Gimnastele canadiene cer o anchetă privind „cultura toxică şi practicile abuzive"

Un grup de peste 70 de actuali şi foşti gimnaşti canadieni au cerut o anchetă independentă cu privire la ceea ce ei au descris ca fiind o „cultură toxică şi practici abuzive" în cadrul sportului lor din această ţară.

390 afișări
Imaginea articolului Gimnastele canadiene cer o anchetă privind „cultura toxică şi practicile abuzive"

Gimnastele canadiene cer o anchetă privind „cultura toxică şi practicile abuzive"

Gimnastele, care sunt şi au fost membre ale echipei olimpice şi naţionale, au declarat într-o scrisoare trimisă luni directorului general al Sport Canada, Vicki Walker, că, timp de aproape un deceniu, teama de represalii le-a împiedicat să vorbească.

„Nu mai putem sta în tăcere", se arată în scrisoare. „Ne facem cunoscute experienţele noastre despre abuz, neglijare şi discriminare în speranţa de a forţa schimbarea.

Cerem Sport Canada să ia măsuri pentru a se asigura că următoarea generaţie de gimnaste canadiene nu este supusă traumelor fizice şi psihologice pe care noi a trebuit să le îndurăm".

Potrivit scrisorii, au existat mai multe plângeri şi arestări pentru diverse forme de abuz emoţional, fizic şi sexual şi că subiectul plângerilor au fost antrenorii canadieni, mulţi dintre ei antrenându-i pe sportivi în calitate de minori.

„Ştim că există mult mai multe exemple de prejudicii care nu au ieşit încă la iveală şi ştim că, în prezent, comportamentele abuzive continuă în sălile de sport din această ţară", se arată în scrisoare.

„Actualul consiliu de administraţie şi directorul general al GymCan nu au reuşit să abordeze aceste probleme şi nu au reuşit să câştige încrederea sportivilor. Incapacitatea lor de a răspunde în mod adecvat la abuzul sistemic în curs de desfăşurare, maltratarea şi discriminarea este îngrijorătoare."

Directorul executiv al Gymnastics Canada, Ian Moss, nu a răspuns imediat când i s-a cerut să comenteze scrisoarea.

Sportivii au declarat că în orice investigaţie trebuie să fie făcute publice recomandările şi constatările, toate acestea protejând în acelaşi timp anonimatul sportivilor. De asemenea, au spus că selecţia oricărui organism de audiere numit sau investigator trebuie să fie făcută în acord cu ei.

În martie anul trecut, fostul antrenor canadian de gimnastică feminină Dave Brubaker a fost interzis pe viaţă de către organismul naţional de conducere în urma unei anchete interne.

În 2019, Brubaker a fost găsit nevinovat de agresiune sexuală şi exploatare sexuală după ce a fost acuzat că a agresat sexual o tânără gimnastă cu ani în urmă.

Dar Gymnastics Canada a declarat că un juriu disciplinar a stabilit că el a încălcat politicile organizaţionale ale Codului de etică şi conduită care erau în vigoare în perioada în care s-au produs evenimentele (1996-2017).

British Gymnastics se confruntă cu un proces de grup intentat de mai multe foste gimnaste care susţin că au fost abuzate fizic şi psihologic de antrenori.

În ianuarie 2018, medicul american, de la USA Gymnastics, Larry Nassar, a fost condamnat la o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare pentru că a abuzat de tinere gimnaste care i-au fost încredinţate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici