"Dacă Pavel ar mai fi trăit azi". Andru Nenciu scrie despre campionul ucis în urma unui conflict de stradă

I-ar fi plăcut şi lui să trăiască frumuseţea stadionului din Cluj, cu pistă de atletism de ultimă generaţie, tribune rupte parcă din Serie A şi spectatori pâlcuri-pâlcuri la Naţionale sau Internaţionale. Şi-ar fi oxigenat plămânii noapte sau zi cu aerul tare de la Piatra Arsă, pe unde săpa cărări în miez de iarnă cu adidaşii pe jumătate uzi, un fes tras pe ochi şi o Cola îngheţată în buzunarul rucsacului. Sau s-ar fi transformat în simplu spectator.

683 afișări
Imaginea articolului "Dacă Pavel ar mai fi trăit azi". Andru Nenciu scrie despre campionul ucis în urma unui conflict de stradă

"Dacă Pavel ar mai fi trăit azi". Andru Nenciu scrie despre campionul ucis în urma unui conflict de stradă

A provenit dintr-o generaţie în care sportul se mânca pe pâine, orele de antrenament erau ore şi cantonamentele năşteau o dorinţă copleşitoare de a deveni mai bun. Ţinta era să ajungi sportiv profesionist până-n vârful unghiilor şi să nu fentezi nici măcar ora de educaţie fizică din şcoli.

Ştefan Pavel şi-a ales o probă grea. Şi-a pus în minte să devină specialist în joaca atleţilor de culoare: sprintul. Şi-a încordat coapsele cu toţi greii probei din România, a aspirat orice detaliu şi şi l-a scrijelit în minte, a luat aur la CN cu ştafeta de 4x100 m şi cea de 4x400 m, i-a răsunat imnul pe la Balcaniade şi a intrat în butoaie de gheaţă la Cupe ale Europei.

Ştefan Pavel a trăit dublu intens. Spunea ce are pe inimă, încasa eşecurile cu ochi mari şi muncea cu înverşunare pentru a-şi îmbunătăţi tehnica de ţâşnire din block-start sau de preluarea a ştafetei pe schimbul 2.

Dac-ar mai fi trăit azi, poate şi-ar fi legat soarta tot de atletism. Dar sigur ar fi slăbit câte un kilogram când potenţialii săi elevi săi şi-ar fi dat log in pe Facebook în loc să facă încheierea de după concurs sau o şedinţă de pregătire mai grea.

Dac-ar fi trăit azi, poate ar fi pus umărul la redresarea atletismului sau ar fi privit activ, de pe margine, alături de foştii lui colegi, Vieru, Suciu, Câmpeanu, Boboş sau Vâlcu, în ce fel decurge un antrenament sau câţi puştani mai atrag portativul, groapa de nisip sau sectorul de prăjină la Naţionalele de copii din sala de pe strada Maior Coravu. 

Dac-ar fi trăit azi, poate ar fi fost ospătar într-un bar, prin Londra, job ales, o perioadă, după ce a plecat din ţară în căutarea unui trai mai bun.

Dac-ar fi trăit azi, i-ar fi crescut sigur tensiunea când i-ar fi văzut pe toţi gherţoii cu volan pe dreapta conducând pe străzile din România.

Dac-ar fi trăit azi, ar fi mers la meciurile echipei sale de suflet, CSM Poli Iaşi, şi ar fi comentat din postura unui om care simte sportivul pregătirea fizică a fotbaliştilor din Liga I.

Citiţi continuarea articolului pe prosport.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici