În marş cu Andreea Arsine, despre transgenderii şi dopajul din atletism | EXCLUSIV

  • Transgenderii vor putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo
  • Campioana olimpică, Caster Semenya, a fost bănuită ani la rând că este transgender
  • Atleta Andreea Arsine spune că dopajul este de fapt marea problemă din atletism
646 afișări
Imaginea articolului În marş cu Andreea Arsine, despre transgenderii şi dopajul din atletism | EXCLUSIV

Sursa FOTO: Facebook Andreea Arsine

Lumea ta se schimbă de la o zi la alta, iar sportul nu face excepţie. Amânată cu un an din cauza pandemiei, ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice va aduce în prim-plan şi sportivii transgenderi.

Multipla campioană olimpică, Caster Semenya, a fost bănuită ani la rând că este un bărbat "blocat" într-un trup de femeie. Federaţia Internaţională de Atletism a schimbat regulile jocului, din cauza ei. Nivelul de testosteron al sportivelor nu mai are voie să depăşească nivelul de 5 nanomoli/litru. Semenya, al cărei organism producea cantităţi de testosteron comparabile cu ale unui bărbat, s-a judecat ani la rând, dar fără succes. Nu vrea să urmeze tratamente hormonale pentru a mai putea lua parte la cursele internaţionale. La Tokyo, Semenya vrea să participe la proba de 200 de metri, singura în care nu se ia în considerare nivelul de testosteron.

Campioana României de la 20 de kilometri marş, Andreea Arsine, a acceptat să vorbească despre subiectul sensibil al transgenderilor, dar şi despre dopajul din atletism. 

„Cei care sunt declaraţi sau înregistraţi ca şi transgenderi fac tratamente cu estrogen pentru a suprima testosteronul. Nu sunt pro sau contra, sunt imparţială din punctul ăsta de vedere. Fiecare are şansa lui, indiferent că e transgender, că e de sex feminin sau masculin. Lăsând transgenderul la o parte, sunt atâtea cazuri de dopaj care la fel, femei sau bărbaţi, au fost prinşi dopaţi şi ce poţi să le faci?!” spune Andreea Arsine.

Întrebată dacă a simţit în vreo cursă că se luptă cu morile de vânt sau că ar avea o concurenţă neloială, Andreea Arsine a răspuns: „De foarte multe ori, de foarte multe ori, da! În momentul în care iei testosteron, ţi se modifică maxilarul, mandibula. Capeţi forme masculine, vocea este clar masculină. Un piţigăiat-gros, ceva de genul. Din ce am observat la anumiţi sportivi, dar nu poţi să spui <<Băi, te dopezi>> că n-ai de unde să ştii până nu îţi confirmă un organ abilitat. E bănuiala ta şi atât. Am văzut sportivi sau sportive modificate la nivelul mandibulei, pentru că aici se vede. La nivelul feţei...mai masculină, dar până la o probă contrarie, vorbe...”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici