Federaţia Internaţională de Nataţie restricţionează participarea transsexualilor în competiţiile feminine de elită

Organismul mondial de conducere a nataţiei, FINA, a votat duminică pentru a restricţiona participarea sportivilor transsexuali la competiţiile feminine de elită şi a creat un grup de lucru pentru a stabili o categorie „deschisă" pentru aceştia în anumite evenimente, ca parte a noii sale politici.

712 afișări
Imaginea articolului Federaţia Internaţională de Nataţie restricţionează participarea transsexualilor în competiţiile feminine de elită

Drepturile transsexualilor au devenit un subiect de discuţie important, deoarece sportul încearcă să promoveze incluziunea, asigurându-se în acelaşi timp că nu există niciun avantaj nedrept.

Decizia, cea mai strictă luată de un organism sportiv olimpic, a fost luată în timpul congresului general extraordinar al FINA, după ce membrii au ascultat un raport al unui grup de lucru pentru transsexuali format din personalităţi marcante din domeniul medical, juridic şi sportiv, relatează Reuters.

Noua politică de eligibilitate pentru competiţiile FINA prevede că sportivii transsexuali, care au trecut de la bărbat la femeie sunt eligibili pentru a concura doar dacă „pot stabili, spre satisfacţia confortabilă a FINA, că nu au experimentat nicio parte a pubertăţii masculine dincolo de stadiul Tanner 2 (al pubertăţii) sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu".

Politica a fost adoptată cu o majoritate de aproximativ 71% după ce a fost supusă votului membrilor celor 152 de federaţii naţionale cu drept de vot care s-au reunit pentru congresul de la Puskas Arena.

„Trebuie să protejăm drepturile sportivilor noştri de a concura, dar trebuie, de asemenea, să protejăm corectitudinea competiţională la evenimentele noastre, în special la categoria feminină la competiţiile FINA", a declarat preşedintele FINA, Husain Al-Musallam.

„FINA va saluta întotdeauna fiecare atlet. Crearea unei categorii deschise va însemna că toată lumea are posibilitatea de a concura la un nivel de elită. Acest lucru nu a mai fost făcut până acum, aşa că FINA va trebui să deschidă calea. Vreau ca toţi sportivii să se simtă incluşi în a putea dezvolta idei în timpul acestui proces."

Problema incluziunii transsexualilor în sport provoacă dispute şi divizări de opinii importante, în special în Statele Unite, unde a devenit o armă în aşa-numitul „război cultural" dintre conservatori şi progresişti.

Noua politică a FINA deschide eligibilitatea şi pentru cei care au „insensibilitate androgenică completă şi, prin urmare, nu au putut experimenta pubertatea masculină".

Înotătorii care au avut „pubertatea masculină suprimată începând cu stadiul Tanner 2 sau înainte de vârsta de 12 ani, oricare dintre acestea este mai târziu, şi care de atunci şi-au menţinut continuu nivelul de testosteron în ser (sau plasmă) sub 2,5 nmol/L." pot, de asemenea, să concureze în cursele feminine.

Sportivii transsexuali (de la femeie la bărbat sau bărbaţi transsexuali) sunt pe deplin eligibili pentru a participa la competiţiile de înot masculin.

Susţinătorii includerii transsexualilor susţin că nu s-au făcut încă suficiente studii privind impactul tranziţiei asupra performanţelor fizice şi că, în orice caz, sportivii de elită au adesea caracteristici fizice aberante.

Dezbaterea s-a intensificat după ce înotătoarea Lia Thomas de la Universitatea din Pennsylvania a devenit prima campioană transsexuală NCAA din istoria Diviziei I, după ce a câştigat proba feminină de 500 de metri liber la începutul acestui an.

Acest lucru a urmat după ce halterofila neozeelandeză Laurel Hubbard a devenit prima sportivă transsexuală care a concurat la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici