Comitetul Internaţional Olimpic analizează posibilitatea ca sportivii ruşi să fie reprimiţi în competiţii

Sportivii ruşi care au fost interzişi de la evenimentele internaţionale din cauza războiului dintre această ţară şi Ucraina ar putea fi în curând primiţi înapoi în competiţii, a declarat joi şeful Comitetului Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite (USOPC).

163 afișări
Imaginea articolului Comitetul Internaţional Olimpic analizează posibilitatea ca sportivii ruşi să fie reprimiţi în competiţii

Sursa foto: Profimedia

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a emis în februarie îndrumări către organismele de conducere a sporturilor pentru a retrage din competiţii sportivii ruşi şi belaruşi.

CIO începe acum să ia în considerare reprimirea sportivilor din cele două ţări, a declarat preşedintele USOPC, Susanne Lyons, în timpul unei conferinţe telefonice de joi, adăugând că sportivii nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru acţiunile guvernelor lor, relatează Reuters.

„Ştim că CIO începe să ia în considerare o cale de reprimire în competiţii pentru sportivii ruşi", a spus Lyons. „Ei încep să ia legătura cu toate părţile interesate pentru a obţine opinii pe acest subiect.

"Dar cred că noi toţi simţim că la un moment dat sportivii nu ar trebui să fie victimele politicii guvernului lor sau a altor tensiuni care există în lume.

Cred că, în mod inevitabil, va exista o dorinţă de a vedea sportivii care se întâmplă să locuiască în Rusia să se întoarcă şi să facă parte din competiţie, dar momentul şi cum arată acest lucru urmează să fie determinate."

Oficialii USOPC au precizat că problemele lor nu sunt cu sportivii ruşi, ci cu guvernul şi oficialii sportivi.

Aceştia sunt în continuare nemulţumiţi de ritmul lent al investigaţiei Agenţiei antidoping din Rusia (RUSADA) privind eşecul testului antidoping al patinatoarei artistice Kamila Valieva la Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 şi de menţinerea în detenţie a vedetei americane de baschet Brittney Griner, care este încarcerată în Rusia sub acuzaţia de dopaj.

Directorul general al USOPC, Sarah Hirshland, a calificat drept "scandaloasă" întârzierea unui raport privind-o pe Valieva, în timp ce patinatorii americani de patinaj artistic aşteaptă să afle dacă vor înlocui medaliile de argint cu cele de aur în proba de patinaj artistic pe echipe.

„Aş vrea să vă spun că sunt mai puţin supărată sau mai puţin frustrată, dar continuă să fie o situaţie scandaloasă", a declarat Hirshland. „Înţeleg că ancheta este completă, am văzut ieri un anunţ că audierile vor avea loc.

Am mai spus înainte că prioritatea noastră numărul unu este să ne asigurăm că sportivii echipei SUA, care stau fără medaliile lor, ştiu că nu i-am uitat."

Valieva a picat un test antidoping la campionatele naţionale din Rusia în decembrie anul trecut, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce ajutase deja Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câştige proba pe echipe la Beijing.

Hirshland a mai spus că, deşi USOPC, ca toată lumea, doreşte să o vadă pe Griner eliberată şi înapoi acasă, în SUA, cazul ei nu ar trebui să fie confundat cu alte probleme care îi ţin pe sportivii ruşi departe de competiţiile internaţionale.

Griner, care a jucat pentru un club rusesc în afara sezonului WNBA, a fost arestată pe 17 februarie pe un aeroport din Moscova, când la percheziţia bagajelor sale ar fi fost descoperite cartuşe de ulei de canabis.

„Nu a scăpat nimănui din Statele Unite faptul că ea se află acolo şi este ceva foarte important pentru noi toţi", a declarat Hirshland.

„Este greu să nu confunzi problemele, chiar dacă cred că, din punct de vedere politic, nu sunt sigură că sunt direct legate."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici