DOLIU în lumea sportului | A murit antrenorul primul antrenor emerit din istoria handbalului românesc

Primul antrenor emerit din istoria handbalului românesc a decedat la nici două luni după a împlinit 90 de ani, pe data de 3 septembrie. Constantin ”Pilică” Popescu a fost o somitate, antrenor cu trei titluri mondiale în palmares, toate obţinute la feminin (1956, 1960, 1962). Este cel care a scris la propriu, şi la figurat istoria handbalului românesc.

1453 afișări
Imaginea articolului DOLIU în lumea sportului | A murit antrenorul primul antrenor emerit din istoria handbalului românesc

DOLIU în lumea sportului | A murit antrenorul Constanntin ”Pilică” Popescu

Mai jos, ultimul material apărut în ProSport, chiar în ziua în care a serbat împlinirea celor nouă decenii de viaţă.

Nu există om în handbal care să nu fi auzit măcar o dată de porecla ”Pilică”. Aceasta i-a fost atribuită antrenorului emerit Constantin Popescu, care azi împlineşte venerabila ”sumă” de 90 de ani. Rezultatele de excepţie ale antrenorului de legendă s-au transmis practic până în zilele noastre, România fiind şi azi o forţă la nivel mondial în sectorul feminin.

Constantin ”Pilică” Popescu este unul dintre personajele cheie a tot ce înseamnă azi handbal în România. A pus bazele dezvoltării acestei discipline, iar printre altele deţine în palmares trei titluri mondiale la feminin, două la handbal în ”11” şi unul la handbal în ”7”. Anul trecut, jurnalistul Horia Alexandrescu i-a dedicat o carte – ”Antrenorul de Aur” -, iar în volumul respectiv a explicat şi când a primit porecla de ”Pilică”: „S-a ales din anii de liceu (n.r. – Aurel Vlaicu din Bucureşti), în care limba latină se studia temeinic, el fiind unul dintre fruntaşii la această materie dificilă. Şi cum la vremea respectivă elevul Popescu purta, conform modei, o claie de păr, iar denumirea în latină pentru păr era „pilus”, cu invidie colegială i s-a spus... «Pilică», formă de alint care-l va însoţi toată viaţa… Porecla s-a transformat în nume, apoi chiar în renume, în asemenea măsură încât, pentru toată lumea handbalului românesc, a rămas…Pilică Popescu”.

Primul titlu mondial al României cu Constantin ”Pilică” Popescu la timonă a fost obţinut în 6 iulie 1956, la Frankfurt, în faţa a 35.000 de spectatori. România câştiga trofeul după un succes cu 6-5 în faţa ţării gazde, RF Germania.

Citeşte continuarea articolului în Pro Sport

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici