Marius Vizer: SportAccord trebuie să stea la aceeaşi masă cu CIO, în aceleaşi condiţii

Noul preşedinte al SportAccord, Marius Vizer, a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii "Ora de ProSport" de la Sport.ro, că organizaţia pe care o conduce şi Comitetul Internaţional Olimpic vor trebui să stea la aceeaşi "masă", în aceleaşi condiţii de respect şi de diviziune financiară.

241 afișări
Imaginea articolului Marius Vizer: SportAccord trebuie să stea la aceeaşi masă cu CIO, în aceleaşi condiţii

Marius Vizer, preşedintele SportAccord (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Marius Vizer consideră că nu este normal ca forul olimpic să se folosească de sportivi pentru a obţine venituri în urma Jocurilor Olimpice, iar apoi atleţii să fie finanţaţi între două ediţii de federaţiile naţionale.

"După Jocurile Olimpice, încasările au fost de 7,2 miliarde de dolari, iar federaţiile internaţionale participante şi care au organizat jocurile, 26 de federaţii, au primit împreună doar cinci la sută. Federaţiile naţionale, prin programele de copii şi juniori, trebuie să susţină sportivii, iar CIO şi comitetele olimpice vin şi iau crema sportivilor, îi duc la Jocurile Olimpice, după care îi rejectează încă patru ani pentru finanţare din partea federaţiilor naţionale. Eu vreau să creez un echilibru, să aduc sportul la mijloc. SportAccord este cea mai puternică organizaţie sportivă pentru că deţine toate mijloacele şi patrimoniul sportului, iar CIO deţine brandul. Dacă e să facem împreună evenimentul, trebuie să stăm la aceeaşi masă, în aceleaşi condiţii de respect şi de reciprocitate şi de diviziune financiară", a spus Vizer.

Marius Vizer are în proiect crearea unei competiţii, Campionatele Mondiale reunite, iar prima ediţie ar trebui să aibă loc cel târziu în anul 2018, într-o ţară puternic dezvoltată. "În 2017 sau cel târziu în 2018 îmi doresc, cu suportul şi susţinerea tuturor federaţiilor, să organizăm Campionatele Mondiale reunite. Organizarea va avea loc într-o ţară cu mare potenţial economic. Pot organiza prima ediţie Statele Unite, China, Rusia sau cele patru ţări din golf împreună, iar în viitor dacă proiectul dă randament şi funcţionează, atunci două-trei-patru ţări din regiune, după cum intenţionează şi UEFA în viitor", a completat Vizer.

Marius Vizer, care este şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo, a precizat că noile campionate mondiale vor fi organizate în actualele arene, nefiind nevoie de construirea unora noi. "Nu sunt Jocuri Olimpice, pentru că aici vorbim de o ţară organizatoare. Se grupează sporturile, iar ţara organizatoare nu trebuie să investească nimic în infrastructură şi logistică, în timp ce la jocuri se investesc miliarde sau zeci de miliarde. Noi folosim baza sportivă existentă în fiecare mare oraş al ţării", a adăugat Vizer.

Potrivit lui Vizer, o ediţie a Campionatelor Mondiale reunite ar putea atrage până la cinci milioane de turişti, iar veniturile ar fi mai mari decât cele generate de o ediţie a Jocurilor Olimpice. "În acelaşi timp, avem un studiu prin care putem atrage peste cinci milioane de spectatori din străinătate în ţara respectivă. Asta înseamnă o infuzie de capital de peste 10 miliarde pentru ţara organizatoare, în condiţiile în care fiecare spectator cheltuie cel puţin 2.000 de dolari pe restaurante, hotel, cumpărături", a explicat Vizer.

El a menţionat că vrea să redenumească SportAccord, deoarece organizaţia nu are parte de notorietate. "Vreau să rebranduiesc SportAccord cu United Sport Accord pentru că SportAccord nu spune nimic nimănui, să o promovez, să atrag resurse, iar fiecare sediu din Statele Unite, China, Moscova şi Roma să se autofinanţeze", a subliniat Vizer.

Marius Vizer este convins că în urma acestei strategii, toate federaţiile vor avea de câştigat, inclusiv cele din România. "Pentru sportul românesc şi sportivii români ar însemna o certificare veridică a valorilor. Cred că datorită mie şi a strategiei pe care vreau să o pun în aplicare nu doar România, ci tot sportul mondial va beneficia, pentru că rezultatele financiare vreau să le distribui în primul rând federaţiilor naţionale, uniunilor continentale, federaţiilor internaţionale, iar apoi să creăm împreună Banca Internaţională a Sportului", a conchis Vizer.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, a fost ales, vineri, la Sankt Petersburg, în funcţia de preşedinte al SportAccord, organizaţia mondială ce reuneşte sub egida sa 107 federaţii sportive. Marius Vizer a fost ales cu 52 de voturi şi l-a învins pe preşedintele Federaţiei Internaţionale de Rugby, francezul Bernard Lapasset.

La începutul săptămânii, Gianni Merlo, jurnalist la Gazzetta dello Sport şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, nota într-un comentariu, că iniţiativele lui Marius Vizer sunt un atac la adresa Comitetului Internaţional Olimpic şi la veniturile organizaţiei.

În opinia lui Merlo, Vizer este un om inteligent şi un abil manager şi el nu poate crede în proiectul unei noi competiţii fără ca acesta să fie parte a unor manevre mult mai complexe, prin care să fie trimis către CIO un mesaj clar, potrivit căruia puterea şi în special controlul financiar ar trebui readuse în mâinile federaţiilor internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici