Cu ce sumă a vândut TVR drepturile de televizare ale Campionatului European. Ce a mai primit de la Dolce Sport în schimbul meciurilor de la Euro

TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro, potrivit ProSport, care îl citează pe Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române.

1318 afișări
Imaginea articolului Cu ce sumă a vândut TVR drepturile de televizare ale Campionatului European. Ce a mai primit de la Dolce Sport în schimbul meciurilor de la Euro

Cu ce sumă a vândut TVR drepturile de televizare ale Campionatului European. Ce a mai primit de la Dolce Sport în schimbul meciurilor de la Euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ProSport, contractul prin care TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor către Dolce Sport a încins milioane de oameni care nu mai au acces la o treime din partide, între care unele de top, ca Italia - Spania şi Franţa - Anglia. 12 meciuri din faza grupelor sunt transmise în exclusivitate de Dolce, în timp ce sferturile, semifinalele şi finala sunt difuzate simultan de TVR şi Dolce, mai scrie publicaţia.

"TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Niţulescu.

Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în aceşti bani intră şi 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, şi meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Niţulescu.

Pe de altă parte, conform contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", spune Niţulescu.

El mai spune că acest contract de sublicenţiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administraţie al TVR să-l fi văzut. "Doar preşedintele (fostul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către preşedinte şi premier. Din punctul meu de vedere, o treabă penală. Mi se pare jaf", susţine Cristian Niţulescu.

Potrivit ProSport, şi cea de-a doua parte în contractul de sublicenţiere, Dolce Sport, a răspuns la rându-i controversei: "Acordul dintre Dolce Sport şi TVR nu este nici primul, nici ultimul, am mai anunţat până acum astfel de colaborări cu Pro TV şi Digi Sport. (...) Preţul plătit pentru preluarea meciurilor din cadrul Campionatului European de fotbal a fost unul corect, având o valoare semnificativă, în concordanţă cu condiţiile şi practica de pe piaţă şi ţinând cont de reglementările în vigoare UEFA, EBU şi ale altor foruri".

Pe de altă parte, Alexandru Lăzescu - care a fost demis marţi de Parlament - a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut "cu bucurie" sublicenţierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 către Dolce Sport, televiziunea deţinută de Romtelecom. "Am avut discuţii cu principalii posibili interesaţi, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică", a spus el.

"Din cele 12 meciuri sublicenţiate, patru se desfăşurau oricum în acelaşi timp. Am făcut-o ca să mai micşorăm povara TVR. Până acum au intrat în TVR 1,5 milioane de euro. Am făcut economii de peste jumătate de milion de euro la cheltuielile legate de transmisie", a spus Lăzescu, subliniind că sublicenţierea nu s-au făcut prin nicio firmă "tampon", ci direct cu Romtelecom. "Totul s-a făcut extrem de transparent. Am încercat să obţinem un acord cât mai bun, am făcut cu bună credinţă din dorinţa de a aduce beneficii televiziunii", a spus Lăzescu.

Televiziunea Română are datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Marţi, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici