CNA şi CNCD, sesizate în legătură cu acordul dintre LPF şi APSR privind acreditarea jurnaliştilor

CNCD şi CNA au fost sesizate în legătură cu un acord încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal şi Asociaţia Presei Sportive privind condiţiile de acreditare a reprezentanţilor mass-media la partidele din Liga I, considerate abuzive, discriminatorii şi anticoncurenţiale.

102 afișări
Imaginea articolului CNA şi CNCD, sesizate în legătură cu acordul dintre LPF şi APSR privind acreditarea jurnaliştilor

CNA şi CNCD, sesizate în legătură cu acordul dintre LPF şi APSR privind acreditarea jurnaliştilor (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

ActiveWatch şi CJI au sesizat, joi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) în legătură cu Acordul încheiat între Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) şi Asociaţia Presei Sportive din România (APSR) privind acreditarea reprezentanţilor mass-media la jocurile din Campionatul Naţional "Liga I" şi Cupa Ligii, sezonul 2014/2015.

Acordul defineşte regulile acreditării jurnaliştilor la aceste meciuri, acreditările urmând a fi eliberate numai de APSR şi exclusiv jurnaliştilor membri ai APSR. Pentru accesul în stadion reprezentanţii mass-media acreditaţi vor prezenta personalului de pază cartea de identitate şi acreditarea LPF-APSR, iar, în lipsa unuia dintre aceste documente, nu se va permite accesul în arena sportivă.

Măsura este considerată de ActiveWatch şi CJI "excesivă, discriminatorie şi anticoncurenţială, prin faptul că acordă unei singure entităţi (o asociaţie profesională a jurnaliştilor sportivi) dreptul de a elibera acreditări, acordându-i acesteia un privilegiu nejustiticat, atât în raport cu alte organizaţii profesionale, cât şi în raport cu jurnaliştii salariaţi/colaboratori ai unor entităţi media sau jurnaliştii independenţi (freelance)". În mod concret, se condiţionează accesul la exercitarea profesiei de apartenenţa la o anumită organizaţie.

Cele două organizaţii solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să analizeze dacă acordul încalcă sau nu prevederile OUG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Acelaşi acord defineşte condiţiile de retragere a acreditării, impunând jurnaliştilor să nu prejudicieze imaginea LPF, a cluburilor membre, a jucătorilor şi oficialilor acestora. Această prevedere "limitează abuziv dreptul constituţional la liberă exprimare în chestiuni ce pot fi de interes public şi constituie un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei".

"De asemenea, este împiedicat liberul acces al publicului la informaţii şi opinii, precum şi libera formare a opiniilor. Rolul presei este de a veghea la bunul mers al societăţii, cu precădere de a expune abuzurile, ilegalităţile şi corupţia structurilor de putere, publice sau private. În cazul de faţă structurile de putere sunt reprezentate de o entitate privată (LPF). Este foarte grav că o asociaţie profesională de media cedează presiunilor venite din partea unor structuri de putere şi limitează tocmai acele drepturi pentru care ar trebui să militeze", se mai arată în sesizarea celor două organizaţii.

ActiveWatch şi CJI solicită CNA, în acest context, să analizeze dacă s-au încălcat normele legislaţiei audiovizuale prin aceste condiţii referitoare la "prejudicierea imaginii". Totodată se solicită CNA să analizeze dacă sunt respectate articolele din Legea Audiovizualului privind asigurarea pluralismului politic şi social, a diversităţii culturale, lingvistice şi religioase, a informării, a educării şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului, a informării obiective a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, a favorizării liberei formări a opiniilor, a independenţei editoriale a furnizorilor de servicii media audiovizuale, care este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

De asemenea, se solicită CNA ca, în baza art. 10 (6) din Legea Audiovizualului, să sesizeze Consiliul Concurenţei pentru a analiza dacă regulile de acordare a acreditării sunt anticoncurenţiale/ restricţionează concurenţa.

ActiveWatch şi CJI fac un apel către presa sportivă şi întreaga comunitate jurnalistică să respingă acest acord care "subminează independenţa editorială, exercitarea profesiei şi dreptul la liberă exprimare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici