Ecclestone s-a retras din Consiliul de Administraţie al companiei care deţine drepturile F1

Omul de afaceri britanic Bernie Ecclestone, ce va fi judecat pentru corupţie, s-a retras din Consiliul de Administraţie al Delta Topco, societatea care deţine drepturile comerciale ale Formulei 1, însă îşi va continua activitatea executivă.

91 afișări
Imaginea articolului Ecclestone s-a retras din Consiliul de Administraţie al companiei care deţine drepturile F1

Ecclestone s-a retras din Consiliul de Administraţie al companiei care deţine drepturile F1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După discuţiile din cadrul Consiliului de Administraţie, domnul Ecclestone a propus şi membrii au fost de acord ca până la un verdict în acest caz să se retragă imediat din funcţia de director, renunţând la îndatoririle şi responsabilităţile sale în cadrul Consiliului. Membrii Consiliului de Administraţie consideră că este atât în interesul afacerii F1, cât şi al acestui sport ca domnul Ecclestone să-şi continue activitatea executivă, sub o atentă monitorizare şi un control sporit din partea Consiliului. Domnul Ecclestone a fost de acord cu aceste decizii", se arată în comunicatul Delta Topco, citat de BBC.

Înalta Curte din Munchen a anunţat, joi, că administratorul drepturilor comericale ale Formulei 1, Bernie Ecclestone, urmează să fie judecat pentru corupţie începând de la finalul lunii aprilie, informeză AFP.

"Este de aşteptat ca procesul să înceapă la finalul lunii aprilie 2014", se arată într-un comunicat al instanţei.

Ecclestone este acuzat că a mituit un înalt responsabil al BayernLB, Gerhard Gribkowsky, pentru a facilita vânzarea cotei de 48 la sută din drepturile comerciale ale Formulei 1, aflată în portofoliul băncii, către fondul de investiţii britanic CVC Partners.

Justiţia germană a anunţat de la mijlocul lunii iulie 2013 că Ecclestone va fi judecat pentru corupţie. De asemenea, justiţia elveţiană a lansat o anchetă, la finalul lunii octombrie 2013, privind un alt caz de corupţie legat de omul de afaceri britanic.

Într-un interviu apărut, joi, în cotidianul economic Handelsblatt, Ecclestone şi-a reafirmat nevinovăţia şi a dat asigurări că va conduce în continuare afacerile principalului sport automobilistic.

"N-am făcut nimic rău. Îmi voi dovedi nevinovăţia. De aceea voi merge la Munchen în cazul unui proces de corupţie. Trebuie să merg. Se pare că nu am de ales. Pe de altă parte, îmi place Munchenul, este un oraş frumos", a spus Ecclestone.

Potrivit Parchetului din Munchen, Ecclestone i-ar fi oferit 44 de milioane de dolari (35 de millioane de euro) mită lui Gribkowsky. Fostul angajat al BayernLB a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma tranzacţiei care a avut loc în 2005 se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Eecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici