Hip-Hop-ul american este în doliu: Jay Z, Eminem şi Nas îşi amintesc de Muhammad Ali

Muhammad Ali nu a fost un rapper, dar a inspirat mulţi dintre cei mai buni textieri ai genului. El a pregătit, practic, terenul pentru starurile hip-hop. Astfel, rapperii au avut succes şi au avut un impact de durată al formei lor de artă, potrivit Associated Press.

364 afișări
Imaginea articolului Hip-Hop-ul american este în doliu: Jay Z, Eminem şi Nas îşi amintesc de Muhammad Ali

Hip-Hop-ul american este în doliu: Jay Z, Eminem şi Nas îşi amintesc de Muhammad Ali (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Ali a avut, totuşi, caracteristici de rapper: a fost lăudăros, a vorbit liber, a fost un poet puternic şi ar fi putut face freestyle. De asemenea, lui Ali nu i-a fost frică să abordeze relaţiile rasiale cu cap.

Rapperii adoră să-i rostească numele, să facă referire la cariera sa, sau să recite din versurile sale, în cântecele lor. "Float like a butterfly and sting like a bee" (Pluteşte ca un fluture şi înţepeapă ca o albină) sunt versuri ce se regăsesc în piese precum “Rapper's Delight", de la Sugarhill Gang, “Ready or Not”, de la Fugees, “You’re a customer”, de la EPMD, sau “Getting Jiggy Wit It”, a lui Will Smith.

De la Jay Z, la Eminem, de la Eminem, la Chuck D, unele dintre cele mai puternice voci hip-hop, starurile amintesc de marele Ali, în propriile lor cuvinte, prin declaraţii şi interviuri la realizate pentru Associated Press. Ali a murit pe 3 iunie, la vârsta de 74, după o luptă lungă cu Parkinsonul.

JAY Z

"Curajul şi altruismul său a fost inspiraţie pentru mulţi. Cel mai impresionant om, pe care l-am avut vreodată în faţă. El este, literalmente, eroul meu."

EMINEM

"Muhammad Ali a fost o sursă constantă de inspiraţie şi o figură eroică de-a lungul vieţii mele. Întotdeauna a fost acolo, ca un simbol pentru lupta împotriva sistemul. Este greu de crezut că nu mai este, de fapt, printre noi, dar el va fi mereu prezent.", a declarat EMINEM.

NAS

"A pluti ca un fluture şi a înţepa ca o albină, a fost o frază mai mare decât toate hit-urile rap combinate. Ali nu a fost un rapper, dar a fost primul superstar rap. El a fost unul dintre primii americani pe care nici măcar nu trebuia să îi întâlneşti în persoană, ca să poţi învăţa cum să fie un bărbat adevărat, urmărind căile lui ", a spus rapperul Nas, care face referire la Ali, în cântecele sale "The Message"şi "Generaţia mea ".

"Om curajos! Femeie sau copil, oricine ar fi învăţat să fie un om mai bun, doar auzindu-l vorbind. Odihnească-se în Paradis, pentru totdeauna.", a adăugat Nas.

Muhammad Ali a devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum "Rumble în the Jungle" sau "Thrilla în Manila".

Născut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obţinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limită, devenind primul boxer care a câştigat trei titluri de campion mondial al greilor.

Din punct de vedere social, dorinţa sa de a zgudui dominarea "albilor" în America anilor '60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani în vremea în care aceştia luptau pentru drepturile de bază.

La 30 de ani de la ultimul său meci, curajul şi evoluţia din ring, dar şi luările de poziţie şi declaraţiile şocante în afara ringului rămân simboluri puternice. După box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertăţii (Medal of Freedom), cea mai înaltă decoraţie posibilă pentru un cetăţean american.

În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torţei olimpice într-un oraş, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetăţean din zona a doua.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici