Fostul şef al Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru corupţie la Rio 2016

Fostul preşedinte al Rio 2016 şi al Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman, a fost condamnat la 30 de ani şi 11 luni de închisoare pentru cumpărarea de voturi pentru a sigura succesul candidaturii oraşului brazilian la organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2016.

1064 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Comitetului Olimpic Brazilian, Carlos Nuzman, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru corupţie la Rio 2016

Carlos Nuzman (dreapta). FOTO insidethegames

Nuzman a fost găsit vinovat de corupţie, crimă organizată, spălare de bani şi evaziune fiscală, într-o decizie anunţată de judecătorul Marcelo Bretas, şeful celui de-al 7-lea Tribunal Penal Federal din Rio de Janeiro.

În vârstă de 79 de ani, fost jucător de volei care a reprezentat Brazilia la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, Nuzman nu va fi încarcerat până la finalizarea procesului de apel.

Fostul guvernator al oraşului Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, şi Leonardo Gryner, fostul director general al Rio 2016, au fost, de asemenea, condamnaţi la închisoare.

Cabral a fost condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare, în timp ce Gryner a primit o pedeapsă de 13 ani şi 10 luni.

Într-o sentinţă de 57 de pagini, s-a arătat că, între iulie 2014 şi septembrie 2017, Nuzman a "ascuns şi disimulat originea şi proprietatea a 16 kilograme de aur, în valoare de 269 000 dolari, provenite din activităţi ilegale, achiţionate şi depozitate fără a fi declarate, într-un seif din Elveţia".

În octombrie 2017, Nuzman a fost arestat în cadrul unei anchete denumite "Operaţiunea Unfair Play", fiind suspectat că a organizat o mită de 2 milioane de dolari, pentru ca membrii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) să găzduiască Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2016 de la Rio de Janeiro.

Ancheta a fost lansată după ce ziarul francez Le Monde a afirmat că membrii CIO au fost mituiţi cu trei zile înainte de sesiunea organizaţiei de la Copenhaga, din octombrie 2009, unde Rio de Janeiro a învins rivalele Chicago, Madrid şi Tokyo, pentru a deveni primul oraş sud-american care a primit dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice.

Judecătorul Bretas a susţinut că Nuzman, membru al CIO între 2000 şi 2012, a fost arhitectul schemei.

„Vinovăţia este ridicată, deoarece Carlos Arthur Nuzman a fost principalul creator al schemei ilicite examinate în aceste înregistrări şi a acţionat astfel profitând de poziţia înaltă obţinută în cei 22 de ani ca preşedinte al Comitetului Olimpic Brazilian, motiv pentru care comportamentul său trebuie să fie evaluat mai riguros decât cel al oricărui corupt", a declarat Bretas.

„Condamnatul şi-a dedicat cariera publică pentru a face din Rio de Janeiro oraşul gazdă a Jocurilor Olimpice, însă, în ciuda unei astfel de responsabilităţi sociale, a ales să acţioneze împotriva moralităţii şi a proprietăţii publice."

Avocatul lui Nuzman, João Francisco Neto, a confirmat că vor face apel împotriva verdictului.

„Judecătorul l-a condamnat fără probe", a declarat Neto într-un comunicat.

„Nuzman va fi cu siguranţă achitat. Instanţele din Republică nu vor onora această violenţă juridică incalificabilă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici