Maria Şarapova se va prezenta în faţa unei comisii antidoping din Londra

Jucătoarea de tenis Maria Şarapova se va prezenta, miercuri, în faţa unei comisii antidoping din Londra, pentru a fi audiată şi pentru a afla durata suspendării, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium, informează The Guardian.

534 afișări
Imaginea articolului Maria Şarapova se va prezenta în faţa unei comisii antidoping din Londra

Maria Şarapova se va prezenta în faţa unei comisii antidoping din Londra

Şarapova (29 de ani) a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în urma analizării unor probe biologice recoltate în timpul Openului Australiei, din ianuarie. Meldonium a fost introdus de Agenţia Mondială Antidoping pe lista substanţelor interzise la 1 ianuarie 2016.

Rusoaica a declarat că a utilizat substanţa respectivă timp de 10 ani, pe motive medicale, şi a fost suspendată provizoriu de către Federaţia Internatională de Tenis (ITF) până la soluţionarea cazului. "Am luat prima dată substanţa în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam şi un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanţa doar pentru că mă menţinea sănătoasă", preciza Şarapova în martie.

Nu mai puţin de 288 de cazuri pozitive de dopaj cu Meldonium au fost depistate de Agenţia Mondială Antidoping în primele patru luni ale anului, potrivit The Guardian. Acest medicament era folosit în special în Europa de Est şi era pe lista agenţiilor naţionale antidoping de peste un an.

Experţi antidoping citaţi de The Guardian susţin că aşteaptă o suspendare între 6 şi 12 luni pentru Maria Şarapova, mult sub limita maximă de 4 ani. Totuşi, rusoaica va rata turneele de Mare Şlem ale anului (Roland Garros, Wimbledon şi US Open) şi Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro.

Fostul şef al departamentului antidoping din Marea Britanie, Michele Verroken, a declarat că suspendarea ar putea fi mai scurtă dacă Sharapova poate dovedi că trebuia să ia Meldonium din motive medicale. Verroken a declarat pentru BBC: "Provocarea cu care se confruntă Maria Sharapova şi echipa ei este de a prezenta dovada diagnosticului, faptul că ea are o afecţiune care a necesitat prescrierea acestui tratament".

Un aspect care ar putea contribui la o suspendare redusă pentru Maria Şarapova este faptul că, în aprilie, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a fost forţată să facă un pas înapoi atunci când a admis că există o incertitudine ştiinţifică cu privire la cât timp este nevoie ca medicamentul să fie complet eliminat din organism. Există o posibilitate ca Meldonium să fie prezent în organism pe termen lung, în cantităţi infime, timp de săptămâni, dacă nu chiar luni.

Acest fapt a condus la emiterea unor noi reglementări din partea WADA, potrivit cărora probele prelevate înainte de 1 martie, sub o anumită concentraţie de Meldonium, ar putea fi eliminate din analiză, deoarece sportivul ar putea dovedi faptul că a încetat să ia substanţa în 2015. În luna aprilie, jucătorul de tenis bielorus Sergey Betov (specializat în probele de dublu), care a fost de asemenea testat pozitiv la Openul Australiei, a fost achitat de către Federaţia Internaţională de Tenis din motivele enunţate mai sus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici