FOCUS: Rezultate slabe pentru români la Australian Open în ultimii cinci ani

Australian Open nu a fost, de-a lungul timpului, o competiţie pe placul jucătorilor români, iar în ultimii cinci ani sportivii tricolori care au evoluat la simplu nu au reuşit să depăşească turul doi al turneului de Grand Slam găzduit de Melbourne Park.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Rezultate slabe pentru români la Australian Open în ultimii cinci ani

Andrei Pavel (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Australian Open aparţin Virginei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins sferturile de finală în 1980, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Manlikova, cu scorul de 1-6, 6-3, 6-4, jucătoarea din Cehslovacia câştigând atunci trofeul.

După 17 ani, Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia, scor 5-7, 2-6.

La băieţi, cele mai bune rezultate la Australian Open le-a obţinut Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, al doilea cel mai bun jucător român din toate timpurile a fost eliminat de rusul Evgheni Kafelnikov după un meci "maraton" de cinci seturi: scor 3-6, 6-7 (5), 7-6 (5), 6-3, 4-6. Şi Kafelnikov a beneficiat de "mâna bună" a românilor, câştigând în acel an competiţia de la Antipozi.

În 2004, Pavel a fost oprit în optimi de spaniolul Juan Carlos Ferrero, după un meci pierdut cu scorul de 4-6, 6-3, 3-6, 2-6. Andrei Pavel, care s-a retras din activitatea competiţională la sfârşitul lui 2009, nu a mai repetat în anii următori traseul din 1999 şi 2004. Mai mult, el nu a mai trecut de turul doi la ediţiile următoare, iar la ultima sa participare a abandonat în primul tur, în meciul cu britanicul Andy Murray.

La ediţia care va debuta luni, şase români vor fi înscrişi pe tablourile principale de simplu: Victor Hănescu (numărul 47 ATP), la masculin, Sorana Cârstea (numărul 45 WTA), Alexandra Dulgheru (nr. 53 WTA), Raluca Ioana Olaru (nr. 69 WTA), Monica Niculescu (nr. 102 WTA) şi Edina Gallovits (nr. 110 WTA), la feminin. Hănescu ar putea să nu poată evolua la Melbourne, din cauza accidentării suferite la Cupa Hopman, desfăşurată la începutul acestui an.

Niciuna dintre actualele participante din România la Australian Open nu a trecut de turul doi la această competiţie. Edina Gallovits s-a oprit în această fază de două ori, în 2008 şi 2009, iar Monica Niculescu o dată, în 2009.

Raluca Ioana Olaru a fost eliminată în primul tur la singura ei participare, în 2008, în timp ce Sorana Cârstea a părăsit competiţia după prima rundă în 2008 şi 2009. Alexandra Dulgheru este debutantă la un turneu de Grand Slam.

Australian Open nu este o competiţie favorită nici pentru Victor Hănescu. Cel mai bine clasat tenisman român în activitate a participat la ultimele şase ediţii ale competiţiei de la Melbourne, dar numai în 2005 şi 2009 a depăşit un tur.

Jucătorii români îşi vor afla, vineri, adversarii la Openul australian, primul turneu de Grand Slam al anului, după tragerea la sorţi a meciurilor de pe tablourile principale.

(Material de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici