Hamilton, noul lider al clasamentului piloţilor

Victoria obţinută, duminică, în Marele Premiu al Canadei, îi aduce pilotului britanic Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) nu numai primul său triumf în 2012, ci şi poziţia de lider în clasamentul piloţilor.

284 afișări
Imaginea articolului Hamilton, noul lider al clasamentului piloţilor

Lewis Hamilton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hamilton a acumulat 88 de puncte, două mai multe decât Fernando Alonso (Ferrari), precedentul lider, şi trei în plus faţă de campionul mondial Sebastian Vettel (Red Bull). Însă în ierarhia constructorilor, Red Bull continuă să conducă detaşat, cu 164 de puncte, în timp ce Mclaren-Mercedes are 133 de puncte, iar Lotus-Renault 108 puncte.

Duminică a fost ziua lui Hamilton, 27 de ani, care făcut o cursă perfectă pe Circuitul Gilles Villeneuve. Britanicul a reuşit să se impună în premieră în 2012 într-un Mare Premiu, după evoluţii contradictorii avute în primele şapte etape. La Montreal, Hamilton a trebuit să se mulţumească cu locul doi pe grila de start, pentru că a fost tot timpul în urma lui Sebastian Vettel (Red Bull) în calificările care au avut loc sâmbătă. În spatele pilotului de la McLaren s-au aflat înaintea stingerii luminilor roşii spaniolul Fernando Alonso (Ferrari), australianul Mark Webber (Red Bull) şi germanul Nico Rosberg (Mercedes).

Plecarea în cursă a fost una liniştită, Vettel s-a instalat la conducere, fructificând pole-position-ul avut, apoi Hamilton, Alonso şi Webber l-au urmat îndeaproape. Germanul nu a putut să mărească la mai mult de 2 secunde avansul faţă de Hamilton până la primul schimb. Începând din turul 15/70, Vettel a început să simtă presiunea acestuia, aşa că a decis să intre la boxe în turul 17. Rivalul său a făcut-o în turul următor şi, la revenirea de la boxe, Hamilton s-a regăsit înaintea lui Vettel, dar ambii au fost întrecuţi de Alonso, care a mai zăbovit pe pistă până în turul 20.

Bucuria spaniolului nu a durat decât un tur pentru că, beneficiind de avantajul DRS, Hamilton l-a depăşit şi a preluat conducerea cursei. Grand Prix-ul canadian se îndrepta către un podium Hamilton, Alonso, Vettel, dar ultimi doi au încercat o "cacealma". În turul 51/70, Hamilton a schimbat a doua oară pneurile şi a căzut pe locul trei. Alonso şi Vettel, care păreau că merg pe aceeaşi strategie cu două intrări la boxe, au decis să nu mai schimbe cauciucurile până la final. Pilotul echipei McLaren-Mercedes a început o cursă de recuperare extraordinară şi în turul 62 l-a depăşit pe Vettel, apoi după alte două tururi l-a întrecut şi pe Alonso. Campionul mondial en titre a înţeles repede că manevra sa nu a mers şi că riscă şi mai mult dacă nu "încalţă" pneuri noi, astfel că imediat a trecut pe la boxe. Însă spaniolul s-a încăpăţânat să rămână pe pistă, iar alegerea sa l-a ruinat. El a fost depăşit de Romain Grosjean (Lotus-Renault), de Sergio Perez (Sauber) şi în penultimul tur de Vettel, terminând cu mari emoţii abia pe locul 5.

În acest fel, Lewis Hamilton a dejucat strategia la "cacealma" a rivalilor şi şi-a trecut în palmares a 18-a cursă din careira sa şi a treia la Montreal. La rândul lor, Grosjean şi Perez au "mulţumit" pentru cadoul primit şi s-au urcat bucuroşi pe podium, iar Vettel şi Alonso au rămas în afara Top 3. Performaţa pilotului mexican - locul 3 - este una de excepţie ţinând cont că a fost al 15-lea la start.

Nico Rosberg, Mark Webber, Kimi Raikkonen (Lotus-Renault), Kamui Kobayashi (Sauber) şi al doilea pilot Ferrari, Felipe Massa au încheiat pe locurile 6-10, în această ordine.

Michael Schumacher (Mercedes) şi Jenson Button (McLaren-Mercedes) au dezamăgit din nou. Pe pilotul german ghinionul nu-l slăbeşte deloc. Septuplul campion mondial a fost nevoit să abandoneze pentru a cincea oară în acest sezon, de data aceasta din cauza blocării aripii mobile în poziţia "activat". Plecat al zecelea în cursă, Jenson Button s-a zbătut în "liga" codaşilor şi s-a clasat abia pe locul 17, la un tur în spatele colegului său care a câştigat cursa.

Echilibrul se păstrează în acest sezon al Formulei 1, Lewis Hamilton fiind al şaptelea pilot diferit care câştigă în tot atâtea etape.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Europei, este programată la 24 iunie, pe circuitul de la Valencia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici