Clubul Portsmouth va fi plasat în administrare judiciară

Clubul englez Portsmouth a anunţat, joi, că a iniţiat procesul în urma căruia, începând de vineri, va fi plasat în administrare judiciară, prima etapă în declararea falimentului.

36 afișări
Imaginea articolului Clubul Portsmouth va fi plasat în administrare judiciară

Clubul Portsmouth va fi plasat în administrare judiciară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Administratorul a demarat procedurile, care se vor încheia vineri", a declarat Phil Hall, purtătorul de cuvânt al proprietarului clubului, Balram Chainrai.

Această măsură, iniţiată de firmele care sunt în incapacitate de plată, va proteja gruparea de fotbal de creditorii săi, după ce clubul a acumulat datorii de 70 de milioane de lire sterline (aproximativ 78 milioane de euro).

Potrivit regulamentului Premier League, gruparea va fi penalizată cu nouă puncte, ceea ce va "condamna" practic clubul la retrogradarea în divizia secundă, având în vedere că ocupă ultimul loc în clasament, cu 16 puncte.

Fiscul solicită de la Portsmouth taxe în valoare de 8,5 milioane de euro, însă clubul are o mulţime de alţi creditori, în special cluburi, cărora fostul proprietar, Alexander Gaydamak, nu le-a plătit sumele de transfer ale unor jucători. De asemenea, Portsmouth FC trebuie să plătească suma de 28 de milioane de lire sterline (32,17 de milioane de euro) către fostul proprietar Alexander Gaydamak.

În 2009, omul de afaceri din Hong Kong, Balram Chainrai, a preluat peste 90 de procente din acţiunile clubului, după ce fostul proprietar, Ali Al-Faraj, nu a putut să returneze împrumuturile acordate de Chainrai.

Portsmouth este primul club din istoria campionatului englez care este plasat în administrare judiciară.

Pe de altă parte, FIFA a anunţat, joi, că în cadrul Comitetului Executiv din 18 martie se va discuta problema cluburilor de fotbal din Anglia, care au mari datorii.

"Probabil că înainte de acea întâlnire vom discuta cu preşedintele UEFA, Michel Platini. Nu am mai discutat cu el după ce au apărut primele informaţii privind problemele cu care se confruntă Portsmouth. Sunt sigur că, în cadrul luptei sale privind existenţa fair-play-ului financiar pe piaţa europeană, acesta este un subiect important pentru Platini", a declarat secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, într-o conferinţă de presă organizată la Johannesburg.

Alte echipe din prima ligă engleză se confruntă cu probleme financiare, inclusiv West Ham United, ai cărei noi proprietari au anunţat în această săptămână că vor reduce salariile jucătorilor cu 25 la sută.

Clubul Crystal Palace (liga a doua engleză) a fost plasat în administrare judiciară şi a primit deja o penalizare de zece puncte, în timp ce Cardiff City (locul patru în liga a doua engleză) are 28 de zile pentru a plăti datorii însumând 1,8 milioane de euro.

Potrivit unui raport al UEFA, datoria cluburilor din Premier League, care se apropie de cifra de 3,8 miliarde de euro, o depăşeşte pe cea a tuturor celorlalte cluburi din primele ligi europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici