Epuran: Delegaţia României de la JO de la Vancouver va cuprinde aproximativ 32 de sportivi

Directorul sportiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alexandru Epuran, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că delegaţia României care se va deplasa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, în perioada 12-28 februarie, va cuprinde aproximativ 32 de sportivi.

110 afișări
Imaginea articolului Epuran: Delegaţia României de la JO de la Vancouver va cuprinde aproximativ 32 de sportivi

Epuran: Delegaţia României de la JO de la Vancouver va cuprinde aproximativ 32 de sportivi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încă nu avem o situaţie clară în ceea ce priveşte sportivii care vor merge la Jocurile Olimpice de la Vancouver. După rezultatele sportivilor de până acum am putea deplasa cam 32 de concurenţi în Canada. Este greu să spunem acum cine va merge şi cine nu, pentru că şi baremurile se pot modifica şi există riscul să ne trezim, cu câteva zile înainte de începerea competiţiilor, că unii sportivi nu sunt calificaţi. De asemenea, sportivii desemnaţi să meargă pot fi schimbaţi în ultimul moment. Până în 20 ianuarie vom avea situaţia clară şi va fi publicată", a spus oficialul COSR.

Alexandru Epuran, care este şef de misiune al României la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, a adăugat că speră ca în următoarea perioadă numărul disciplinelor la care vor participa sportivii români să crească.

"În afară de Zoltan Kelemen de la patinaj, mai ştim că putem participa cu trei persoane la schi alpin şi trei persoane la cross-country. Nu ştim câţi vor fi băieţi sau câte fete. La biatlon, având echipa de ştafetă calificată, vom deplasa toate fetele, iar cu tot cu rezervă vor fi cinci. Sperăm ca la această probă să prindă calificarea şi un băiat. Mai sunt la schi fond încă trei persoane, iar la sărituri mai sunt doi băieţi care concurează în Cupa Mondială şi care teoretic ar trebui să fie calificaţi pentru JO, dar nu am primit nimic oficial până acum. La bob avem din nou o situaţie clară, cu două echipaje calificate la băieţi şi cele două echipaje de feminin. La sanie, avem cinci băieţi şi trei fete, iar la skeleton să sperăm că o să se califice măcar o fată. Chiar şi la freestyle avem ceva şanse, cu o fată care este imediat sub linie, dar dacă se mai fac ceva schimbări s-ar putea califica".

Directorul sportiv al COSR a precizat că România va deplasa în Canada aproximativ 60 de persoane, acestea fiind sportivi, oficiali şi antrenori.

"Delegaţia României va pleca toată spre Canada şi nu vom avea cursă charter aşa cum s-a întâmplat la Beijing. Putem deplasa la Vancouver în jur de 60 de persoane, dintre care jumătate vor fi sportivi. Vom avea o echipă completă de medici, o echipă tehnică şi putem spune că nu ne va lipsi nimic", a declarat şeful de misiune al României la Vancouver.

Epuran a mai spus că pentru COSR urmează o perioadă destul de grea, în care România va trimite sportivi la JO de Iarnă, la Vancouver, la JO de Vară, la Londra, dar şi la o ediţie de iarnă şi una de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European.

"Datoria comitetului olimpic este să strângă bani şi să-i trimită pe sportivi la Jocurile Olimpice. Necazul este că acum avem jocuri de iarnă, peste doi ani sunt cele de vară, iar între acestea mai sunt două ediţii ale jocurilor de tineret. Este complicat, pentru că nici sponsorii nu trec printr-o perioadă prea bună, iar noi, orice ar fi, trebuie să ne prezentăm la aceste evenimente. Facem tot ce ne permite legislaţia şi regulamentele CIO pentru a oferi toate condiţiile sportivilor noştri", a adăugat oficialul COSR.

Alexandru Epuran a afirmat că îşi doreşte ca sportivii români care vor concura la Vancouver să obţină măcar o calificare în primele şase locuri ale unei discipline: "Obiectivele participării la jocurile de iarnă nu pot fi comparate cu cele de la jocurile de vară. Nu sunt politician să spun că «vara nu-i ca iarna», dar cam asta ar fi situaţia. Cu siguranţă că obiectivul fiecărui sportiv va fi să-şi depăşească performanţele pe care le-a obţinut până acum. Eu sunt mai optimist şi sper să obţinem un punct, acest punct însemnând să intri în primii şase la o disciplină. În România nu prea se pot practica sporturile de iarnă. Când vom beneficia de o infrastructură, dar şi de educaţia pentru astfel de sporturi, atunci vom putea emite pretenţii".

Directorul sportiv al COSR a menţionat că o va sprijini şi pe prima reprezentantă a României la Jocurile Paralimpice de Iarnă, schioarea Laura Văleanu. "Întotdeauna i-am ajutat pe cei de la Comitetul Naţional Paralimpic şi le-am dat câte un bănuţ, echipament şi la fel vom face şi acum. Îi vom ajuta şi de această dată, pentru că au o fată care va participa la jocurile paralimpice şi se pare că este destul de bună. Am vorbit şi cu federaţia de schi care, fără nicio ezitare, i-a oferit sprijinul pentru a-i asigura tot echipamentul necesar. Până se va pune pe picioare şi acest comitet noi le vom oferi ajutor pentru că sunt ca fraţii noştri", a declarat Epuran.

Cea de-a zecea ediţie a Jocurilor Paralimpice de Iarnă se va desfăşura în perioada 12-21 martie, tot la Vancouver. Laura Văleanu are piciorul drept amputat, de la nivelul gambei, în urma unui accident rutier suferit în anul 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici