Echipa feminină de gimnastică, locul 13 la calificările de la Mondiale/Nicio sportivă nu va evolua în finalele pe aparate. Nadia Comăneci: Şi super eroii cad câteodată - FOTO

Echipa feminină de gimnastică a României a încheiat calificările la Campionatul Mondial pe locul 13 şi va evolua, în premieră în istoria sa, la turneul preolimpic de la Rio pentru calificarea la JO din 2016, în timp ce în finalele individuale de la Glasgow s-au calificat doar Larisa Iordache şi Laura Jurca la individual-compus.

7451 afișări
Imaginea articolului Echipa feminină de gimnastică, locul 13 la calificările de la Mondiale/Nicio sportivă nu va evolua în finalele pe aparate. Nadia Comăneci: Şi super eroii cad câteodată - FOTO

Echipa feminină de gimnastică, locul 13 la calificările de la Mondiale/Nicio sportivă nu va evolua în finalele pe aparate. Nadia Comăneci: Şi super eroii cad câteodată (Imagine: captura video)

Astfel, echipa României, medaliată olimpică la fiecare ediţie, începând cu 1976, a încheiat calificările la Mondiale pe locul 13 şi va evolua, în premieră în istoria sa, la un turneu preolimpic, cel de la Rio (16-19 aprilie 2016), pentru unul din ultimele patru locuri pentru JO de anul viitor, unde vor concura, calificate direct, şi primele opt echipe de la CM din acest an.

Mai mult, în urma evoluţiei modeste din calificările de la CM, nicio gimnastă tricoloră nu va evolua în finalele pe aparate la competiţia de la Glasgow. Doar la individual-compus s-au calificat Larisa Iordache si Laura Jurca, de pe locurile 16, respectiv 23, din 24 posibile.

”Nu va exista nicio prezenţă românească în finalele pe aparate. Fără a încerca să punem sare pe rană, vom mai adăuga că trebuie să ne întoarcem cu decenii în urmă pentru a găsi echipa noastră pe un astfel de loc (locul 9, în 1962) sau fără o finalistă în concursul pe aparate”, se arată pe site-ul FR Gimnastică.

De asemenea, forul internaţional de profil (FIG) a subliniat că echipa feminină a României a fost eliminată dintr-o finală a unei competiţii majore pentru prima dată de la ediţia din 1972 a Jocurilor Olimpice.

"Nu ştiu ce pot spune după ziua de ieri (vineri – n.r.) în care am văzut fetele concurând aşa de slab. Nu le-am văzut niciodată aşa. Încă avem concurs, încercăm să maximizăm ce se mai poate, după ratarea cu echipa feminină. A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Nu le-am văzut niciodată concurând în acest fel. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gândim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la JO”, a spus, sâmbătă, şi preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, pentru MEDIAFAX.

Şi Nadia Comăneci şi-a exprimat încurajarea, sâmbătă seară, pentru echipa României. Multipla campioană a României a postat pe o reţea de socializare o fotografie întoarsă ”cu capul în jos” a echipei României, în mijlocul căreia se află şi ea, însoţită de mesajul: ”Am pus poza invers pentru a face o schimbare. Echipa de gimnastică fete a României nu s-a calificat în finală la Mondiale, dar trebuie să le susţinem în continuare. Şi super eroii cad câteodată. Hai să răsturnăm mentalitatea şi să le susţinem”, a scris Nadia Comăneci.

În finala pe echipe la CM de la Glasgow (programată în 27 octombrie) şi, implicit, la JO din 2016, s-au calificat direct primele opt clasate, adică SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Italia, Japonia, Canada şi Olanda, în timp ce în finalele pe aparate vor concura tot primele opt clasate, iar la individual-compus gimnastele situate pe locurile 1-24 în calificări.

De asemenea, la turneul preolimpic de la Rio vor evolua echipele clasate pe locurile 9-16 la CM de la Glasgow, între care şi România, celelalte fiind Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, Australia, Coreea de Sud şi Elveţia.

În calificările pe echipe, în care echipa României a evoluat vineri, s-au obţinut următoarele note:

La sol – Laura Jurca 13.800, Diana Bulimar 13,800, Larisa Iordache 13.766, Silvia Zarzu 13.633, Andreea Iridon 12.300;

Sărituri – Laura Jurca 14.766, Larisa Iordache 14.866, Silvia Zarzu 14.566, Diana Bulimar 13.958;

Paralele – Laura Jurca 12.933, Silvia Zarzu 11.066, Diana Bulimar 11.100, Larisa Iordache 13.200, Andreea Iridon 11.900;

Bârnă – Laura Jurca 13.833, Diana Bulimar 13.733, Larisa Iordache 13.866, Andreea Iridon 13.500, Silvia Zarzu 11.700.

Echipa României a înscris doar cinci gimnaste în concursul de vineri, din şase posibile, după ce Anamaria Ocolişan s-a accidentat, joi, la gleznă. Andreea Munteanu este rezervă şi nu a fost înscrisă. Cu puţin timp înaintea plecării la CM de la Glasgow, lotul României a mai suferit o ”lovitură”, gimnasta Cătălina Ponor fiind nevoită să renunţe la competiţie din cauza unei afecţiuni la tendonul unui picior, ea suferind între timp o intervenţie chirugicală la Viena.

La ediţia CM din 2014, echipa feminină a României s-a clasat pe locul 4.

În istoria participărilor la Campionatele Mondiale, gimnastele tricolore au adunat 14 medalii în competiţia pe echipe, din care 7 de aur, ultima fiind cucerită în 2007, la Stuttgart (medalie de bronz).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici