Fost director al unui laborator american: Finaliştii probei de 100 m de la JO din anul 2000 erau dopaţi

Victor Conte, fost director al laboratorului american Balco, implicat într-un scandal în 2004, îi acuză de dopaj pe cei opt finalişti ai probei de 100 metri de la JO-2000, într-un interviu acordat Gazzetta dello Sport, în care susţine că astăzi "65 la sută dintre atleţi folosesc steroizi".

145 afișări
Imaginea articolului Fost director al unui laborator american: Finaliştii probei de 100 m de la JO din anul 2000 erau dopaţi

Fost director al unui laborator american: Finaliştii probei de 100 m de la JO din anul 2000 erau dopaţi (Imagine: Shutterstock)

"La Sydney, în finala la 100 m masculin, toţi erau dopaţi", susţine Conte.

El a adăugat că şi în finalele feminine de 100 metri de la JO din 2000 şi de la Campionatele Mondiale din 2003, multe dintre participante erau dopate. "Sunt convins că în finala feminină de 100 metri, de la Sydney, când Marion Jones a câştigat aurul, majoritatea participantelor erau dopate, aşa cum s-a întâmplat şi în finala din 2003, când s-a impus Kelli White. La Paris, erau cel puţin alte cinci sportive dopate. Ştiu asta pentru că eu le-am furnizat produsele", a declarat Conte.

Kelly White a fost depistată pozitiv în urma unui control efectuat la Campionatele Mondiale din 2003, de la Paris.

Întrebat dacă apreciază că astăzi sportul este mai curat, Conte a răspuns: "Cred că înainte de afacerea Balco, 80 la sută dintre atleţi consumau steroizi, iar astăzi procentul e de 65 la sută".

Victor Conte a adăugat că a încercat să colaboreze cu Agenţia Mondială Antidoping (WADA), dar nu s-a dorit acest lucru. "M-am pus la dispoziţia lor, nume, adrese, pagini de web, protocoale... Ştiţi ce mi-au răspuns? Că nu pot avea încredere într-o persoană care a fost condamnată", a precizat fostul director al laboratorului Balco.

El spune că a semnalat care ar fi perioada în care controalele ar trebui să fie intensificate, ultimul trimestru al anului care precede o competiţie importantă. "Dacă se gândesc că îi vor prinde în timpul JO sau al unui Campionat Mondial, atunci se înşală amarnic", a mai spus Conte.

La JO de la Sydney, cei opt finalişti ai probei de 100 metri au fost americanul Maurice Greene, câştigătorul cursei, Ato Boldon (Trinidad-Tobago), locul 2, Obadele Thompson (Barbados), britanicii Darren Campbell şi Dwain Chambers, ghanezul Aziz Zakari, americanul Jon Drummond şi Kim Collins (St. Kitts şi Nevis), campion mondial în 2003.

Fostul mentor al sportivei americane Marion Jones ridică suspiciuni cu privire la succesul sportului jamaican şi al vedetei Usain Bolt.

"La CM din 2001, sportivii unei naţiuni din Caraibe, care nu este Jamaica, mi-au povestit că medicul echipei le furniza testosteron, EPO şi alte tipuri de steroizi. Îl cunoşteam, pentru că eu am procurat EPO direct de la el. Acelaşi informator mi-a spus că înainte de JO din 2008 au aplicat protocolul Balco, al meu adică, în Jamaica. Nu am probe, însă este suficient să te uiţi la rezultate: am mari suspiciuni în ceea ce-i priveşte pe Usain Bolt şi alţii", a spus Conte pentru Gazzetta dello Sport.

Conte mai spune că, în opinia sa, ciclistul american Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Turului Franţei, şi la adresa căruia au fost formulate acuzaţii de dopaj, este "fals precum o bancnotă de 3 dolari (n.r. - care nu există)", dar că acesta va fi "achitat de justiţie".

Victor Conte a fost directorul laboratorului american Balco, aflat în mijlocul unui vast scandal de dopaj ce a permis, în final, descoperirea substanţei dopante THG (tetrahidrogestrinon).

Scandalul a afectat, în principal, atletismul din SUA şi fotbalul american şi a însemnat finalul carierei americanului Tim Montgomery, deţinător al recordului mondial la 100 metri, şi încarcerarea pentru sperjur a atletei Marion Jones, care câştigase trei medalii de aur la JO de la Sydney.

Conte şi-a recunsocut vina în 2005 şi a ispăşit o pedeapsă de patru luni de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici