Jocurile Olimpice 2012: Câte medalii ar putea câştiga România

Echipa olimpică a României ar putea câştiga mai multe medalii la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Londra, arată un raport al PwC "Economic Briefing Paper: Modelling Olympic performance".

2278 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice 2012: Câte medalii ar putea câştiga România

Jocurile Olimpice 2012: Câte medalii ar putea câştiga România (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit raportului, România ar putea câştiga cu trei medalii mai mult decât acum patru ani la Beijing şi s-ar putea clasa pe locul 19 în clasamentul general pe naţiuni, în urma unor superputeri sportive precum Statele Unite, China, Rusia şi Germania, dar înaintea unor ţări ca India, Polonia, Turcia şi Argentina, care au o populaţie mai numeroasă şi un Produs Intern Brut mai mare.

Avantajul terenului propriu ar putea juca un rol important în rezultatele sportivilor britanici, dar se estimează că echipele Statelor Unite, Chinei şi Rusiei vor domina şi ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice.

Aceasta este cea de-a patra analiză a PwC dedicată performanţei la Jocurile Olimpice şi a felului în care aceasta este influenţată de factori precum tradiţia olimpică, forţa economică şi sprijinul statului pentru domeniul sportiv.

Alţi factori avuţi în vedere în cadrul analizei au fost numărul populaţiei, venitul mediu (măsurat drept PIB per capita raportat la puterea de cumpărare), statutul de fostă ţară comunistă, ştiut fiind că statele din fostul bloc comunist acordau un sprijin semnificativ sporturilor olimpice şi statutul de ţară gazdă.

"În general, numărul medaliilor câştigate creşte când vine vorba de statele cu o populaţie numeroasă şi o forţă economică semnificativă, dar creşterea nu este proporţională. David îl poate învinge pe Goliat în arena olimpică, deşi superputerile sportive precum Statele Unite, China şi Rusia vor domina şi pe mai departe clasamentul pe naţiuni", a explicat autorul raportului, economistul şef al PwC Marea Britanie, John Hawksworth.

Alte concluzii ale raportului stipulează că din moment ce nu mai este ţară gazdă, China va avea o sarcină dificilă de a se păstra înaintea Statelor Unite în ceea ce priveşte clasamentul pe medalii (aşa cum a reuşit la Beijing în privinţa medaliilor de aur, dar nu şi al numărului total de medalii câştigate).

Analiza PwC sugerează că echipa Marii Britanii ar putea câştiga aproximativ 54 de medalii la această ediţie, depăşind performanţa excepţională obţinută la Beijing când delegaţia Marii Britanii s-a întors acasă cu 47 de medalii. Această performanţă deosebită se va datora avantajului terenului propriu, care s-a dovedit semnificativ la toate ediţiile recente ale Olimpiadei, mai puţin la cea din Atlanta din 1996.

Rusia va reuşi să obţină rezultate mai bune decât ar justifica-o forţa sa economică, situându-se pe locul 3 în clasamentul pe naţiuni (aprox. 68 de medalii), însă îşi va continua declinul în ceea ce priveşte performanţa sportivă comparativ cu perioada fostei URSS.

India va rămâne o ţară care obţine rezultate foarte modeste comparativ cu numărul populaţiei şi cu forţa sa economică, analiza sugerând că ar putea câştiga 5-6 medalii la Jocurile Olimpice de la Londra. Explicaţia stă în faptul că sporturile populare în India (cum ar fi cricketul) nu sunt incluse printre probele olimpice, cu excepţia hocheiului pe iarbă.

Marile ţări vest-europene Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda vor reuşi probabil performanţe similare celor realizate la ediţia din 2008.

Ţările care ar putea avea performanţe mai slabe decât la ediţiile anterioare sunt Australia (în declin faţă de performanţele de la Sydney), precum şi câteva ţări din fostul bloc sovietic, cum ar fi Ucraina şi Belarus, în care se estompează treptat avantajele implicării masive a statului în susţinerea sporturilor olimpice din perioada sovietică.

În ceea ce priveşte ţările care vor avea o performanţă mai bună decât cea de la Beijing, acestea ar putea fi Japonia, Brazilia (care va fi şi gazda următoarei ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară), România şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici