Jocurile Olimpice, o gaură în bugetul Parisului: ar putea costa cu 2 miliarde de euro mai mult decât se preconiza din fonduri publice

  • Până de curând, cifra vehiculată pentru costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 era de 3 miliarde de euro.
  • Pierre Moscovici, preşedintele Curţii de Conturi, a recunoscut că nota de plată va creşte.
  • Acesta a sugerat că acest cost ar putea creşte la patru sau cinci miliarde de euro.
108 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice, o gaură în bugetul Parisului: ar putea costa cu 2 miliarde de euro mai mult decât se preconiza din fonduri publice

Jocurile Olimpice, o gaură în bugetul Parisului: ar putea costa cu 2 miliarde de euro mai mult decât se preconiza din fonduri publice

„Încă nu cunoaştem costul Jocurilor Olimpice", a declarat marţi Moscovici, într-o intervenţie la postul de radio naţional France Inter, citat de insidethegames.

„Curtea de Conturi va face un audit după Jocurile Olimpice. Aceste jocuri ar trebui să coste între 3, 4, 5 miliarde, vom vedea, dar nu va avea un impact absolut masiv asupra datoriei", a precizat el.

Întrebat despre impactul Jocurilor Olimpice din 2024 asupra datoriei, Moscovici a răspuns că acesta va fi "moderat".

Cifra de 3 miliarde de euro din bani publici pentru Jocurile Olimpice a fost menţionată anterior de Pierre Moscovici. În 2023, documentele bugetare indică o investiţie publică de 2,44 miliarde de euro. Cu toate acestea, factura publică totală nu poate fi calculată. Nu se cunosc toate costurile. De exemplu, s-au adăugat recent primele de 1.900 de euro plătite poliţiştilor. Acest lucru ar putea creşte factura publică cu 500 de milioane de euro.

În prezent, factura provizorie pentru Jocurile Olimpice - un amestec de bani publici şi privaţi - este de aproximativ 9 miliarde de euro. Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice (COJO) are un buget de 4,4 miliarde de euro, din care 96% sunt bani privaţi, iar bugetul SOLIDEO, care este responsabil de construcţia instalaţiilor permanente, este tot de 4,4 miliarde de euro, din care 1,7 miliarde de euro sunt bani publici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici