Video Constantina Diţă Tomescu a câştigat medalia olimpică de aur la maraton

Atleta Constantina Diţă Tomescu a câştigat, duminică, medalia olimpică de aur în proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing, aducând delegaţiei României cel de-al treilea titlu la JO-2008, după cele obţinute de judoka Alina Dumitru şi de canotoarele Georgeta Andrunache/Viorica Susanu.

806 afișări

Atleta română în vârstă de 38 de ani a fost cronometrată cu timpul de 2 ore, 26 de minute, 44 de secunde, realizând cea mai bună performanţă a ei în acest sezon şi devansându-le pe kenyanca Catherine Ndereba (2:27.06) şi pe chinezoaica Chunxiu Zhou (2:27.07).

Constantina Diţă Tomescu, care locuieşte şi se antrenează în Statele Unite ale Americii, se află la a doua participare la Jocurile Olimpice, după JO de la Atena din 2004, unde s-a clasat pe locul 20. Sportiva română mai are în palmares o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de la Helsinki, din 2005, în proba de maraton, precum şi două medalii la Mondialele de semi-maraton, una de aur, în 2005, la Edmonton şi una de bronz, în 2004, la New Delhi. De asemenea, atleta română a câştigat, în 2004, maratonul de la Chicago.

Celelalte două reprezentante ale României în proba de maraton de la JO-2008 au încheiat cursa între primele 20. Astfel, Lidia Şimon, vicecampioana olimpică de la Sydney, din 2000, s-a clasat a opta (2:27:51), iar Luminiţa Talpoş a încheiat pe 18 (2:31:41), din 80 de sportive care au luat startul în proba de maraton de la Beijing.

Fetele din echipa de canotaj de 8 + 1 nu au reuşit să repete performanţa şi să termine primele proba; o probă la care au luat numai aur la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Atena în 2004, Sydney în 2000 şi Atlanta în 1996.

Astăzi echipajul 8 + 1 s-a clasat doar pe locul al III-lea.

Delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Beijing are în prezent şapte medalii, dintre care trei de aur (judoka Alina Dumitru la categoria 48 kg, canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu la dublu rame fără cârmaci şi atleta Constantina Diţă Tomescu la maraton), una de argint (scrimera Ana Maria Brânză la spadă) şi trei de bronz (echipa feminină de gimnastică a României , scrimerul Mihai Covaliu la sabie şi echipajul feminin de 8+1).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici