Începe Beijing 2022 - primul oraş ce găzduieşte şi Jocuri Olimpice de vară şi pe cele de iarnă

Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 încep vineri la Beijing, în condiţii speciale, nemaiîntâlnite în istoria competiţiei. Beijing este primul oraş care va găzdui atât o ediţie de vară a Jocurilor – Beijing 2008, cât şi a uneia de iarnă - Beijing 2022. Team România participă cu 22 de sportivi.

1206 afișări
Imaginea articolului Începe Beijing 2022 - primul oraş ce găzduieşte şi Jocuri Olimpice de vară şi pe cele de iarnă

Începe Beijing 2022 - primul oraş ce găzduieşte şi Jocuri Olimpice de vară şi pe cele de iarnă

Aproape 3.000 de sportivi din 91 de naţiuni vor concura pentru a câştiga una dintre cele 109 medalii de aur puse în joc în şapte discipline.

Deşi competiţiile au început miercuri, cu înfruntările din curling dublu mixt, ceremonia de deschidere are loc vineri, de la ora 14.00 (ora României), marcând începutul oficial al celei de-a 24-a ediţii a Jocurilor de iarnă.

„Lumea îşi îndreaptă privirile spre China, iar China este pregătită. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a oferi lumii nişte Jocuri raţionalizate, sigure şi splendide", a declarat joi preşedintele chinez Xi Jinping.

Suntem în faţa unei ediţii controversate a Jocurilor Olimpice, marcate de proteste şi boicoturi diplomatice din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului, în timp ce pandemia Covid-19 continuă să aibă un impact cu măsuri stricte de control.


Primul oraş ce găzduieşte şi ediţia de vară şi pe cea de iarnă a competiţiei

Beijing este primul oraş care găzduieşte atât Jocurile de vară, cât şi cele de iarnă, la 14 ani după ce a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 2008.

Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone - Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou şi se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero special pentru competiţiile olimpice de iarnă, cât şi în locuri unde au avut loc confruntările din cadrul Beijing 2008.

Beijingul va găzdui evenimentele indoor - curling, patinaj de viteză, patinaj artistic şi hochei pe gheaţă - precum şi big air şi ceremoniile de deschidere şi de închidere.

Yanqing, situat la 75 km de Beijing, găzduieşte sporturile de alunecare - bob, skeleton şi sanie - şi schi alpin, în timp ce munţii din Zhangjiakou, la 180 km de capitala chineză, găzduiesc probele de schi freestyle şi snowboarding, sărituri cu schiurile, biatlon şi schi fond.

Multe dintre locaţiile din Beijing de la Jocurile din 2008 au fost refolosite, inclusiv „Cubul de apă” pentru înot, care a fost renovat pentru a deveni gazda curlingului, şi stadionul „Cuibul de pasăre”, care va găzdui ceremoniile de deschidere şi de închidere.

Preocupări ecologice privind zăpada artificială

În toate locurile de desfăşurare va fi folosită zăpadă artificială, deşi în Zhangjiakou a căzut zăpadă naturală în săptămâna dinaintea Jocurilor.

Se estimează că numai în Yanqing s-au folosit 222,8 milioane de litri de apă pentru a produce zăpadă artificială.

Dar acest lucru nu reprezintă neaparat o preocupare pentru sportivi, mai ales pentru cei din zonele în care această practică este frecventă.

Unele declaraţii venite de la faţa locului confirmă faptul că şi sportivii obişnuiţi cu zăpada naturală s-au declarat mulţumiţi de calitatea suprafeţelor de concurs.

Semne de întrebare au fost ridicate în ceea ce priveşte impactul ecologic al zăpezii produse, însă organizatorii s-au străduit să combată aceste nelinişti, susţinând că au folosit o tehnologie de producere a zăpezii cu impact minim asupra mediului.

Dealtfel, zăpada artificială a fost folosită la fiecare ediţie a Jocurilor de iarnă, începând din 1980, de la Lake Placid (SUA), cu excepţia celei de la Lillehammer (Norvegia), din 1994.


Care sunt cele mai numeroase delegaţii şi cine sunt favoriţii

Statele Unite au trimis la Beijing o echipă de 224 de sportivi, ceea ce o face cea mai mare echipă de la Jocuri, în timp ce 17 naţiuni au trimis doar un singur atlet, inclusiv India şi Ecuador.

Norvegia, care a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, în urmă cu patru ani la Pyeongchang, este din nou aşteptată să domine probele de schi fond şi va spera, de asemenea, la un succes la schi alpin prin Aleksander Aamodt Kilde, care este favorit în super-G.

De asemenea, el este cotat să îl provoace pe elveţianul Beat Feuz în coborârea masculină, în timp ce prietena americană a norvegianului, Mikaela Shiffrin, mai are nevoie de încă o medalie de aur pentru a stabili un record pentru cele mai multe victorii olimpice obţinute de un schior alpinist american. Ea are o şansă bună, deoarece îşi propune să concureze în toate cele cinci probe individuale feminine.

Veteranul snowboarder american Shaun White se întoarce pentru a cincea ediţie a Jocurilor, în timp ce patinatoarea de viteză germană Claudia Pechstein, în vârstă de 49 de ani, va participa la a opta ediţie. La polul opus, rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, este marea favorită pentru aur la patinaj artistic feminin.

Valieva este una dintre cei 212 sportivi care concurează sub steagul Comitetului Olimpic Rus (ROC, a treia ţară ca număr de sportivi prezenţi), Rusia fiind încă interzisă în competiţiile internaţionale din cauza sancţiunilor pentru dopaj.

La patinaj artistic, japonezul Hanyu Yuzuru va încerca să devină prima persoană care reuşeşte un cvadruplu axel în competiţie, în încercarea de a obţine al treilea titlu masculin consecutiv, în ceea ce se anunţă a fi un duel intrigant cu americanul Nathan Chen.

China îşi va propune să facă o figură bună la Jocurile de acasă, iar schiorul de schi freestyle Eileen Gu va fi liderul speranţelor în trei probe, pentru o ţară a cărei cea mai bună performanţă la Jocurile Olimpice de iarnă este de 11 medalii, la Vancouver 2010.

Două ţări îşi fac debutul la Jocurile Olimpice de iarnă - Haiti şi Arabia Saudită - ambele la schi alpin.

A doua ţară, ca număr total de sportivi prezenţi în lot este Canada, cu 212, în timp ce China e pe 4, cu 174, şi Elveţia pe 5, cu 167.


Beijing 2022 – al doilea eveniment olimpic afectat de pandemie


Beijing 2022 este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice care va avea loc în timpul pandemiei Covid-19 şi, la fel ca la Tokyo, vara trecută, nu vor fi prezenţi în tribune spectatori plătitori, prieteni sau rude.

Toţi participanţii la Jocurile Olimpice, de la sportivi la voluntari şi la mass-media, sunt supuşi zilnic unor teste PCR şi sunt închişi într-un sistem strict în circuit închis, în care mişcarea este limitată pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice.

Măştile de faţă sunt obligatorii în orice moment, cu excepţia competiţiei şi a antrenamentelor, precum şi atunci când mănâncă şi beau, sau când sunt singuri în încăperi.


Boicot internaţional

Dar Covid nu este singura problemă ce afectează aceste Jocuri. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a fost aspru criticat pentru că a acordat Jocurile Olimpice Chinei, din cauza presupuselor abuzuri ale acestei ţări în ceea ce priveşte drepturile omului.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul chinez a eliminat treptat libertăţile religioase şi de altă natură ale musulmanilor uiguri - un grup minoritar care trăieşte în special în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.

China s-a confruntat cu acuzaţii privind utilizarea muncii forţate a uigurilor, operarea unui program de supraveghere în masă, reţinerea a mii de persoane în lagăre de internare, efectuarea de sterilizări forţate şi distrugerea intenţionată a patrimoniului uigurilor din regiunea Xinjiang.

Guvernul chinez a respins în mod repetat aceste afirmaţii.

China a negat în mod constant acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, insistând că lagărele nu sunt de detenţie, ci „centre de educaţie şi formare profesională" sau centre de pregătire pentru eradicarea extremismului islamist şi a separatismului.

Ca urmare, multe ţări au declarat un boicot diplomatic al Jocurilor.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a apărat în repetate rânduri decizia de a acorda Jocurile Olimpice de iarnă Beijingului şi a declarat joi că în cei doi ani care au precedat Jocurile a văzut la orizont „norii negri ai politizării crescânde a sportului".

Statele Unite au fost printre primele naţiuni care au declarat că vor organiza un boicot diplomatic al Beijing 2022, invocând preocupările legate de situaţia drepturilor omului din China.

Naţiuni precum Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Estonia, Lituania şi Noua Zeelandă au ales, de asemenea, să nu trimită oficiali guvernamentali la Jocuri.

Sportivii din aceste naţiuni vor concura totuşi în continuare la Beijing 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici