Hamilton, campionul mondial en-titre, la prima victorie în acest sezon

Echipele McLaren-Mercedes şi Ferrari au revenit în prim-planul Formulei 1 după ce Lewis Hamilton, campionul mondial en-tite, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Ungariei, o premieră în acest sezon, iar Kimi Raikkonen s-a clasat pe poziţia a doua.

14 afișări
Imaginea articolului Hamilton, campionul mondial en-titre, la prima victorie în acest sezon

Hamilton, campionul mondial en-titre, la prima victorie în acest sezon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După un început de campionat dezamăgitor, piloţii McLaren, Hamilton şi Heikki Kovalainen (locul cinci), par că şi-au regăsit cadenţa, aceeaşi situaţie regăsindu-se şi la Ferrari, care însă a fost nevoită să se bazeze, duminică, numai pe un singur pilot, după gravul accident suferit cu o zi înainte de vicecampionul mondial Felipe Massa.

De altfel, cursa de pe circuitul Hungaroring era să fie marcată de un alt accident. Fernando Alonso a plecat foarte bine din pole-position, dar mecanicii i-au distrus cursa la prima oprire la boxe, când nu i-au fixat bine roata dreapta-faţă. Aceasta s-a desprins de monopost la scurt timp după ce spaniolul a ieşit de la boxe şi ar fi putut genera o accidentare gravă, dacă incidentul nu s-ar fi petrecut într-o zonă liberă. Din feiricire, roata a lovit monopostul Renault, ricoşând apoi în afara pistei.

Hamilton, locul patru pe grilă, şi Raikkonen, al şaptelea la start, au avut, de asemenea, plecări bune în cursă. Britanicul a urcat pe trei şi în turul doi l-a depăşit pe Mark Webber, instalându-se în spatele lui Alonso, iar Raikkonen a câştigat trei poziţii, dar după ce maşina sa a atins monopostul pilotat de Sebastian Vettel. Comisarii au promis că vor analiza faza după cursă, aşa că rezultatul lui Raikkonen nu este definitiv. Mai mult, finlandezul era să se ciocnească şi cu Webber la prima oprire la boxe, dar atunci nu a fost vina sa, australianul ieşind riscant de la standurile echipei sale.

O dată scăpat de Alonso, Hamilton a controlat cursa şi a câştigat fără probleme. Raikkonen şi Webber l-au urmat, în această ordine, pe podium, iar Nico Rosberg (Williams) a terminat al patrulea. Sebastian Vettel a abandonat în turul 29 şi a cedat locul doi în clasamenul piloţilor coechipierului său de la Red Bull, Webber.

Liderul clasamentului piloţilor, Jenson Button, a avut o evoluţie modestă, ocupând în final numai locul şapte. Britanicul s-a plâns în permanenţă de comportamentul maşinii sale şi, dacă ţinem cont de faptul că Rubens Barrichello a fost al zecelea, se poate spune că echipa Brawn GP, care a dominat primele etape ale sezonului, a intrat într-o perioadă de criză.

Toyota a reuşit, duminică, să-şi claseze ambii piloţi în puncte, Glock terminând pe şase, iar Trulli pe opt, dar a pierdut locul trei la constructori în favoarea Ferrari.

Jaime Alguersuari, în vârstă de 19 ani, a devenit, în Ungaria, cel mai tânăr pilot care a evoluat în Formula 1. Spaniolul a terminat prima cursă din cariera sa pe locul 15, depăşindu-l numai pe coechipierul său de la Toro Rosso, Sebastien Buemi.

Button şi Brawn continuă să conducă ierarhiile, dar avansul lor scade. La piloţi, britanicul a acumulat 70 de puncte, fiind urmat de Webber, cu 51,5 puncte şi de Vettel, cu 47 de puncte. La constructori, echipa Brawn GP are 114 puncte şi este urmată de Red Bull, cu 98,5 puncte, şi de Ferari, cu 40 de puncte.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici