Colibăşanu a plecat spre tabăra 2 de pe vârful Annapurna

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, aflat în Himalaya pentru a urca în premieră naţională pe Annapurna, munte de peste 8.000 de metri, a plecat, marţi, spre tabăra 2 aflată la 5.400 de metri ca să instaleze echipamente, dar şi pentru a testa ruta.

31 afișări
Imaginea articolului Colibăşanu a plecat spre tabăra 2 de pe vârful Annapurna

Horia Colibăţanu, în 2004, în drum spre vârful K2 (Imagine: Horia Colibăşanu/Mediafax Foto)

Horia Colibăşanu a declarat, marţi, că în tabăra de bază de pe Annapurna, de la 4.000 de metri, şi-a întâlnit vechi prieteni, pe care i-a cunoscut în expediţiile în care l-a avut alături şi pe prietenul său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel care a murit acum doi ani, atunci când amândoi au încercat să urce pe Annapurna.

"Am ajuns în tabara de bază de pe Annapurna, aflată la 4.000 de metri. Au trecut doi ani de la ultima vizită şi trebuie să recunosc că mi-a lipsit mult. Am plecat miercuri (săptămâna trecut - n.r.) din Kathmandu şi am ajuns sâmbătă aici. Astăzi (marţi - n.r.) urcăm până în tabăra 2, la 5.400 de metri ca să mai ducem ceva echipament", a spus Horia Colibăşanu.

Alpinistul a spus că toată echipa sa se pregăteşte să urce spre vârful de 8.091 de metri, mai ales că pentru unii dintre colegii săi de expediţie înseamnă atingerea ultimului vârf de peste opt mii de metri.

"Mi se pare mai aglomerat ca niciodată în tabăra de bază. Am întâlnit multă lume cunoscută, colegi din expediţiile trecute, dar şi lume nouă. Deocamdată bate vântul puternic şi se anunţă vreme rea până miercuri. Acest timp ne permite să analizăm cu atenţie ruta şi să facem planuri, dar şi să ne relaxăm citind, povestind şi nu în ultimul rând dormind. Toată lumea pare foarte bine antrenată şi motivată să urce vârful, în special cei pentru care Annapurna este ultimul vârf neatins din cei 14 optmiari. Printre aceştia se numără sud-coreanca Miss Oh Eun-Sun şi coechipierul nostru polonez Piotr Pustelnik", a spus Colibăşanu.

Potrivit sursei citate, expediţia va dura cel mult până la 1 iunie anul acesta.

Pentru această expediţie, Horia Colibăşanu s-a pregătit din noiembrie 2009 şi a făcut zilnic antrenamente la bazinul de înot al Universităţii Politehnica din Timişoara, pe stadionul echipei FC Timişoara sau în cinci săli de fitness din oraş.

Costul expediţiei se ridică la aproape 24.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi de Primăria Slatina, oraş în care el a copilărit, dar şi de sponsori mai vechi.

La expediţia din acest an participă şi alpinişti din Polonia, respectiv Piotr Pustelnik şi Kinga Baranowska şi din Slovacia - Peter Hamor.

Horia Colibăşanu a spus că dedică această expediţie prietenului său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel cu care a mai încercat să urce pe Annapurna în 2007 şi în 2008, ultima expediţie fiindu-i fatală alpinistului din Spania, care a făcut un atac cerebral şi a murit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici