INTERVIU: Dumitrescu şi Mihalachi - doi într-o barcă împotriva Europei

Canoiştii Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au declarat într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că se vor lupta la Jocurile Olimpice, în proba de 1.000 de metri, la care speră să obţină aurul olimpic, cu bărcile din Europa, care domină întrecerea.

165 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Dumitrescu şi Mihalachi - doi într-o barcă împotriva Europei

INTERVIU: Dumitrescu şi Mihalachi - doi într-o barcă împotriva Europei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Redăm integral interviul acordat de Victor Mihalachi şi Liviu Dumitrescu agenţiei de presă MEDIAFAX:

Reporter: - Sunteţi cunoscuţi ca un cuplu de sportivi. Ajung Dumitrescu şi Mihalachi la fel de celebri precum Ţiriac şi Năstase, să zicem?

Liviu Dumitrescu: Nu ştiu dacă vom ajunge atât de cunoscuţi însă noi ne-am propus să fim în formula asta în aceeaşi barcă mulţi ani de zile şi să dominăm dacă se poate la orice întrecere internaţională.

R.: - De unde v-a venit ideea acestui sport, cum aţi început?

Victor Mihalachi: - Tatăl meu a fost sportiv de perfomanţă şi el mi-a insuflat dragostea pentru sport. Am început cu dansuri sportive, de mic am fost îndrumat către sport. M-am pregătit, apoi m-a atras canoea, m-a învăţat cum să stau în barcă pentru că şi el a făcut acelaşi sport. M-a învăţat să înot. Apoi am făcut liceul sportiv şi am continuat acest drum.

Liviu Dumitrescu: - Eu nu am antecedente în familie, la mine tata a practicat boxul la nivel de amatori. Am început sportul al 13 ani, pe 13 octombrie 2001, sub îndrumarea vărului meu George Pantazi iar în vara anului 2001 am fost la selecţii. După doi ani de zile de pregătire la Orşova îmi doream să ajung la lotul naţional de juniori, apoi am luat-o treptat, de la juniori până la seniori.

R: - Intră altceva în calcul la Londra în afara unei medalii de aur?

Mihalachi: - Nu intră nimic altceva în calcul la Londra. Avem un singur vis, aurul olimpic.

R.: - Care sunt principalii voştri adversari la Jocurile Olimpice?

Mihalachi: - Ne luptăm cu toată Europa. În general nemţii ar fi cei mai puternici adversari, în ultimul timp nu prea au mai coborât de pe podium. Domină mai mult europenii dar suntem şi noi în gaşca asta.

R.: - E vreunul dintre voi lider, e nevoie de un şef în barcă?

Dumitrescu: - Nu, la noi în barcă nu există şef. Ne spunem unul altuia ce am greşit şi încercăm să nu ne impunem ca şefi în barcă.

Mihalachi: - De obicei un astfel de parteneriat nu e de durată, dacă unul e şef şi altul subaltern. Nu trebuie să fim neapărat prieteni dar trebuie să ne completăm, ambii trebuie să fim şefi în barcă.

R.: - Sunteţi prieteni şi în afara sportului?

Dumitrescu: - Da, chiar ne petrecem mult timp împreună cu prietenele şi prietenii şi în afara cantonamentelor.

R. - Aveţi pasiuni comune?

Dumitrescu: - Da, ne plac sporturile extreme. Mie îmi place motocrosul foarte mult, şi eşti predispus la accidente. Daca îţi rupi o mână sau un picior pierzi zece ani de muncă pentru o distracţie de 10 minute.

Mihalachi: - Mie îmi place schiul nautic. În general îmi plac sporturile de apă, dar sunt atras în mod deosebit de schiul nautic.

R.: - Cât timp vă vedeţi familia într-un an?

Dumitrescu: - Pfoaa, asta e o întrebare grea. Foarte puţin. De exemplu în ultimele trei luni nu am dormit nicio noapte acasă. Am fost doar câteva ore i-am văzut pe ai mei, am vorbit cu ei puţin şi atât.

Mihalachi: - Eu de la Paşti nu am mai fost acasă şi înainte de asta am fost de două ori anul acesta. În general de 4-5 ori ajung pe acasă şi atunci cu treburi, pe la facultate.

R.: - Care sunt atuurile voastre în faţa celorlalţi?

Mihalachi: - Păi nu ştiu care ar fi atuurile, noi ne-am propus să aducem cât mai mult aur. Noi vrem să dominăm. E foarte important pentru noi să aducem tot aurul posibil acasă.

R.: - Credeţi că un succes la Londra v-ar scuti de grijile financiare pe viitor?

Mihalachi: - Poate că da, poate că nu, depinde despre ce sumă va fi vorba. Dar noi nu ne vom opri după Londra, vom continua cel puţin până la Rio.

R: - Contează banii?

Dumitrescu: - Da, dar nu sunt prioritari pentru noi. Noi vrem să ne facem un nume în sport. Aşa cum sunt Ivan Patzaichin sau Elisabeta Lipă, care şi-au făcut un nume în sport.

R. - Care este cel mai important principiu din sport?

Mihalachi: - Disciplina cred că e un principiu care te formează şi te menţine acolo sus. Disciplina este foarte importantă şi cred că este cheia succesului.

R. - Ce v-aţi propus după Londra?

Dumitrescu: - Noi vrem să mergem în vacanţă, dar nu am stabilit încă nimic, nici dacă vom merge împreună sau unde. Mai avem timp, prioritară acum e pregătirea.

R.: - Aveţi un regim alimentar anume pentru a vă menţine în formă?

Mihalachi: - Nu, mâncăm ca orice alţi oameni normali, dar avem o greutate de concurs şi încercăm să ne menţinem, să nu depăşim.

R.: - Credeţi că în altă ţară cariera voastră ar fi fost alta? Vă dă România atât cât daţi voi?

Mihalachi: - Nu ştiu ce să zic. Cu siguranţă ar fi fost cu totul altfel, dar putea să fie şi mai rău. Noi vrem însă să facem treabă aici, asta e tot ce contează. Nu stăm să ne gândim ce ar fi fost dacă. Noi ne facem singuri viitorul, acum e perioada noastră pentru că nu putem face mult sport. În plus la bărbaţi a crescut foarte mult şi concurenţa în ultimul timp. Noi ne-am propus să ne menţinem acolo sus.

Dumitrescu: - Poate din punct de vedere financiar ar fi arătat altfel. Iar la rezultatele pe care le avem cred că am fi fost mult mai bine mediatizaţi şi mai bine văzuţi. Noi avem însă un obiectiv, suntem conştienţi că alte posibilităţi nu sunt şi încercăm de fiecare dată să obţinem performanţă.

(Interviu de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici