Johan Clarey devine cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin, la 41 de ani

Schiorul francez Johan Clarey a intrat din nou în cărţile de istorie ale schiului alpin. Veteranul francez, care deţine şi recordul de viteză în Cupa Mondială, a depăşit borna anterioară aparţinând legendarului Bode Miller, devenind la Beijing 2022 cel mai vârstnic medaliat al schiului olimpic.

269 afișări
Imaginea articolului Johan Clarey devine cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin, la 41 de ani

Johan Clarey devine cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin, la 41 de ani

La 41 de ani şi 30 de zile, francezul a devenit cel mai în vârstă schior alpin medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce a cucerit argintul în coborârea masculină de la Beijing.

„Să câştigi o medalie olimpică la 20 sau la 41 de ani e acelaşi lucru, este o medalie olimpică şi acesta este cel mai frumos sentiment. Recordul de cel mai în vârstă medaliat, nu că nu m-ar interesa, dar nu este cel mai important aspect", a declarat Clarey după cursa de luni, citat de olympics.com.

Deţinătorul recordului de viteză la coborâre, născut în Haute-Savoie, a depăşit recordul precedent al americanului Bode Miller, care a obţinut bronzul la Super G-ul de la Soci 2014, la 36 de ani şi 127 de zile.

Clarey, de patru ori participant la Jocurile Olimpice, deţine şi recordul de viteză în Cupa Mondială cu 161,9 km/h, în coborârea clasică de la Wengen, în 2013.

El mai este medaliat cu argint în Super G la Mondialele din 2019, dar nu a câştigat niciodată un eveniment de Cupa Mondială şi nu era considerat un favorit la medalii înaintea cursei.

De-a lungul carierei sale, el a obţinut un total de 9 podiumuri, inclusiv un loc doi în tradiţionala coborâre de la Kitzbuehel, cu doar câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing 2022.

„Mă gândesc foarte mult la cei din Tignes, unde locuiesc... Soţia mea, familia mea. Nu aş putea fi aici, la această vârstă, fără ei", a declarat Clarey, emoţionat, la France TV.

Plecat cu numărul de concurs 19, francezul a înregistrat cel mai bun timp intermediar secund şi a terminat la doar 0,10 secunde în spatele învingătorului, elveţianul Beat Feuz.

„Am forţat, am forţat, mi-am asumat multe riscuri. Ştiam că mai aveam o singură şansă în cariera mea de a obţine o medalie la Jocurile Olimpice", a mai spus Johan Clarey.

„Ştiam că fac o cursă grozavă, am dat totul”- a continuat bărbatul în vârstă de 41 de ani. „Eram obosit în ultima săptămână, dar cu un minut înainte de start a fost singurul moment în care m-am simţit bine. Am simţit că voi face o cursă grozavă, chiar dacă la coborâre, nu se ştie niciodată. Este fantastic.

Când forţăm din greu, când ne jucăm cu limitele, există întotdeauna unele greşeli. La primele antrenamente am făcut şi eu câteva. Dar, până la urmă, sunt foarte mulţumit de cum m-am descurcat."

Clarey a recunoscut că aceasta a fost ultima sa Olimpiadă de iarnă, dar că ar putea concura încă un sezon, Campionatele Mondiale din 2023 urmând să aibă loc la Courchevel-Meribel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici