JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Pluşenko, Chan şi Kim Yu-na, protagoniştii probelor de patinaj artistic

Starul rus al patinajului artistic, Evgheni Pluşenko, triplu medaliat olimpic, se va afla în centrul atenţiei la JO de la Soci, competiţie la care favoriţi sunt canadianul Patrick Chan şi, la feminin, sportiva sud-coreeană Kim Yu-na, se arată într-un material realizat de AFP.

1480 afișări
Imaginea articolului JOCURILE OLIMPICE de la Soci: Pluşenko, Chan şi Kim Yu-na, protagoniştii probelor de patinaj artistic

Evgheni Pluşenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această a 22-a ediţie a JO de iarnă va aduce şi o nouă probă în patinajul artistic, pe echipe, astfel că vor exista cinci titluri decernate. Numărul probelor din patinaj artistic a crescut pentru prima dată după 1976, când în program a fost introdus şi concursul de dans.

Pluşenko, campion olimpic în 2006 la Torino şi vicecampion în 2002 şi în 2010, are ocazia de a stabili un record la Soci, cu încă două medalii, la individual şi pe echipe. Dacă va urca pe podium de două ori, sportivul rus va deveni singurul patinator din istorie cvintuplu medaliat olimpic. Recordul actual, de patru medalii, a fost stabilit în urmă cu peste 80 de ani, de suedezul Gillis Grafstrom (aur în 1920, 1924 şi 1928, argint în 1932).

La Soci, una din marile provocări pentru concurenţii de la masculin va fi săritura cvadruplă, foarte dificilă tehnic, dar dragă lui Pluşenko. Celebrul sportiv rus a vrut să urce pe prima treaptă a podiumului în 2010, la Vancouver, incluzând în programul său două cvadruple. A fost învins însă de americanul Evan Lysacek, care nu a avut nicio cvadruplă. Lysacek lipseşte de la JO de la Soci, din cauza unei accidentări la şold.

Pluşenko vrea să se revanşeze în faţa publicului rus, al cărui idol este, deşi va fi extrem de dificil să obţină titlul olimpic, având în vedere calităţile tinerilor patinatori care vor concura la Soci. În fruntea listei, Patrick Chan (23 de ani), triplu campion mondial en titre, poate viza două medalii de aur. Primul titlu olimpic pe echipe ar putea reveni Canadei, singura naţiune reprezentată la nivel înalt la toate categoriile. Dacă se va impune la individual, Chan va deveni primul reprezentant al ţării sale campion olimpic la masculin. Şi el pare capabil să reuşească acest lucru: sunt aproape patru ani de când se prezintă în competiţii cu trei cvadruple, una în programul scurt şi două în cel liber.

Şi alţi tineri patinatori străluciţi vor să intre în istorie la Soci: spaniolul Javier Fernandez (22 de ani), dublu campion european en titre, care are patru sărituri cvadruple (trei în programul liber), japonezul Yuzuru Hanyu (19 ani), care l-a învins pe Chan în finala Grand Prix-ului de la Fukuoka, dar şi kazahul Denis Ten (20 de ani).

La feminin, vedeta sud-coreeană Kim Yu-na, campioană olimpică în 2010, va dori să îşi apere titlul, după ce a avut o pauză de doi ani şi apoi un sezon perturbat de o accidentare. Dacă va câştiga din nou medalia de aur, ea va fi prima patinatoare din Asia care se impune de două ori consecutiv. Yu-na, în vârstă de 23 de ani, o va avea ca principală rivală pe adolescenta rusă în vârstă de 15 ani Iulia Lipniţkaia, medaliată cu aur la Campionatele Europene de la Budapesta, în acest an. Rusia, în criză după ce nu a câştigat niciun titlu la JO din 2010, ar putea reveni în forţă la Soci. Poate conta pe cuplul-vedetă Tatiana Volosojar/Maxim Trankov, campion mondial en titre, dar şi pe dansatorii Ekaterina Bobrova/Dmitri Soloviev şi Elena Ilinikh/Nikita Kaţalapov. Aceştia din urmă însă pot pretinde doar bronzul, primul şi al doilea loc fiind inaccesibile: probabil câştigători vor fi fie campionii olimpici en titre, canadienii Tessa Virtue şi Scott Moir, fie campionii mondiali din 2013, americanii Meryl Davis şi Charlie White.

România va fi reprezentată în concursul de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de iarnă de Zoltan Kelemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici