MAREA PEDALARE: Cristina Stoica a dat startul excursiilor lungi cu bicicleta alături de ProSport: "Uneori da, sunt ca Miţa Biciclista"

În plutonul de rutieri, cel mai adesea întâlneşti băieţi şi bărbaţi. Curajoasele sunt mai puţine, dar la fel de pasionate când vine vorba de pedalat, biciclete şi experienţe de neuitat.

131 afișări
Imaginea articolului MAREA PEDALARE: Cristina Stoica a dat startul excursiilor lungi cu bicicleta alături de ProSport: "Uneori da, sunt ca Miţa Biciclista"

MAREA PEDALARE: Cristina Stoica a dat startul excursiilor lungi cu bicicleta alături de ProSport: "Uneori da, sunt ca Miţa Biciclista" (Imagine: ProSport)

“Asta mă ambiţionează. Uneori da, sunt ca Miţa Biciclista, pentru că de exemplu, cu doi ani în urmă, mergeam pe bicicletă la serviciu şi uneori, prin felul în care eram îmbrăcată, aş fi putut fi asemănată cu ea. Nu întotdeauna mergeam îmbrăcată cu pantaloni, mai alegeam câte o fustă, şi atunci da, chiar putea fi făcută această asociere cu personajul din desenele animate”, afirmă una dintre participantele la Marea Pedalare 2015, care îşi spune povestea pentru ProSport, înainte de aventura care se va desfăşura în weekendul 18-19 aprilie.

Cristina Stoica (41 ani) face pentru al doilea an consecutiv drumul către mare în şaua bicicletei, alături de caravana ProSport. În 2014, a fost a doua în ierarhia feminină: “Mi-am dorit să fiu prima, dar nu a fost posibil... m-am mulţumit cu locul doi. În fiecare an mi-ar fi plăcut să particip, dar mă trezeam în ultimul moment, când nu mai erau locuri disponibile. Şi anul trecut îmi aduc aminte că tot aşa pe ultima sută de metri m-am înscris. Neavând cont de Facebook, nu primeam informaţiile în timp real, să spun aşa. Aflam mult mai târziu decât se anunţa evenimentul şi era sold-out deja. Anul trecut, chiar de 1 aprilie am citit în presă: se răzgândise cineva şi aşa am prins loc”, deschide robinetul amintirilor cea care iubeşte mişcarea, sportul şi bicicletele încă din copilărie, când “relaţia” cu vehicolul pe două roţi a început într-o zi bine întipărită în memorie, la câteva palme distanţă de stadionul din Sinaia.

Pasiunea pentru pedalat “cred că s-a aprins de mică, de când bunicul meu m-a învăţat să merg pe bicicletă, m-a învăţat <<primii paşi>>. Sunt pasionată de tot ceea ce înseamnă mişcare, nu doar pedalat, iar acum încerc să profit de orice ocazie. Prima întâlnire cu bicicleta, nu pot să o uit: este una dintre puţinele zile din copilărie pe care chiar mi-o amintesc. Pe vremea aceea locuiam la Sinaia. Îmi amintesc perfect că m-a învăţat tatăl tatălui meu. Eram în zona Stadionului din Sinaia şi prima bicicletă cumpărată de părinţi era un Pegas, potrivită vârstei mele, 7-8 ani. De atunci a rămas o dragoste constantă, ori de câte ori am avut ocazia şi timpul mi-a permis, am profitat la maximum. Abia aştept să se facă frumos afară. Înlocuiesc maşina cu bicicleta pentru a ajunge la serviciu, pentru că mi se pare un mijloc de transport mult mai rapid, dat fiind traficul din Bucureşti. Şi mai ales în weekend, când este frumos afară, fac câte un drum lung - merg şi singură, sau alături de colegii de serviciu care sunt pasionaţi. Ne organizăm şi parcurgem câte 20-30 de kilometri”.

Marea Pedalare, cu căştile în urechi - doar pe alocuri

O parte din drumul de două zile de la Bucureşti la Vama Veche va fi făcut de Cristina Stoica pe ritm de muzică. “Îmi place muzica în general şi am pe telefon în permanenţă muzică. Uneori pedalez astfel”, povesteşte cea care lucrează ca auditor intern, fiind de profesie economist. “Primul drum lung l-am făcut anul trecut, înainte de evenimentul <<Cu bicicleta la Mare>>, a fost acea pregătire cu un weekend sau două înainte, până la Giurgiu, dus-întors. Eu merg la sală şi fac spinning la World Class, de trei ori pe săptămână. Este diferit mersul pe bicicletă pe şosea faţă de spinning-ul indoor. Dar mi s-a părut mai uşor decât mă aşteptam”, spune Cristina Stoicea, cea care accentuează că nu a simţit greutăţi în a atinge linia de sosire: “Nu, nu, nu am avut probelme. Mai dificil a fost anul trecut când am participat la eveniment – prima zi a fost lejer, până am parcurs prima porţiune Bucureşti-Amara, unde am înoptat. Apoi a doua zi a fost şi distanţa mai mare şi drumul mai greoi. Şi vremea, pentru că am mers cu vântul în faţă, a şi plouat puţin, dar a fost în regulă”.

În 2015, va lua startul în cursă alături de un coleg de serviciu, care se va prezenta la start alături de soţie. “Pedalatul îţi dă senzaţia de libertate, aer curat, îţi creează o oarecare stare de bine. Poate şi independenţă şi bună dispoziţie”. Iubeşte marea, iar cea mai dragă amintire din şa vine din 2014: “Anul trecut, când am ajuns la destinaţie, la Năvodari, când am ajuns pe plajă, am considerat că mi-am depăşit anumite limite şi am fost foarte fericită. Sper ca şi anul acesta să ajung la destinaţie, în condiţii bune. Este o senzaţie extraordinară să vezi marea. Atmosfera a fost foarte frumoasă, atât pe parcurs, cât şi în momentele de pauză", rememorează Cristina, cea care cochetează, dincolo de biciclete şi spinning, cu înotul, rolele, patinele şi schiurile - în funcţie de sezon.

“Sunt o fire foarte activă şi fac foarte multă mişcare. Am un ceas special: îmi urmăresc în permanenţă şi timpul, şi distanţa, şi mai ales consumul caloric – cred că a devenit o obsesie – mă uit la asta şi când merg la sală, şi pe bicicletă. Îmi propun un anumit target – 1.000 de calorii pe zi... La bord, probabil că sunt în jur de 1.000 de km, sper să nu exagerez, pentru că nu am ţinut o evidenţă strictă”, glumeşte cea care regretă puţin că fiica sa, de 17 ani, nu îi împărtăşeşte pasiunea şi nu pedalează cot la cot: "Nici nu ştie să meargă pe bicicletă – nu am reuşit să o învăţ când era ea mititică... Nu are treabă cu această pasiune a mea. însă nici nu am încercat să o forţez..."

Atmosfera de pe traseu este pe placul Cristinei Stoica. “Ne leagă o pasiune frumoasă şi este o legătură puternică. Pe un astfel de traseu, lumea este foarte jovială, săritoare. Sunt de calitate foarte bună toţi participanţii. La prima <<tură serioasă>> am avut nişte probeleme la roată, luasem cred nişte pietricele la rulmenţi şi făcea un zgomot infernal – era chiar deranjant pentru ceilalţi. Câţiva băieţi au fost foarte drăguţi. Au sărit în ajutor. Ne-am oprit, m-au ajutat, au desfăcut roata. Bine, şi eu sunt pregătită – o roată – că m-aţi întrebat mai devreme ce am în rucsac – sunt şi pregătită tehnic, deşi ştiu că avem asistenţă tehnică, dar am şi eu acolo tot ce îmi trebuie, pentru schimbat un lanţ, un cauciuc. Totuşi, prefer să cer ajutorul celor care se pricep mai bine. Eu nu am ajuns chiar la nivelul acela”, mărturiseşte deschis viitoarea participantă la Marea Pedalare.

Cristina Stoica: “Nu consider că investesc foarte mult în această pasiune. În momentul de faţă am două biciclete, una tip Mountain Bike, una de şosea, semi-cursieră. Investiţia a fost la început, dar nu ajung la extremă. Ştiu persoane care într-adevăr investesc foarte mulţi bani în tot felul de biciclete care mai de care mai sofisticate, dar consider că şi cu o investiţie modestă poţi să îţi satisfaci această plăcere”.

MAREA PEDALARE

Sâmbătă, 18 aprilie:

- plecare din Bucureşti la ora 08:30
- cina la hotelul Baden, ora 20:00

Duminică, 19 aprilie:

- mic dejun la hotelurile Baden şi Albatros între orele 07:00-08:00
- trecerea cu bacul 08:00
- plecarea de la Ostrov 08:30

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici