Fostul pilot de F1 Niki Lauda a fost înmormântat la Viena: Numeroase personalităţi au venit să-şi ia rămas bun de la marele campion | VIDEO

Fostul mare pilot din Formula 1, Niki Lauda, a fost înmormântat miercuri, la Viena. Austriacul a murit pe 21 mai, la vârsta de 70 de ani, la opt luni după ce a suferit un transplant de plămân.

3089 afișări
Imaginea articolului Fostul pilot de F1 Niki Lauda a fost înmormântat la Viena: Numeroase personalităţi au venit să-şi ia rămas bun de la marele campion | VIDEO

Fostul pilot de F1 Niki Lauda a fost înmormântat la Viena: Numeroase personalităţi au venit să-şi ia rămas bun de la marele campion | VIDEO

La înmormântarea lui Niki Lauda şi-au făcut apariţia preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, Sir Jackie Stewart, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Alain Prost sau Arnold Schwarzenegger. Conform BBC, trupul lui Niki Lauda a fost adus dimineaţă la Catedrala Sfântul Ştefan din Viena. În dimineaţa zilei de miercuri, o ploaie torenţială s-a abătut asupra oraşului. La faţa locului a apărut şi Daniel Bruhl, actorul care l-a interpretat pe Niki Lauda în celebrul film "Rush", care spune povestea pilotului şi se axează pe tragicul accident din 1976 de la Nürburgring, când a rămas blocat în monopostul său în timp ce acesta a fost cuprins de flăcări, dar şi pe celebra rivalitate dintre Lauda şi James Hunt.

Niki Lauda a devenit o figură legendară a sportului datorită calităţilor şi personalităţii sale. S-a apucat de pilotaj în pofida opoziţiei părinţilor. A dovedit rapid un talent excepţional, dublat de un curaj fantastic şi un stil propriu, care punea inteligenţa şi raţionamentul, inclusiv în cursă, pe primul plan.

A debutat în Formula 1 în 1971, când avea 22 de ani. După trei ani la echipe mici, fără posibilităţi, abilităţile sale l-au convins pe Enzo Ferrari să-l aducă la scuderia căluţului cabrat în 1974. De aici a început ascensiunea marelui Niki Lauda spre legendă. În prima cursă a urcat pe podium, la a treia a obţinut deja victoria, în sezonul următor a luat titlul mondial.

Arturo Merzario, pilotul de Formula 1 care l-a scos pe Niki Lauda din maşina cuprinsă de flăcări, pe pista din Nurburgring, a participat şi el la ceremonie. 

Accidentul de la Nurburgring a fost groaznic. Prins în maşina în flăcări, a suferit arsuri şi i-au fost afectaţi inclusiv plămânii. Medicii şi-au pus problema dacă va supravieţui, dar Niki Lauda a surprins întreaga lume recuperându-se spectaculos, iar 6 săptâmâni mai târziu concura din nou, urcând în maşină bandajat şi cu dureri mari după operaţiile suferite.

Niki Lauda s-a retras în 1979, după al doilea său titlu mondial, dedicându-se afacerilor - îşi deschisese între timp propria companie aeriană. A revenit însă pe circuit, spectaculos, în 1982, pentru duelul cu o altă legendă a Formulei 1, Alain Prost. Doi ani mai târziu a câştigat titlul, în 1984, după un sezon incredibil de disputat cu francezul, care îi era şi coleg la McLaren.

Lauda s-a retras a doua oară - şi definitiv - în 1985, din acel moment concentrându-se asupra afacerilor, inclusiv asupra managementului unor echipe de Formula 1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici