INTERVIU - Cristina Neagu: Sunt vindecată, dar mai este până la revenirea pe teren

Handbalista Cristina Neagu trece prin momente fericite în viaţă, după ce medicul care a operat-o i-a spus că este vindecată complet, la ultimul control din SUA, însă nu vrea să grăbească revenirea pe teren, până nu îi vor dispărea complet durerile.

647 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Cristina Neagu: Sunt vindecată, dar mai este până la revenirea pe teren

Cristina Neagu (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Cea mai bună jucătoare a lumii în anul 2010, Cristina Neagu, a primit în sfârşit vestea pe care o aşteaptă de luni întregi din partea medicului din SUA, care a operat-o la începutul lunii iunie 2011. Handbalul românesc, dar şi cel mondial, a urmărit pas cu pas inactivitatea sa forţată, iar din toate colţurile s-au auzit şi încurajări, dar şi pesimism în privinţa carierei viitoare a Cristinei. Ea a tăcut, a răbdat, a făcut tot ce i-a spus medicul, de la sală de forţă la antrenamente şi protejare, iar acum, în 20 septembrie, spune fericită: "Sunt vindecată!".

Într-un interviu acordat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Cristina vorbeşte despre greutăţile prin care a trecut, mai ales la nivelul răbdării, dar şi despre ce va urma.

Reporter: Cristina, felicitări! În sfârşit, veşti bune pentru tine, din SUA.

Cristina Neagu: Da, abia am revenit de la ultimul control, iar veştile sunt chiar bune. Am făcut ultimul computer tomograf şi sunt vindecată complet. Chiar mi-a spus medicul, căruia îi mulţumesc din tot sufletul: "Cristina, ai avut o gaură în umăr, dar eu nu sunt Dumnezeu, mi-am făcut datoria, am reparat-o şi depinde totul şi de tine să-ţi revii complet". Mă uitam la cartilaj şi nu-mi venea să cred cum arăta, cum s-a refăcut, e o minune. Pentru asta m-am rugat tot timpul. Medicul nu ştia prea multe despre handbal, a citit mult, după ce am ajuns acolo şi mi-a explicat că afecţiunea mea a intervenit şi pentru că am făcut efort atât de mare, fiind prea tânără. Am evoluat la prea multe niveluri, toate intense, iar acum am avut destul timp să-mi dau seama că niciodată nu m-am gândit la mine. A venit timpul să fac şi asta.

Reporter: Vindecată fizic înseamnă şi revenirea pe teren, cum aşteaptă toată lumea?

Cristina Neagu: Nici vorbă. Din SUA, i-am trimis un SMS antrenorului Jakob Vestergaard, care ştia exact ce problema am când a venit. I-am scris ce a spus medicul şi mi-a răspuns foarte clar: dacă medicul îţi dă OK-ul, trebuie s-o luăm pas cu pas. E vorba de reintegrarea în echipă. Plus că mai am dureri. Nu sunt la nivel de sută la sută, am avut o traumă foarte puternică şi o să încep uşor antrenamentele cu fetele, cu mingea. Nu pot să joc încă, sunt atâtea de făcut, în apărare, în atac, şuturi la poartă etc... Am mai făcut cu mingea, dar uşor. Oricum, din luna iunie încoace am făcut mari progrese. Durerile nu sunt însă la nivelul celor dinaintea operaţiei şi am încredere că vor trece. Medicul mi-a spus să mai am răbdare, că pot să reiau pregătirea cu încredere, dar pas cu pas. Va mai dura câteva săptămâni bune până să revin pe teren, nu se pune problema să joc acum.

Reporter: Când va veni acel moment, ai prefera un joc de Liga Campionilor sau unul mai uşor, din Liga Naţională?

Cristina Neagu: Nu pot estima acum la ce nivel şi cât de repede voi ajunge. Nu am astfel de preferinţe, ci să mă simt bine şi să am încredere. Mă aştept să fac şi meciuri mai slabe la început şi, probabil, vor mai fi unii, ca şi până acum, care vor spune: ştiam că nu va fi la fel ca înainte. Dar, eu ştiu că voi redeveni ce am fost, poate chiar mai mult, pentru că ştiu cât am muncit, la sala de forţă, la antrenamente, cu mine însămi, să am răbdare...

Reporter: Dincolo de problemele tale, ai trăit alături de echipă şi incertitudinea situaţiei de la Oltchim. Cum ţi s-a părut?

Cristina Neagu: Nu mi-a fost deloc uşor să văd situaţia de la Oltchim, care nici acum nu este rezolvată, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Sperăm toate fetele că va fi totul bine şi vom juca în Liga Campionilor, pentru asta s-a muncit atât de mult şi s-a format o echipă foarte puternică. Ne strângem ca o echipă şi ne păstrăm încrederea.

Reporter: A trecut o perioadă foarte lungă de la operaţie, dar şi de la ultimul tău meci, care a fost tot în Liga Campionilor, în 12 februarie anul trecut. Ce a fost cel mai greu pentru tine în această perioadă?

Cristina Neagu: Cel mai tare m-am luptat cu trecerea timpului. Mergeam la control în SUA şi de fiecare dată aveam speranţe, iar medicul îmi spune că e bine, dar să ne mai vedem în trei-şase luni din nou. Asta a fost cel mai greu. Să mă tot întorc şi să aştept iar. Acum, medicul mi-a spus că trebuie să am încredere, că va fi bine, dar să o iau uşor, cu aruncări mai uşoare la început, cu atenţie la mişcările specifice.... Dar, nu a mai spus să merg la control şi am ştiut că e bine cu adevărat. Poate în două săptămâni, poate în trei sau şase voi fi gata, asta nu poate şti nimeni. Eu îmi cunosc durerile şi cum reacţionează corpul meu şi, cum spuneam, trebuie să am grijă de mine.

Reporter: Au fost voci multe care au spus că nu vei mai fi ce ai fost, dar şi voci optimiste. Cine a rămas cu adevărat alături de tine până la final?

Cristina Neagu: Familia şi prietenii apropiaţi. Eu n-am prea vorbit în perioada asta, i-am lăsat pe toţi să spună ce vor, dar acum am simţit nevoia să clarific nişte lucruri. Le mulţumesc celor care mi-au fost alături, cunoscuţi, dar şi necunoscuţi, pentru că şi aceştia au existat şi am simţit încrederea lor. Au fost şi mulţi care n-au avut încredere, iar lor ce să le mai spun? Eu am încredere şi asta contează. Îi mulţumesc medicului care m-a operat şi îngrijit, s-a dovedit că plecarea în SUA a fost cea mai bună soluţie, chiar dacă au fost comentarii că aleg această variantă. Şi, îi mulţumesc domnului Ion Ţiriac, fără recomandarea dânsului nu ştiu unde eram acum.

Reporter: Eşti fericită acum, e vreo perioadă din viaţa ta anterioară pe care s-o compari cu ce simţi acum?

Cristina Neagu: E o renaştere ce mi se întâmplă. Sunt emoţionată şi mă simt ca în primele zile când făceam handbal. Nu vă daţi seama ce înseamnă ca de acum, eu să mă antrenez şi să nu trebuiască să mai merg pe margine la un moment dat, pentru că nu pot face mai mult. O să dau totul pe teren, va fi ca în prima zi de handbal. Iar primul antrenament pentru mine, după ce mi s-a spus "Eşti vindecată", va fi chiar mâine (n.r. - vineri).

(Interviu realizat de Adina Oşan, adina.osan@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici