Gâlceavă la şah: campionul mondial de şah Magnus Carlsen nu-l cruţă pe rivalul Hans Niemann

Campionul mondial de şah Magnus Carlsen a declarat luni că, în opinia sa, Hans Niemann „a trişat mai mult - şi mai recent - decât a recunoscut în mod public", adăugând că nu mai doreşte să joace împotriva americanului şi a oricăror rivali care au trişat în mod repetat în trecut.

1130 afișări
Imaginea articolului Gâlceavă la şah: campionul mondial de şah Magnus Carlsen nu-l cruţă pe rivalul Hans Niemann

Gâlceavă la şah: campionul mondial de şah Magnus Carlsen nu-l cruţă pe rivalul Hans Niemann

Norvegianul în vârstă de 31 de ani a abandonat săptămâna trecută la Julius Baer Generation Cup după o singură mutare împotriva lui Niemann, care este în urma lui cu aproape 200 de puncte Elo (sistemul de rating folosit pentru a calcula nivelurile relative de calificare ale jucătorilor).

„Până acum am putut vorbi doar cu acţiunile mele, iar aceste acţiuni au afirmat clar că nu sunt dispus să joc şah cu Niemann", a declarat Carlsen într-o declaraţie pe Twitter.

Carlsen, campion mondial din 2013, s-a retras, de asemenea, de la Cupa Sinquefield din St Louis, Missouri, la începutul acestei luni, după ce a pierdut în mod neaşteptat în faţa tânărului de 19 ani, declanşând un val furios de comentarii şi acuzaţii că Niemann ar fi trişat.

Niemann a negat orice acuzaţie.

„Când Niemann a fost invitat în ultimul moment la Cupa Sinquefield 2022, m-am gândit cu tărie să mă retrag înainte de eveniment. În cele din urmă am ales să joc", a declarat Carlsen.

Niemann a fost interzis anterior pe chess.com pentru trişat online, după ce a recunoscut că nu a jucat corect în partidele necompetitive de pe site, în tinereţe.

„Cred că Niemann a trişat mai mult - şi mai recent - decât a recunoscut în mod public", a declarat luni Carlsen.

„Progresul său pe tablă a fost neobişnuit, iar pe tot parcursul partidei noastre din Cupa Sinquefield am avut impresia că nu era tensionat şi nici măcar nu se concentra pe deplin asupra jocului în poziţii critice, în timp ce mă depăşea pe mine, jucând cu negrele, într-un mod în care cred că doar o mână de jucători o pot face."

Niemann nu a fost disponibil imediat pentru a comenta.

„Nu am trişat niciodată într-un joc de şah oficial. Dacă vor să mă dezbrac complet gol, o voi face. Nu-mi pasă. Pentru că ştiu că sunt curat", a declarat el recent.

Carlsen a făcut, de asemenea, o pledoarie pentru măsuri de detectare mai stricte, repetându-şi în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la trişatul în acest sport.

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a declarat săptămâna trecută că împărtăşeşte preocupările norvegianului cu privire la trişatul în acest sport.

„Organizatorii de şah şi toţi cei cărora le pasă de sfinţenia jocului pe care îl iubim ar trebui să ia în considerare în mod serios creşterea măsurilor de securitate şi a metodelor de detectare a trişorilor în competiţiile de şah", a adăugat Carlsen.

„Trebuie să facem ceva în legătură cu trişatul, iar în ceea ce mă priveşte, pe viitor, nu vreau să joc împotriva unor oameni care au trişat în mod repetat în trecut, pentru că nu ştiu ce sunt capabili să facă în viitor."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carlsen,
şah,
niemann

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici