Grigore Sichitiu, "folosit cu sarcini specifice muncii de securitate"

Unele documente din arhivele CNAS fac referire la o relaţie specială cu Securitatea a lui Grigore Sichitiu, fără a preciza clar natura acesteia, însă actualul director general la FC Rapid neagă faptul că ar fi colaborat cu fosta poliţie politică, informează cotidianul Gazeta Sporturilor.

181 afișări
Imaginea articolului Grigore Sichitiu, "folosit cu sarcini specifice muncii de securitate"

Grigore Sichitiu, director general la FC Rapid (Imagine: Mediafax Foto)

Într-o notă din 27 mai 1986, trimisă de Securitatea Prahova Direcţiei I de la Bucureşti, având numărul de înregistrare 0012077, se precizează următoarele: "În perioada cât a lucrat la Bacău şi Ploieşti, cu aprobarea organelor judeţene de partid, Sichitiu Grigore a fost folosit cu sarcini specifice muncii de securitate în instituţiile de învăţământ superior respective". (n.a. - pasajul este subliniat cu roşu).

Activitatea de penetrare informativă, apreciată de Securitate

"Pregătirea sa politică şi de cultură generală - este cunoscător al limbilor engleză, franceză şi arabă - precum şi calităţile ce le are, l-au ajutat să obţină rezultate pozitive în ce priveşte penetrarea informativă pe lângă studenţii străini din Bacău şi Ploieşti, îndeosebi arabi, despre care a furnizat informaţii utile organelor de securitate. Totodată, exploatându-i-se posibilităţile oferite de atribuţiile pe care le avea pe linia ASC (Asociaţia Studenţilor Comunişti) şi-a adus o contribuţie importantă la prevenirea unor stări de spirit conflictuale din rîndul studenţilor străini".

Într-un alt pasaj, se arată că Sichitiu "a fost preluat temporar în legătură, conform ordinului", cu ocazia deplasării la Jocurile Mondiale Universitare din Canada, "de către ofiţerul din Direcţia I, care a însoţit delegaţia de sportivi români în scopul asigurării contrainformative", informează Gazeta Sporturilor.

Potrivit fişei persoanale aflate în arhiva CNAS, Sichitiu a absolvit, în anii 70, Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, cu nota 10, apoi a fost repartizat ca asistent la institutul de învăţămînt superior din Bacău, iar în 1982 s-a transferat pe aceeaşi funcţie la Institutul de Petrol şi Gaze (IPG) din Ploieşti. În 1983, a fost detaşat ca metodist în cadrul Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, cu sarcini profesionale la nivelul FRF, unde a colaborat cu directorul tehnic Mircea Lucescu.

Sichitiu a fost, în perioada 2000-2006, antrenor la mai multe echipe din ţările arabe.

Sichitiu neagă colaborarea cu Securitatea

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Sichitiu a negat că ar fi colaborat cu Securitatea, precizând că nu ştia că numele său apare în documentele din arhivele CNAS. "Ceea ce vreau să spun de la început este că eu nu am dat nici o notă despre nimeni. Eu am avut un alt statut, mai ales că sunt fiu de PNŢ-ist. Au încercat să se apropie de mine, dar de fiecare dată i-am refuzat. Exista mereu un om în grup cu noi la deplasările externe, îl vedeam în apropierea noastră. Nu numai că i-am refuzat, dar în 1989 am fost dat afară de la FRF pentru că un fotbalist a rămas în Danemarca, iar ofiţerii mi-au reproşat: «Ai văzut ce ai păţit dacă nu ai colaborat cu noi?». Am fost singurul şef de delegaţie dinainte de 1989 pus pe liber fiindcă i-a rămas un sportiv peste hotare", a afirmat oficialul rapidist.

Şi numele fostului atacant rapidist Fănel Ţâră se regăseşte în documentele Securităţii

Totodată, cotidianul citat precizează că numele fostului atacant rapidist Fănel Ţâră figurează printre cele ale colaboratorilor Securităţii, Astfel, în nota cu numărul 002867, din 19 decmebrie 1984, trimisă de Securitatea Mehedinţi la Bucureşti, se arată că "Fănel Ţîră, fost fotbalist la CSM Drobeta Tr. Severin, pe perioada cît a fost elev la Liceul Industrial nr. 1 a fost recrutat în calitate de colaborator şi a furnizat o serie de materiale informative".

Ţâră a negat, de asemenea, faptul că ar fi colaborat cu fosta Securitate: "Nu am semnat nimic. Sînt împăcat. Se poate şi verifica ceea ce spun eu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici