"Magie" la Arenele BNR - De la tenis de gală la jonglerii cu racheta

John McEnroe şi Andrei Pavel au oferit celor aproximativ 3.000 de spectatori prezenţi, marţi seară, la Arenele BNR, un tenis de înaltă clasă într-un meci demonstrativ, care s-a ridicat peste multe dintre evoluţiile unor jucători profesionişti participanţi la turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy.

252 afișări
Imaginea articolului "Magie" la Arenele BNR - De la tenis de gală la jonglerii cu racheta

"Magie" la Arenele BNR - De la tenis de gală la jonglerii cu racheta

Crainicul arenei a anunţat că McEnroe şi Pavel vor disputa un set "pe bune", iar fostul lider ATP şi fostul număr 13 mondial şi-au justificat pe deplin palmaresul.

Primul a servit americanul. McEnroe şi-a adjudecat primul punct după un retur în aut al lui Pavel. Vedeta de peste Ocean a insistat să-i arate românului urma lăsată de mingea trimisă de el, deşi autul fusese evident şi adversarul nu protestase. Aceasta a fost una dintre puţinele ieşiri "neserioase" ale lui McEnroe, care şi-a ieşit din pepeni când unii spectatori nepoliticoşi se plimbau prin tribune în timpul punctelor. "Sit down!", le-a strigat McEnroe, semn că tratează meciul cu o serozitate de profesionist, iar fanii au înţeles şi şi-au mai diminuat vânzoleala.

Apoi cei doi jucători au alergat şi s-au luptat pentru fiecare minge de parcă ar fi evoluat încă într-un turneu de Grand Slam. Poate că forţa loviturilor lui McEnroe la cei 53 de ani ai săi este insuficentă în tenisul de astăzi, dar bagajul tehnic şi precizia loviturilor ar face invidioşi mulţi jucători din ATP. La fel se poate spune în cazul loviturii de rever a lui Pavel, cu care a impresionat de-a lungul carierei sale.

Cei doi jucători şi-au fructificat serviciul în primele două ghemuri. Pavel, 38 de ani, nu a ezitat să-l plimbe pe toată lăţimea terenului pe mai vârstnicul său adversar, dar McEnroe, cu o condiţie fizică de invidiat, a sprinat dintr-un colţ în altul. Mai mult, americanul a făcut de câteva ori cu succes serviciu-vole. Prima minge de break a avut-o Pavel, la 1-1, ghem în care McEnroe a comis singura sa dublă greşeală. Românul a reuşit să-l surprindă pe contre-pied pe adversarul său şi să-şi adjudece ghemul.

Spectacolul oferit de cei doi a început să crească în calitate, ei alternând venirile la fileu cu mingi scurte sau trimise în diagonală, spre deliciul publicului. Reverul lui Pavel în lung de linie a găsit câteva spaţii în atacul americanului, iar scorul a ajuns 3-1. Pavel a mai glumit cu arbitrul de scaun, dar McEnroe şi-a păstrat concentrarea, iar la 3-2 i-a venit rândul să beneficieze de o minge de break şi nu a ratat ocazia să o câştige. S-a făcut repede 4-3 pentru John McEnroe, iar în ghemul următor a trimis un lob perfect peste Pavel, care avansa spre fileu, mingea a coborât cuminte şi a muşcat linia de fund. Publicul s-a ridicat în picioare şi a aplaudat secunde bune lovitura celebrului jucător american.

Andrei Pavel a răspuns imediat, şi-a luat serviciul la 3-4, apoi a reuşit al doilea break şi a servit pentru meci. Partida s-a încheiat cu un stop la fileu al românului, scor 6-4, după aproximativ 45 de minute. McEnroe a părut supărat că a pierdut, dar i-a strâns mâna adversarului său, apoi s-a dezbrăcat de tricou, dezvăluind câte un tatuaj pe fiecare braţ, şi a aruncat bluza în tribune.

"McEnroe a jucat extraordinar, se vede că a fost numărul 1 mondial. El joacă în mod constant, mai des decât mine, eu doar antrenez. Am mai jucat o dat cu el acum un an şi jumătate, în America, şi l-am învins mai greu, 7-6. Astăzi a fost şi obosit, a ajuns la Bucureşti aseară târziu", avea să declare Pavel la finalul întalnirilor de marţi.

După tenisul de gală oferit de cei doi, pe terenul arenei centrale din Parcul cu Platani au pătruns Mansour Bahrami (55 de ani) şi Ilie Năstase (65 de ani), pentru un meci de dublu. Aura de seriozitate a precedentei întâlniri a dispărut aproape în totalitate, doar McEnroe cuplându-se mai greu la stilul artistic de revistă al lui Năstase şi Bahrami.

Fostul mare jucător iranian, o prezenţă constantă la meciurile demonstrative organizate la Bucureşti, a fost "one man show" marţi seară şi a strânit ovaţii în tribune. El a făcut pereche cu John McEnroe, în timp ce Ilie Năstase i s-a alăturat lui Andrei Pavel.

Din arsenalul celor patru nu au lipsit loviturile printre picioare cu spatele la fileu, schimburile de mingi interminabile, ridicatul şi coborâtul fileului, loviturile surprinzătoare sau jocul de dublu cu două mingi. Ei nu s-au sfiit să bea bere între puncte şi nici să se certe cu arbitrul de scaun şi să arunce cu mingi în el. Publicul a gustat din plin spectacolul oferit, mai ales când Năstase i-a dat racheta unui copil de mingi. Micuţa Silvia de numai opt ani şi-a luat rolul în serios şi a pus umărul la victoria românilor cu câteva execuţii reuşite. Ea a fugit după Ilie Năstase după ce acesta a recompensat-o cu o bacnotă, pentru a-i da banii înapoi. "Loveşte foarte bine mingea şi sper să ajungă o mare jucătoare", i-a urat Andrei Pavel la final.

McEnroe, Bahrami, Năstase şi Pavel au oferit o seară magică la Arenele BNR unui public mai numeros decât la toate meciurile de pe tabloul de simplu al BRD Năstase Ţiriac Trophy disputate până atunci.

(Material de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici