Grupările din Liga I vor să dea în judecată ANAF

Directorul economic al FC Dinamo, Marian Albu, a declarat, luni, că grupările din Liga I intenţionează să dea în judecată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că solicită taxe conform Codului Muncii, fără a lua în seamă o Ordonaţă care reglementează Legea Sportului.

13 afișări
Imaginea articolului Grupările din Liga I vor să dea în judecată ANAF

Grupările din Liga I vor să dea în judecată ANAF (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ca în orice orice litigiu vom merge în instanţă. Iar în instanţă poate să dureze un an, doi, trei... Eu m-aş gândi la finalitatea acestei orgii de abuz şi la alte acţiuni ale cluburilor cu statul de parte vătămată. Nu numai cetăţenii care sunt în sistemul privat au pe rol unor instanţe chestiuni legate de abuz, sunt şi funcţionari ai statului. În instanţă fiecare club acţionează ca atare, nu va fi un proces intentat de LPF. Fiecare club va acţiona în parte ANAF-ul", a spus Albu într-o conferinţă de presă organizată la finalul Adunării Generale a LPF în cadrul căreia Dumitru Dragomir a anunţat că viitoarea ediţie de campionat a Ligii I va fi amânată din cauza "abuzurilor" ANAF.

Albu a menţionat că grupările din Liga I au făcut o adresă către primul ministru, solicitând reglementarea situaţiei.

"Adresa către Guvern este făcută de Confederaţia Patronatului din Industrie şi Servicii, pentru că fotbalul este în zona serviciilor. Iar aceasta este adresată primului ministru. Sunt convins că Guvernul acesta nu ştie ce se înâtmplă cu această chestiune de interes naţional. Sportul este de interes naţional, nu este un butic", a precizat Albu.

Oficialul clubului Dinamo a explicat că în sport reglementarea din Codul Muncii conform căreia un angajat nu poate avea un contract mai mare de 24 de luni nu poate fi aplicată, deoarece cluburile şi-ar pierde toţi jucătorii.

"Problema nu este în contradicţie pe doctrină fiscală cu ANAF, ci este 100 la sută o problemă de natură sportivă. Legea Sportului din 2000 are ca prim articol faptul că sportul este de interes naţional. Problema este legată de faptul că sportivii încheie contracte cu structurile sportive cu termene variabile de la un an până la patru sau cinci ani. Ne-am trezit acum cu rigoarea Codului Muncii prin care un contract nu poate să depăşească 24 de luni, adică doi ani. Asta înseamnă că, dacă eu cresc un copil care devine junior şi care la 19 ani, având în contract de la 17 ani, să zicem un Zicu sau Marica în creştere, după ce investesc în el şi vreau să-l folosesc cinci ani se duce în prima instanţă de litigii de muncă. Iar aceasta desfiinţează contractul de la a 24 lună şi rămânem fără sportiv. Cum să mai ai echipă naţională dacă după doi ani de juniorat îţi dispare jucătorul şi pleacă în Cecenia?", a afirmat directorul economic al FC Dinamo.

El a adăugat că Guvernul din 2005 a acordat o Ordonanţă care ajută structurile sportive.

"M-am dus la Ministerul de Finanţe şi le-am spus «ce facem, că ne pierdem toţi sportivii şi nu avem nici pofta investitorilor de a băga bani în sport?». Le-am propus atunci în 2005 să modifice Codul Muncii, să ducă acel contract de la 24 de luni la 60 de luni. Sau să ne dea o soluţie legală care să devină şi normă specială. Ministrul Muncii, Ministrul Justiţiei, al Administraţiei şi Internelor au întocmit o notă de fundamentare prin care a creat o variantă pentru cei care trebuie să intre în corelare cu cerinţele internaţionale, adică să aibă sportivi cu contracte de cinci ani, şi au emis o Ordonanţă că raportul poate să fie contract individual de muncă sau să ne ducem la convenţia civilă. În nota de fundamentare a Guvernului scrie: «În consecinţă, structurile sportive din cadrul unor ramuri de sport pierd pe de o parte prematur sportivii, iar pe de altă parte pierderi financiare însemnate care pot duce la dizolvarea acestor structuri». Iar acesta este textul dânşilor, sub semnăturile dânşilor. Iar această Ordonanţă a devenit Lege. Iar o Lege specială este şi derogativă şi prelevă în faţa oricărei alte reglementări generale", a spus oficialul dinamovist.

Marian Albu a adăugat că grupările din Liga I nu doresc să se sustragă de la obligaţiile fiscale, ci doar ca o lege să fie respectată de ANAF.

"La Dinamo a venit ANAF care a spus că deşi e lege specială şi ar trebui să ţin cont de ea, noi respectăm cadrul general. Cum este posibil ca un funcţionar al statului, cum e ANAF, aflat în subordinea ministrului care a semnat acel act normativ şi să fie mai presus de lege şi să nu o respecte? Suntem în faţa unui abuz cu implicaţii sportive deosebite. Dacă un Guvern a înţeles că este vorba de o raţiune de stat şi a dat această Lege, dacă Parlamentul a înţeles acelaşi lucru, la fel şi preşedintele ţării care a promulgat în acest spirit norma care este specială şi derogatorie, nu înţeleg în ruptul capului cum un funcţionar nu poate să nu ţină seama de puterea Legii. Nu este vorba de a ne sustrage de la obligaţiile fiscale. Cerem să se respecte ordinea publică în România. Dar structurile de stat sunt deasupra Legii şi nu respectă rigorile legii", a explicat Albu.

Directorul economic a menţionat că prin aplicarea reglementărilor din Codului Muncii, ANAF va priva bugetul statului de 180 de milioane de euro, care reprezintă contribuţia anuală a cluburilor de fotbal.

"În 2005 când această problemă nu era rezolvată, prelevările la bugetul statului de la cluburile din Liga I erau de doar 6 milioane de euro. În 2008, datorită acestei rezolvări speciale, făcând un bun mediu de afaceri în fotbal, 180 de milioane de euro au fost date bugetului statului.

Din discuţiile de la TV am înţeles că ANAF are vreo 30.000 de salariaţi, plus la centru 1.600, plus încă 1.600 la Garda Financiară, iar la aproape jumătate le asigurăm salariile din acest mediu de afaceri din fotbal. Şi atunci întreb, într-o perioadă de criză, când acest motor care e fotbalul aduce un aport de 100 şi ceva de milioane de euro şi îţi asigură cheltuieli bugetare pentru propriul tău aparat, al ANAF-ului, de ce îl omori? Este iraţional, este de necrezut. Vrem să nu dispară sportul din neglijenţa actelor normative, din necorelarea lor. Dacă un funcţionar poate să fie mai presus de lege atunci lucrurile sunt răsturante rău de tot în această ţară", a spus oficialul dinamovist.

Întrebat dacă ANAF doreşte creşterea de impozitare din fotbal de la 16 la 68 la sută, Albu a răspuns: "Nu e de la 16 la sută. Impozitul legal se plăteşte acum ca la orice salariat, asigurările de sănătate se plătesc ca atare, nu se plăteşte contribuţia pentru asigurări sociale pentru că nu este salariu".

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că viitoarea ediţie de campionat a Ligii I va fi amânată pentru că "finanţele şi ANAF fac abuzuri" şi intenţionează să crească taxele datorate de către cluburi "de la 16 la sută la 68 la sută".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici