Marin Cilici, fără trofeu la turneele de 500 şi 1.000 de puncte

Tenismenul croat Marin Cilici, care s-a impus, luni, în finala US Open, nu câştigase anterior niciun turneu din categoria Masters 1.000, nici de 500 de puncte, ci numai competiţii de 250 de puncte, informează L'Equipe.

181 afișări
Imaginea articolului Marin Cilici, fără trofeu la turneele de 500 şi 1.000 de puncte

Marin Cilici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jucătorul de 25 de ani are în palmares 11 titluri la competiţiile cotate mai slab, de 250 de puncte, patru dintre acestea fiind cucerite pe teren propriu, la Zagreb. Înainte de US Open, Cilici nu mai atinsese ultimul act la un Grand Slam, nici la un turneu de 1.000 de puncte.

Din acest motiv, succesul său la Flushing Meadows este surprinzător. Cilici, locul 16 ATP, este primul jucător din afara Top 10 ATP care se impune la US Open, din 2002, când Pete Sampras, locul 17 ATP atunci, a reuşit acest lucru. Totodată, croatul este primul tenismen din afara Top 10 ATP care câştigă un Grand Slam, de la Gaston Gaudio (locul 44 ATP), care a cucerit French Open în 2004.

De asemenea, Cilici este primul croat care triumfă la un Grand Slam de la Goran Ivanisevici, învingător la Wimbledon, în 2001.

Marin Cilici - Kei Nishikori a fost prima finală de Grand Slam disputată între doi debutanţi la acest nivel, de la Roland Garros - 2005, când în ultimul act s-au întâlnit Rafael Nadal şi Mariano Puerta.

Cilici este al optulea jucător în activitate care a câştigat un Grand Slam. Totuşi, el mai are în palmares un titlu important, la juniori, la Roland Garros, în 2005.

Jucătorul croat Marin Cilici, locul 16 ATP şi cap de serie numărul 14, a câştigat US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, după ce l-a învins, luni, în finală, cu scorul de 6-3, 6-3, 6-3, pe tenismenul japonez Kei Nishikori, locul 11 ATP şi cap de serie numărul 10.

Marin Cilici nu a participat la ediţia trecută a US Open, deoarece era în stare de suspendare. El a fost depistat pozitiv cu un stimulant, în mai 2013, şi a fost suspendat nouă luni de ITF, care a considerat totuşi că jucătorul nu a încercat să-şi îmbunătăţească peformanţele sportive lunâd o tabletă de coramină-glucoză. TAS i-a redus ulterior suspendarea la patru luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici