Video Edmund Hillary, primul om care a escaladat Everestul, a încetat din viaţă

Sir Edmund Hillary, primul om care a escaladat Everestul, cel mai înalt vârf din lume, a murit, vineri dimineaţă, la vârsta de 88 de ani, a anunţat premierul neo-zeelandez, Helen Clark.

27 afișări

Alpinistul, însoţit de şerpaşul Tensing Norgay (decedat în 1986), a fost primul om care a atins, la 29 mai 1953, cel mai înalt vârf din lume, de 8.848 metri, situat în munţii Himalaya.

În ultimii ani starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Hillary a murit în urma unei crize cardiace la un spital din Auckland.

"Sir Ed se descria ca un neo-zeelandez simplu, cu calităţi modeste. În realitate, el a fost un colos. A fost un erou care nu doar că a escaladat Everestul, ci a avut o viaţă de determinare, umilinţă şi generozitate", a declarat Helen Clark într-un comunicat.

Clark a subliniat că decesul lui Hillary reprezintă o mare pierdere pentru Noua Zeelandă, că "legendarul alpinist, aventurier şi filantrop a fost cel mai celebru neo-zeelandez care a existat vreodată".

Helen Clark a salutat angajamentul lui Edmund Hillary în favoarea populaţiei de şerpaşi din Himalaya, prin construirea de şcoli şi spitale.

Succesul expediţiei pentru escaladarea Everestului a fost anunţat public la 2 iunie, ziua încoronării Reginei Elisabeta a II-a a Angliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici