FOCUS: Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 50 de ani

Fostul pilot brazilian Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 50 de ani, dar el continuă să trăiască în inimile a milioane de oameni, chiar dacă au trecut 16 ani de la moartea fulgerătoare, pe circuitul de la Imola, la Marele Premiu de Formula 1 al statului San Marino.

41 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 50 de ani

FOCUS: Ayrton Senna ar fi împlinit astăzi 50 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sfârşitul nu vine odată cu moartea, ci cu uitarea. Cât timp cineva îşi va aduce aminte de tine, atunci eşti nemuritor", spunea Senna, reaminteşte cotidianul As.

Ayrton a început să piloteze la patru ani, când tatăl său, Milton, i-a făcut cadou un cart. Milton voia doar ca micuţul Ayrton să-şi rezolve problemele de motricitate. Dar la opt ani şi-a început cariera şi succesele. La carting a fost campion al Americii de Sud şi de două ori vicecampion mondial. În 1981 a venit în Europa şi a câştigat, la debut, F-Ford 1600. Anul următor a câştigat la Ford 2000 şi în 1983, la F-3.

În 1984 a ajuns în Formula 1 la modesta echipă Toleman. Cu puţin timp înainte de a debuta l-a cunoscut pe Alain Prost şi a început cel mai mare duel din istoria F1.

Ayrton Senna, campion mondial în 1988, 1990 şi1991, a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position în 162 de Grand Prix-uri. "Luptele" sale cu francezul Alain Prost aparţin legendei sportului automobilistic. El a avut curse mitice în care a devenit idol mondial. Totul s-a terminat la 1 mai 1994, în virajul Tamburello. Avea 34 de ani. Apoi s-a născut mitul.

Erou naţional în Brazilia, unde numeroase străzi au primit numele marelui campion, Senna continue să suscite pasiuni. Actorul spaniol Antonio Banderas a anunţat, în repetate rînduri, că va face un film despre viaţa campionului.

Mormântul său de la cimitirul Morumbé din Sao Paulo are mereu flori proaspete, sunetul melodiei Simply The Best, a Tinei Turner, continuă să reamintească momentul în care ea a dedicat acest cântec brazilianului. Senna are fan cluburi în Brazilia, Franţa, SUA, Germania, Spania şi Japonia. În Brazilia, el este idol, depăşindu-i pe Felipe Massa sau Kaka şi fiind idol mai ales în rândul tinerilor care nici măcar nu l-au văzut concurând.

În 2009, într-un sondaj al publicaţiei Autosport, Ayrton Senna a fost desemnat cel mai mare pilot al Formulei 1 din toate timpurile, urmat de septuplul campion mondial german Michael Schumacher.

(Material realizat de Luminiţa Turcu, luminita.turcu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici