rugat pe Dumnezeu, spunându-i: «O am pe Jemma, o iubesc. Te rog, alungă aceste sentimente pe care le încerc»", povesteşte jucătorul, care recunoaşte că s-a gândit şi la sinucidere.

Thomas s-a despărţit de soţie la sfârşitul anului 2006, după ce aceasta a suferit trei avorturi spontane de-a lungul relaţiei lor. Jucătorul mărturiseşte că a decis atunci să le mărturisească antrenorului Scott Johnson şi coechipierilor săi din naţionala galeză faptul că este homosexual. "Ei mi-au spus: «nu are nicio importanţă»", a menţionat fostul căpitan al naţionalei Ţării Galilor, care a adăugat că le-a mărturisit şi coechipierilor de la echipa de club care este orientarea sa sexuală.

Gareth Thomas este unul dintre primii jucători de nivel înalt într-un sport colectiv care îşi dezvăluie homosexualitatea.

Englezul Justin Fashanu a fost primul fotbalist de prim plan, şi până în prezent singurul, care în 1990 a făcut un astfel de gest. Atacat din toate părţile, dat afară de antrenorul său de la echipa Nottingham Forest, Brian Clough, apoi acuzat de agresiune sexuală în Statele Unite, în 1998 (acuzaţiile au fost abandonate din lipsă de probe), Justin Fashanu s-a sinucis la scurt timp.

Printre marii sportivi în activitate care şi-au anunţat public homosexualitatea figurează jucătoarele de tenis Martina Navratilova şi Amelie Mauresmo şi înotătorul american Greg Louganis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici