Legende ale sportului românesc comentează moartea Iolandei Balaş. Nicoleta Grasu: Este simbolul nostru, nu-mi vine să cred. Ce spun Ilie Năstase, Maricica Puică şi Ionela Tîrlea

Nicoleta Grasu, fosta aruncătoare de disc, a declarat că Iolanda Balaş este simbolul atletismului românesc, potrivit ProSport.

1975 afișări
Imaginea articolului Legende ale sportului românesc comentează moartea Iolandei Balaş. Nicoleta Grasu: Este simbolul nostru, nu-mi vine să cred. Ce spun Ilie Năstase, Maricica Puică şi Ionela Tîrlea

Legende ale sportului românesc comentează moartea Iolandei Balaş. Nicoleta Grasu: Este simbolul nostru, nu-mi vine să cred. Ce spun Ilie Năstase, Maricica Puică şi Ionela Tîrlea

Dubla campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş Soter s-a stins din viaţă, vineri, la vârsta de 79 de ani.

Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a declarat, vineri, că Iolanda Balaş a fost o sportivă completă, o doamnă rafinată şi un manager performant, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român: „Sportivii îşi câştigă nemurirea cu preţul multor sacrificii. Fără a-şi reduce pasiunea la titluri şi medalii, ei cuceresc totuşi prin acestea un loc în amintirile noastre, ale celor care le urmărim cu sufletul la gură şi pumnii încleştaţi lupta pentru performanţă. Am pierdut astăzi o sportivă etalon a olimpismului românesc, însă mă încăpăţânez să cred că nu am pierdut-o complet. Iolanda Balaş va rămâne modelul celor care îmbrăţişează disciplina în care ea a făcut istorie, va fi mereu etalonul atletului dedicat depăşirii propriilor standarde, pasionat şi mândru de a reprezenta România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Iolanda Balaş a fost o sportivă completă, o doamnă rafinată şi un manager performant. Dumnezeu să o odihnească în pace”.

"Este simbolul nostru. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat aşa ceva într-o zi posomorâtă ca asta. A lăsat multă istorie în atletismul românesc şi în sportul mondial. A fost un model pentru noi toţi, iar săriturile ei ne-au făcut să înţelegem că nimic nu este imposibil în sport. Dumnezeu s-o ierte", a precizat Nicoleta Grasu.

Maricica Puică, antrenoare şi fostă campioană olimpică de atletism, a opinat că Iolanda Balaş a ajutat foarte mult atletismul românesc şi după încheierea activităţii sportive: "Pentru toată lumea a fost un exemplu, a luat medalii, a realizat recorduri mondiale. A fost un om bun, un om blând. A ajutat cât a putut, a făcut pentru atletismul românesc un stadion un sediu al federaţie, sunt multe exemple bune de luat de la un fost campion olimpic".

Atleta Ionela Tîrlea, vicecampioana olimpică de la Atena, în 2004, a rememorat, pentru ProSport, un moment cu Iolanda Balaş: "Am rămas într-o deplasare la Budapesta, eram doar eu cu ea. Eu aveam 20 de ani, era prin 1997. Mă simţeam foarte mândră pentru că toată lumea o admira. Pe stradă, în hotel, la stadion. Le-am povestit tuturor apropiaţilor despre acele zile. Dumnezeu s-o odihnească!"

Dumitru Spîrlea, cel mai de succes pentatlonist român, a vorbit pentru ProSport pentru Iolanda Balaş: "Fiul ei este vecin cu mine, azi-dimineaţă m-am văzut cu el. Am dat ochii cu domna Ioli când era în activitate. Crainicul striga: <<Linişte! Sare Iolanda Balaş!>>. Acum ţin un moment de reculegere şi aş spune: Linişte! Doamna Ioli se înalţă la cer printre celelalte stele. Valoarea şi demnitatea sunt două trăsături cu care a impresionat mereu".

Fostul mare tenismen Ilie Năstase a vorbit, în exclusivitate pentru ProSport, despre momentul în care a cunoscut-o pe Iolanda Balaş Soter: "Aveam 5 ani când am cunsocut-o. Eu jucam tenis la Progresul, iar pe ea o vedeam cum se antrena. Eram fascinat cum reuşea să ajungă la o asemenea înălţime prin forfecarea picioarelor. Ce tehnică avea! Ioli s-a născut o doamnă! A fost o adevărată doamnă, a făcut pista pe Tineretului, tribuna, a făcut multe! Şi toţi aceşti oameni care ne conduc ar trebui să ia exemplu de la personalitatea Iolandei. Am fost colegi toată viaţa la Steaua şi avea o vorbă bună pentru fiecare".

Născută pe 12 decembrie 1936, la Timişoara, Iolanda Balaş, a fost dublă campioană olimpică la Roma 1960 şi Tokyo 1964, la proba de săritură în înalţime. Sportiva a stabilit 14 recorduri mondiale şi a avut o serie de 105 concursuri consecutive câştigate, performanţă unică în lume. A câştigat două medalii de aur la Campioantele Europene în 1958 şi 1962 şi una de argint, în 1954. Între 1988 şi 2005, Iolanda Balaş, a fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici