Comitetul Internaţional Olimpic suspendă Comitetul Olimpic Rus „cu efect imediat”

Biroul executiv al Comitetului Internaţional Olimpic a suspendat joi Comitetul Olimpic Rus "cu efect imediat, până la noi ordine", relatează BBC Sport.

180 afișări
Imaginea articolului Comitetul Internaţional Olimpic suspendă Comitetul Olimpic Rus „cu efect imediat”

Măsura vine după ce COR a recunoscut organizaţiile regionale din patru teritorii ucrainene anexate ilegal de Rusia de la începutul invaziei sale în 2022.

CIO a declarat că recunoaşterea de joia trecută a fost "o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a Comitetului Naţional Olimpic al Ucrainei".

Suspendarea înseamnă că ROC "nu mai are dreptul de a funcţiona ca un Comitet Olimpic Naţional" şi "nu poate primi nicio finanţare din partea mişcării olimpice".

Consiliile olimpice din regiunile Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia fuseseră recunoscute de către COR.

CIO a adăugat că va decide dacă sportivii ruşi vor putea concura ca neutrali la Paris 2024 "la momentul potrivit".

În replică, COR a calificat suspendarea drept "o altă decizie contraproductivă cu motivaţii politice evidente".

CIO nu a sancţionat iniţial COR în urma invaziei, dar Rusiei i-a fost interzis să concureze ca naţiune în atletism din noiembrie 2015, după ce a fost descoperit dopajul sponsorizat de stat.

Suspendarea Rusiei din cauza dopajului a fost ridicată în martie, dar Consiliul Mondial de Atletism a decis că naţiunea va rămâne interzisă "în viitorul apropiat" din cauza războiului din Ucraina.

De la începutul invaziei, CIO a fost supus unor presiuni constante pentru a interzice sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze chiar şi sub un steag neutru. Însă, în martie a transmis federaţiilor sportive că ar trebui să permită sportivilor din aceste ţări să concureze ca neutrali.

Ucraina a ameninţat că va boicota Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris dacă nu se va menţine o interdicţie totală pentru sportivii ruşi şi belaruşi.

"Aceasta este o decizie importantă", a declarat Andriy Yermak, şeful biroului prezidenţial al Ucrainei, adăugând că "sportul nu poate fi în afara politicii" şi acuzând Rusia că foloseşte "sportivii ca propagandă".

În prezent, sancţiunile CIO înseamnă că niciun eveniment sportiv internaţional nu poate fi organizat pe teritoriul Rusiei sau al aliatului său, Belarus, în timp ce drapelele, imnurile naţionale sau orice alt simbol naţional al celor două ţări nu trebuie să fie folosite.

La începutul acestei săptămâni, organismul de conducere al fotbalului european, UEFA, a renunţat la planurile de a reintroduce echipele ruseşti sub 17 ani în Campionatul European de tineret de anul viitor, ca urmare a reacţiilor din partea mai multor asociaţii naţionale de fotbal.

În martie, All England Club a permis jucătorilor de tenis ruşi şi belaruşi să participe la Wimbledon, ridicând o interdicţie impusă cu un an mai devreme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici