Împlinirea a 100 de la înfiinţarea FR de Atletism, marcată de Casa Regală a României

Împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Atletism, care funcţionează pe terenul donat de către Regele Ferdinand, a fost marcată, marţi, printr-un eveniment special la care au luat parte ASR Principesa Moştenitoare Margareta şi Prinţul Radu.

245 afișări
Imaginea articolului Împlinirea a 100 de la înfiinţarea FR de Atletism, marcată de Casa Regală a României

Împlinirea a 100 de la înfiinţarea FR de Atletism, marcată de Casa Regală a României

Evenimentul de marţi, de la Palatul Elisabeta, va fi urmat, în luna noiembrie, de o altă ceremonie, în cadrul careia Alteţa Sa Regală Regele Mihai va acorda Federaţiei Române de Atletism Crucea Casei Regale a României, distincţie care se acordă, printre altele, instituţiilor şi organizaţiilor care au adus o contribuţie importantă la promovarea efortului Casei Regale în serviciul României.

Cu ocazia acestui eveniment, Alteţa Sa Regala Principele Radu al României a declarat: "Pe data de 2 noimebrie, societatea românească va sărbători 100 de ani de performanţă, de profesionalism. De ce are loc această primă sărbătoare a centenarului atleţilor români la Casa Regală? Pentru că federaţia şi Casa Regală sunt deopotrivă centenare. Au lucrat împreună din prima clipă a fiinţei lor şi continuă să fie împreună graţie atleţilor români. Ei dau o lecţie societăţii româneşti despre ceea ce înseamnă să respecţi tradiţia şi continuitatea statală românească. Nu există bucurie mai mare pentru noi astăzi decât să ştim că în sală se află sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice de la Londra. Aşa că, din inimă primiţi de la Rege şi Regină toate urările de bine. Sperăm să mergeţi acolo şi să aduceţi tot ce poate fi adus mai bun în materie de trofee. În al doilea rând vreau să vă transmit că pe 2 noiembrie Regele a transmis că a decis să distingă Federaţia Română de Atletism cu Crucea Casei Regale a României".

Preşedintele de onoare al FRA, Iolanda Balaş, a prezentat un document de arhivă prin care Primăria Bucureştiului ceda în 1913 "terenul de la şosea", din apropierea Arcului de Triumf, pe care se află în acest moment sediul federaţiei şi stadionul Tineretului "iubitorilor de mişcare", întărit de o diplomă din partea Regelui Ferdinand. Primarul Grigore Cantacuzino şi Regele Ferdinand au hotărât atunci să cedeze contra unei sume simbolice, de un leu, federaţiei terenul de 25 de hectare.

Iolanda Balaş a înmânat ASR Principesa Moştenitoare Margareta un tablou înfăţişându-l pe înaintaşul său Regele Ferdinand pe stadionul Tineretului.

De asemenea, preşedintele FRA, Sorin Matei, a înmânat ASR Principesa Moştenitoare Margareta o plachetă omagială cu ocazia centenarului atletismului românesc.

La rândul său, ASR Principesa Moştenitoare Margareta le-a dăruit reprezentanţilor Federaţiei Române de Atletism o amintire din partea Alteţei Sale Regale Regele Mihai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici