Federaţia spaniolă de fotbal se va reuni de urgenţă în legătură cu scandalul sărutului lui Rubiales

Federaţia spaniolă de fotbal se va întruni de urgenţă luni, în condiţiile în care preşedintele său, Luis Rubiales, se confruntă cu o suspendare din partea FIFA şi cu o furtună de critici în urma acuzaţiilor că a sărutat o jucătoare pe buze după victoria Spaniei la Cupa Mondială feminină.

431 afișări
Imaginea articolului Federaţia spaniolă de fotbal se va reuni de urgenţă în legătură cu scandalul sărutului lui Rubiales

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Rubiales a refuzat cu fermitate să demisioneze din cauza incidentului cu jucătoarea Jenni Hermoso, petrecut duminica trecută la Sydney, afirmând că sărutul a fost consensual. Jucătoarele şi un şir de antrenori din echipa feminină îi cer să plece, iar guvernul vrea, de asemenea, să plece.

Federaţia Regală de Fotbal (RFEF) a convocat federaţiile regionale la o reuniune "extraordinară şi urgentă" luni "pentru a evalua situaţia în care se află federaţia" în urma suspendării lui Rubiales, a declarat duminică un purtător de cuvânt al RFEF.

FIFA, organismul mondial de conducere a fotbalului, a deschis joi o procedură disciplinară împotriva lui Rubiales şi a anunţat sâmbătă că acesta a fost suspendat pentru trei luni din fotbalul naţional şi internaţional, în aşteptarea unei anchete.

Rubiales, în vârstă de 46 de ani, a declarat că va folosi ancheta FIFA pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Hermoso, care a declarat că nu şi-a dat consimţământul pentru sărut şi că s-a simţit "vulnerabilă şi victima unei agresiuni", a fost susţinută nu doar de jucători, ci şi de multe alte persoane din societatea civilă şi chiar din guvern.

Ea a apărut printre spectatori la finala Cupei feminine dintre Atletico Madrid şi Milan, sâmbătă seara, aplaudată de mulţime. Jucătoarele prezente la meci au ţinut un banner pe care scria: "Alături de tine Jennifer Hermoso".

Scandalul provocat de acest sărut a venit într-o ţară în care zeci de mii de femei au participat în ultimii ani la marşuri stradale pentru a protesta împotriva abuzurilor şi violenţei sexuale.

Grupurile feministe au convocat o demonstraţie luni la Madrid, intitulată "Alături de tine Jenni", în sprijinul jucătoarei.

Sâmbătă, grupuri feministe au organizat demonstraţii similare la Madrid, Santander şi Logrono, cerând demisia lui Rubiales.

Toate cele 23 de jucătoare din echipa câştigătoare a Cupei Spaniei, inclusiv Hermoso, precum şi zeci de alte membre ale echipei, au declarat vineri că nu vor juca la nivel internaţional cât timp Rubiales va rămâne la conducerea federaţiei.

Sâmbătă, 11 membri ai staff-ului tehnic al echipei naţionale feminine şi-au oferit demisiile la RFEF într-o declaraţie prin care o susţin pe Hermoso şi îl condamnă pe Rubiales.

Guvernul spaniol nu îl poate demite pe Rubiales, dar a denunţat cu fermitate acţiunile sale şi a declarat vineri că încearcă să obţină suspendarea acestuia prin intermediul unei proceduri legale în faţa unui tribunal sportiv.

Victor Francos, şeful Consiliului Naţional al Sportului, administrat de stat, a numit incidentul un moment MeToo pentru Spania. Cu toate acestea, el a declarat sâmbătă că scandalul nu va afecta candidatura Spaniei la organizarea Cupei Mondiale din 2030, alături de Portugalia şi Maroc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici