INTERVIU: Belodedici: Aş renunţa la o Cupă a Campionilor Europeni, doar ca să câştig Cupa Mondială

Singurul jucător român câştigător a două Cupe ale Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici, a declarat, joi, într-un interviu, că îşi aduce aminte fiecare moment al sfertului de finală din 1994, împotriva Suediei şi a menţionat că ar renunţa la unul dintre cele două trofee, pentru titlul mondial.

308 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Belodedici: Aş renunţa la o Cupă a Campionilor Europeni, doar ca să câştig Cupa Mondială

INTERVIU: Belodedici: Aş renunţa la o Cupă a Campionilor Europeni, doar ca să câştig Cupa Mondială (Imagine: Adi Piclişan/Mediafax Foto)

Miodrag Belodedici, în vârstă de 45 de ani, poreclit "Căprioara", a evoluat de-a lungul carierei la formaţiile Minerul Moldova Nouă, Steaua Bucureşti, Steaua Roşie Belgrad, Valencia, Real Valladolid, Villarreal (toate trei din Spania) şi Atlante (Mexic). Pentru echipa naţională, Belodedici a evoluat de 55 de ori, înscriind cinci goluri.

Fundaşul român a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua Bucureşti, în 1986, şi Steaua Roşie Belgrad, în 1991, precum şi mai multe titluri de campion cu cele două echipe Steaua la care a evoluat.

În 1994, Belodedici a făcut parte din lotul care a participat la Cupa Mondială din 1994, când România a fost eliminată, la penaltiuri, de reprezentativa Suediei. Unul dintre cele două penaltiuri a fost ratat de Miodrag Belodedici, în timp ce al doilea a fost ratat de Dan Petrescu.

În prezent, Belodedici ocupă funcţia de Director al Departamentului de Copii şi juniori al FRF.

Belodedici a fost, joi, la Sala Palatului, pentru a se fotografia cu trofeul Cupei Mondiale FIFA, unde a fost asaltat pentru fotografii şi autografe.

Redăm în continuare interviul acordat de Miodrag Belodedici:

Reporter: Când aţi fost cel mai aproape de trofeul Cupei Mondiale?

Miodrag Belodedici: Acum sunt cel mai aproape de trofeu. La ediţia din SUA eram puţin mai departe, puteam să fim şi acolo mult mai aproape, dar aşa s-a întâmplat. Puteam să jucăm semifinala, care era un lucru extraordinar. E un trofeu valoros, pe care orice jucător vrea să-l atingă sau să participe la acest mondial.

Reporter: Ce vă mai aduceţi aminte despre penaltiul ratat cu Suedia?

Miodrag Belodedici: Mi-a aduc aminte foarte bine toate fazele. Şi penaltiul meu ratat şi al lui Dan Petrescu. Semigreşeala colegului nostru Prunea, la golul al doilea al suedezilor. Mi-a mai trecut, dar mult timp mi-a rămas în minte acea ratare.

Reporter: Aţi renunţa la un trofeu al Cupei Campionilor Europeni pentru acel penalti ratat sau pentru titlul de campion mondial?

Miodrag Belodedici: O Cupă a Campionilor aş da-o cu plăcere pentru acest trofeu. Nu contează care trofeu, dacă cel cu Steaua Bucureşti sau cel cu Steaua Roşie Belgrad. Amândouă sunt "stele" şi amândouă sunt echipele mele de suflet. Pentru un trofeu de campion mondial aş da şi două trofee, glumesc. Trofeul Cupei Mondiale este cel mai frumos trofeu din lume şi cel mai important.

Reporter: Vă este dor de atmosfera turneelor finale?

Miodrag Belodedici: Mi-este dor. Mai ales în America am avut o atmosferă extraordinară, a fost un campionat foarte bine organizat şi era o atmosferă foarte frumoasă, numai că a fost foarte, foarte cald şi am suferit destul de mult.

Reporter: Ce s-a întâmplat la penaltiul ratat în meciul contra Suediei, aţi fost prea încrezător în forţele dumneavoastră?

Miodrag Belodedici: Nu am fost încrezător. Eram conştient că trebuie să marchez, pentru că altfel nu se putea. Am simţit că eram foarte obosit, era o căldură infernală. Eu mi-am ales un colţ în care să dau, dar trebuia să fac o fentă mai bine gândită. Am ales partea mea dreaptă şi am tras cu latul, dar nu am avut forţă. Am ales siguranţă şi plasament, dar dacă dădeam în colţul opus riscam să ratez din cauza forţei cu care aş fi tras. Dar acum, Ravelli s-a aruncat în partea aceea, dar dacă se arunca în cealaltă direcţie toată lumea spunea că ce bine bat o lovitură de la 11 metri. E o loterie, e decizia portarului şi decizia mea în acele momente. Bine că nu am dat în afara cadrului porţii, că asta era mai grav. Nu ştiu cum am fi jucat împotriva Braziliei, pentru că toţi eram rupţi de oboseală. Am avut noroc că am fost 10 zile la o pregătire foarte bună undeva în Italia.

Reporter: Când vom ajunge la un nou turneu final?

Miodrag Belodedici: Vrem să ajungem din nou acolo. Nu ştiu cât va trece, dar în loc să progresăm, noi avem din ce în ce mai multe probleme. Naţionala de fotbal a României este încă în aşteptare, în formare, dar de visat, visăm, pentru că este un lucru frumos. Acum avem ocazia să ne revenim în calificările pentru Campionatul European şi sperăm ca lucrurile să meargă mai bine. Merită să participi măcar la un astfel de turneu. Suntem o ţară care ar trebui să participe la fiecare ediţie, dacă ne-am organiza bine şi am fi mai interesaţi de sport în general. Spaniolii de atâţia ani se chinuiau să câştige cupe europene, dar au investit în infrastructură şi acum au ajuns să fie un model internaţional.

Reporter: Credeţi că venirea în România a trofeului Cupei Mondiale îi va impulsiona pe copii să se apuce de fotbal şi să aibă aspiraţii mai mari?

Miodrag Belodedici: E un lucru frumos. Majoritatea celor care au venit aici sunt fani ai fotbalului, sunt suporteri, iar copiii pot veni să vadă cupa şi îi stimulează într-un anumit fel.

Reporter: Ianis Hagi şi Nicolas Popescu au declarat miercuri că vor să câştige Cupa Mondială împreună.

Miodrag Belodedici: Încă sunt mici, încă nu îi luăm în serios. Ianis mai are câţiva ani ca să intre în selecţiile noastre, mai are până la 15 ani.

Reporter: Selecţionerul României, Răzvan Lucescu, este de părere că Liga I este un campionat slab?

Miodrag Belodedici: Dacă te referi la campionatul Spaniei, Angliei, Germaniei sau Italiei, este slab. Noi participăm în cupele europene, avem o echipă în grupele Ligii Campionilor şi este un lucru destul de bun.

Reporter: Cum vedeţi lupta pentru titlu?

Miodrag Belodedici: Este o bătălie frumoasă, interesantă. Trebuie să aşteptăm până la ultimul meci ca să vedem cine o să iasă campioană.

Reporter: Şi-a revenit Steaua după victoria cu Gloria Bistriţa?

Miodrag Belodedici: Steaua şi-a revenit, dar mai sunt meciuri de jucat şi surprize vor mai fi.

(Interviu realizat de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici